Vlhová v obrovskom slalome mimo top 10, vyhrala Tessa Worleyová

Druhé kolo obrovského slalomu žien v Kranjskej Gore Petra Vlhová (vľavo) a jej brat Boris Vlha Foto: Martin Baumann/TASR

Obrovský slalom Svetového pohára v talianskom Kronplatz ovládla Francúzska Tessa Worleyová. Petra Vlhová sa umiestnila na 12. mieste. Po nevydarenom druhom kole Švajčiarky Michelle Gisinovej ostáva na prvom mieste celkového bodovania s náskokom 100 bodov.

Ani po nabitom víkendovom programe si slovenská lyžiarka Petra Vlhová neoddýchla. V utorok dopoludnia štartovala v prvom kole obrovského slalomu v talianskom Kronplatz. Hoci od piatku do nedele súťažila v rýchlostných disciplínach, v rámci možností sa dokázala pripraviť na technickejší pretek.

„Počas zjazdov sme trénovali aj obrovský slalom, takže nepôjdem bez tréningu. Tento kopec poznám, celkom mi vyhovuje. Je dosť členitý a aj ťažší. Budem sa snažiť využiť tie skúsenosti, ktoré mám. Konkurencia je veľmi silná, pôjdem do toho naplno,“ uviedla Vlhová pred pretekmi pre RTVS.

Na náročnosť obrovského slalomu upozorňoval aj asistent trénera Vlhovej Matej Gemza.

„Nikdy sme tu neboli na pódiu. Bude to náročné. Sú tam pasáže zhora, ktoré sú viac-menej rovinaté alebo stredne strmé. Dolná časť je aj strmá, aj odklonená na pravú nohu, čiže tam je to veľmi náročné. Navyše je to v tieni, takže ten výhľad pod nohy je trošku slabší,“ zhodnotil pretekársky kopec pre RTVS.

Po prvom kole Vlhová tesne v najlepšej desiatke

V prvom kole dominovala Vlhovej konkurentka o prvenstvo Svetového pohára Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá ovládla úvod pretekov s najlepším časom. Vlhová, ktorá štartovala po nej, nedokázala zmazať jej náskok, na zamrznutej trati sa trápila. I keď nespravila výraznú chybu, pri niekoľkých bránach priveľmi brzdila a v nadchádzajúcich pasážach nedokázala nabrať potrebnú rýchlosť. Postupne sa tak navyšovala jej strata na prvé miesto.

Lepšie si poradili s prvým kolom Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá skončila druhá, či Talianka Federica Brignoneová, ktorá uzatvárala elitnú trojku. Agresívnejšiu a precíznejšiu jazdu predviedli aj Lara Gut-Behramiová, Tessa Worleyová, Meta Hrovatová, Marta Bassinová či Sara Hectorová. Vlhová sa tak v prvom kole prepadla až na deviatu pozíciu, bez výraznejšej šance zaútočiť v druhom kole na pódium. Na prvú Gisinovú strácala až 1,49 sekundy.

Líderky prvého kola sa v druhom potrápili

V druhom kole sa Vlhovej nepodarilo vylepšiť si pozíciu. Na trati sa potrápila o čosi viac než v tom prvom. Odštartovala veľmi dynamicky, v strednej pasáži sa však dopustila závažných chýb, dostávala sa pod brány, ktoré ju vyhodili z potrebného tempa. Napokon skončila na 12. mieste a so ziskom 22. si udržala prvenstvo v boji o veľký krištáľový glóbus s náskokom 100 bodov.

Útok na pódium nevyšiel ani Brignoneovej, ktorá nechytila správny rytmus a počas jazdy sa nedokázala vyhnúť viacerým pochybeniam. Z tretieho miesta spadla na ôsme. Zopakovať výsledky prvého kola nedokázala ani Shiffrinová, ktorá skončila tesne za pódiom na štvrtom mieste. Najhoršie skončila favorizovaná Gisnová, ktorej po veľkom zaváhaní ušlo prvé kariérne víťazstvo v obrovskom slalome a spolu s ním sto bodov. Napokon sa umiestnila na šiestom mieste a pripísala si 40 bodov.

Obrák ovládla Francúzska Tessa Worleyová, druhá skončila Švajčiarka Lara Gut-Behramiová a tretia Talianka Marta Bassinová.


Ďalšie články