Rozpad ĽSNS: Uhrík, Mazurek, Ďurica a ďalší opúšťajú Kotlebu

Marian Kotleba, Milan Uhrík Milan Uhrík a Marian Kotleba. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ ĽSNS opúšťa 6 poslancov. Po zmenách stanov ju totiž označili za stranu jedného muža. Nikto z nich ale vraj z politiky ako takej neodchádza.

Europoslanec Milan Uhrík definitívne opúšťa rady Ľudovej strany Naše Slovensko. Spolu s ním si balia kufre aj ďalšie známe mená ako Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Miroslav Urban a Eduard Kočiš.

Rozhodnutie politik oznámil na svojom profile na sociálnej sieti.

Kotleba prevzal všetku moc na seba

Uhríkove rozhodnutie a rozhodnutie zvyšných poslancov je odozvou na zmenu stanov, ktorá sa pred niekoľkými týždňami udiala bez ich vedomia a zásadným spôsobom zmenila charakter fungovania tohto politického subjektu.

„Rozhodnutie Mariana Kotlebu prevziať všetku moc na seba podporila aj veľká časť členskej základne, ktorá to bez nášho vedomia odhlasovala,“ posťažoval sa bývalý podpredseda ĽSNS.

Z politiky neodchádzajú

Marianovi Kotlebovi poďakoval za ponúknuté príležitosti a profesionalitu a svojim fanúšikom odkázal, že stranu rád reprezentoval či už ako šéf úradu BBSK, ako župný poslanec v Nitre, ako poslanec NR SR či nakoniec na medzinárodnej úrovni v europarlamente.

„Naše názory na fungovanie a smerovanie strany do budúcna sa už príliš rozchádzajú“ uviedol Uhrík a nechal sa počuť, že je korektnejšie vydať sa vlastnou cestou. Stranu ĽSNS označil za „stranu jedného muža“ a ako tímový hráč v nej vraj nemôže ďalej pôsobiť.

„Nikto z nás z politiky neodchádza, práve naopak. Budeme sa snažiť bojovať za Slovensko, za vaše práva a za vašu lepšiu životnú úroveň oveľa profesionálnejšie, múdrejšie a efektívnejšie,“ povedal s tým, že politiku nechcú tvoriť vo večnej izolácii.

Ondrej Ďurica potvrdil, že šestica poslancov končí aj v poslaneckom klube ĽSNS. Ten mal doteraz v tomto volebnom období 14 členov, po odchode piatich poslancov sa tak zúži na deväť. V zmysle rokovacieho poriadku musí mať klub minimálne osem členov, inak zanikne. Ak by teda z ĽSNS odišli aj ďalší poslanci, klub by sa mohol rozpadnúť. Odídenci z ĽSNS nateraz nechcú komentovať svoju ďalšiu politickú budúcnosť.

Kotleba: Skupinka sa možno upraví

Predseda ĽSNS Marian Kotleba tvrdí, že nie každý zo skupiny „odídencov“ sa pre ukončenie členstva rozhodol z vlastného presvedčenia. Pripustil, že za rozhodnutím niektorých mohlo byť naliehanie či nátlak. Zároveň si myslí, že v niektorých prípadoch môže prísť k revidovaniu rozhodnutia.

„Situácia sa bude vyvíjať, tá skupinka sa možno upraví,“ povedal Kotleba, ktorý za inicátora „revolty“ označil poslanca Eduarda Kočiša. Nevylučuje, že s niektorými odchádzajúcimi členmi by si vedel predstaviť spoluprácu aj v budúcnosti. O tom, či pôjdu cestou vlastného politického subjektu, však nemá vedomosť a ani o tom nechce špekulovať.

Kotleba nesúhlasí s tým, že odchod je logickou reakciou na jeho zvyšujúce sa autokratické snahy. Odvoláva sa na rozhodnutie snemu. „Samozrejme, vždy sa nájde niečo, čo niekomu môže na rozhodnutí snemu a stanovách prekážať, ale ak niečo raz schváli snem, tak sa tomu musia podriadiť všetci. Alternatívou je potom odchod,“ uviedol.

Obavy z odsúdenia Kotlebu

O vážnych rozkoloch medzi Kotlebom a niektorými kľúčovými členmi strany sa hovorilo už niekoľko mesiacov. V strane údajne rástla nespokojnosť nielen s komunikáciou Kotlebu, ktorý vo svojich posledných videách hovoril napríklad o Zjavení Jána, znaku šelmy či čipovaní, ale aj obavy z možného právoplatného odsúdenia Kotlebu za propagáciu neonacizmu. To by mohlo byť prvým krokom k rozpusteniu strany.

Možné odsúdenie Kotlebu tiež malo byť hlavným dôvodom, prečo poslanecký klub ĽSNS opustili poslanci KDŽP okolo Tomáša Tarabu.


Ďalšie články