Klebeta z domácnosti pani Melanije

000APTOPIX_Japan_Asia_Trump183153472508 Melania Trumpová. Foto: TASR/AP

Martin Leidenfrost vycestoval do krajiny, ktorej premiér sa najviac zastal Trumpa, na tour do mestečka, odkiaľ pochádza bývalá prvá dáma.

Teraz, keď už je Trump preč a už nikto nemá záujem o prvú cudzinku, ktorá sa stala prvou dámou USA, som sa rozhodol pre „Melania tour“. Vyraziť za slovinským dôchodcom Janezom. (Pre puntičkárov: Viem, že manželka šiesteho amerického prezidenta Adamsa mala amerického otca a britskú matku, pani Adamsovú, ale to s prepáčením nepočítam, pre mňa bola len Melania Trumpová skutočne cudzia.) Vieme svoje, ten tvrdý americký nacionalista Trump mal odjakživa záľubu v slovanských stredoeurópskych kráskach, jeho prvou manželkou bola Češka.

Slovinsko, ktoré je na treťom mieste vo svetovom rebríčku korona-úmrtí na obyvateľa, je už tri mesiace v lockdowne. Prichádzam zo severu, cez kľukaté horské cestičky. Po snehobielych svahoch sa túla nespočetné množstvo turistov a ťahačov sániek.

Rodné mesto Melanie sa nachádza v údolí Sávy. Sevnica rozhodne nie je perla, lokálpatriotmi sú možno starousadlíci „v historickom centre“ pod sevnickým hradom, zvyšok tvoria potomkovia prisťahovalcov, čo sa sem za Tita sťahovali kvôli novým továrňam odevného priemyslu. Melania pochádza z tejto panelákovej Sevnice a táto Sevnica je na ňu hrdá.

Prvá dáma Melania Trumpová prechádza okolo vianočnej dekorácie v Bielom dome 27. novembra 2017 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Janez Levstik (69) bol hlavným technikom v továrni na spodnú bielizeň, už desať rokov je na dôchodku. Jeho prvým koníčkom je včelárstvo, druhým horolezectvo, každý utorok chodí s partiou deviatich rezkých starcov a stareniek do hôr. Pýta sa ma: „Štyri kilometre, zvládnete to?“ Zvládnem to. „Melania tour“ to nebol nikdy vážny biznis. V rokoch 2016 – 2019 mal Janez „14–15 zákazníkov ročne“, zo zahraničia takmer výlučne novinári, iba zo Slovinska prichádzali aj turisti. V roku 2020 mal iba jedného zákazníka. A teraz mňa.

Štartujeme. Janez utrúsi s tenkým úsmevom, že „toto nie je najlepší čas pre Trumpa v USA“. Odpoveď na zlé zvládnutie pandémie v Slovinsku nemá, hovorí len toľko, že „zomrelo veľa starých“. V tej chvíli usudzujem, že Janez je asi trumpovec a zároveň prívrženec „slovinského Trumpa“, premiéra Slovinska Janeza Janšu, ktorý verejne podporil Trumpove tvrdenia o sfalšovaní amerických volieb.

Janez podceňuje dĺžku slovinského lockdownu, myslí si, že začal „v polovici novembra“, vyhláška na dverách cukrárne Julija ho ale uvedie na správnu mieru – museli zavrieť už 17. októbra. Ukazuje mi dve kaviarne, prvá mala „tortu Melania“, ktorá je podľa CNN biela so zlatými prúžkami a plnená jablkom a mandľami, podľa Janeza ale len biela a plnená orechmi. Druhá kaviareň vymyslela jablkovú „pitu Melania“.

Potom ma vedie k Melaninej základnej škole, medzitým zrekonštruovanej. Pani Trumpovú síce nepozná osobne („len jej rodičov“), vie ale povedať, že bola „excelentná žiačka“. Potom panelák, v ktorom vyrastala, medzitým zateplený. Byt na druhom poschodí je predaný, keď ho fotím, Janez automaticky pózuje s ukazovákom. Potom najstaršia sevnická továreň, „spravili špeciálne Melania nohavičky a poslali jej ich ako darček“.

Foto: Martin Leidenfrost

Dole, na oboch brehoch Sávy, vidieť haly a komíny továrne na detskú módu, v ktorej pracovala Melanina matka a pre ktorú Melania už ako dieťa začala robiť modelku. Podľa Janeza začala výroba továrne Jutranjka v bývalom saleziánskom kláštore, mníchov vraj krátko po vojne odsunuli. Jutranjka, čo znamená v slovenskom preklade „zornička“, už dávno nefunguje, skončila v deväťdesiatych rokoch.

Hovoríme anglicky, ale raz Janez použije nemecké slovo, here in Untersteiermark, „tu v južnom Štajersku“. Sáva, ako vysvetľuje, je hranicou medzi historickými krajinami Štajersko a Kraňsko. Hoci Melanina matka pochádzala z Kraňska, môžeme smelo vyhlásiť, že prvá cudzinka vo funkcii Prvej dámy Spojených štátov je Štajerka.

Potom ma Janez vedie ku vile, v ktorej býva rodina Knavsovcov. Biela nízka budova s ​​jasnými vodorovnými líniami, krajšia, ale nie väčšia ako susedné rodinné domy, v súčasnosti osirelá. Melanin otec s Janezovým startupom nesúhlasí. Raz, keď začal jeden Janezov klient (indický lekárnik) fotiť Knavsovu americkú limuzínu, starý Knavs vyhnal Janeza aj spolu s tým indickým lekárnikom preč.

Foto: Martin Leidenfrost

Rodičia Melanie bývajú doma tak 1-2 mesiace, inak žijú v Amerike, podľa Janeza rovno v newyorskom mrakodrape Trump Tower. Samotný Trump bol vraj dokázateľne v Slovinsku iba raz, pri malebnom Bledskom jazere, vtedy asi spoznal nových svokrovcov. Melania ako prvá dáma nikdy neprišla do Sevnice. Zmena mena z Melanije na Melaniu síce naznačuje amerikanizáciu, k téme mi ale Janez povie ešte niečo vzrušujúce: Tunajší susedia Knavsovcov, ktorí im každý týždeň volajú do Ameriky, údajne v telefóne počuli, že Trumpov najmladší syn Barron rozprával po slovinsky! Iste, vieme o tom málo. V každom prípade je zaujímavé, že práve surový nacionalista Trump, ktorý nerád cestuje mimo Ameriky, má dve až štyri deti, ktoré získali od svojich mám základné znalosti v nejakom slovanskom jazyku.

Melania Trumpová v Národnom parku v Nairobi 5. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Napokon stojíme pred pizzeriou, ktorá má v ponuke „Trumburger“. Spýtam sa Janeza: „Boli ste vlastne v Amerike?“ Akčný slovinský dôchodca reaguje prekvapivo rázne: „Amerika ma vôbec nezaujíma!“

Precestoval celú Európu, hovorí, a pozná aj Afriku, lebo ho jeho sevnická firma na rok a pol vyslala do Kene. „V Keni som prvýkrát videl, čo je kapitalizmus, rozdiely v príjmoch v rámci jednej firmy boli 1:40, zatiaľ čo v Juhoslávii bol rozdiel medzi manažérom a upratovačkou 1:4.“ Nie, Ameriku nechce vidieť ani ako turista, v živote nie. A vôbec, „náš socializmus nebol až taký zlý, ako si to americkí novinári predstavujú, každý mal auto, každý mal dom, ľudia dostali od banky hypotéku na dom, ešte aj teraz je tu život stále ľahší, pre strednú vrstvu určite. Amerika nemá sociálne poistenie, tam nie je humanita ako tu.“

Musím sa ho hneď spýtať: „Znamená to azda, že sprievodca Melania tour by Trumpa nevolil?“ „Určite nie,“ zvolá, „uňho sa všetko točí len okolo peňazí,“ asi by skôr volil Hillary a Bidena. Slovinskému Trumpovi Janšovi takisto neverí.

Po hodine a štvrť sme na konci. Janez toho síce o rodine amerického exprezidenta veľa nevie, zdieľa so mnou ale zaujímavú úvahu: „Aj keď je tá ich rodina navonok uzavretá, vo vnútri rodiny majú viac slobody.“ Faktúru dôchodca nevie vystaviť, aj tak mu niečo zaplatím. Janez si myslí, že Melania tour po pandémii zase naberie na obrátkach. Ja si to skôr nemyslím.


Ďalšie články