Znie z Poľska: Zažili sme desaťročia cenzúry, na obmedzovanie slobody prejavu sme citliví

Po¾sko Ústavný súd zmeny verdikt nesúlad Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

V Poľsku chcú chrániť všetkých ľudí pred cenzúrou na sociálnych sieťach. Uviedol to štátny tajomník poľského ministerstva spravodlivosti Sebastian Kaleta v relácii amerického konzervatívneho komentátora Blenna Becka. Hovoril tam aj o návrhu poľskej vlády proti cenzúre na internete.

Poľský návrh na ochranu slobody slova na sociálnych sieťach rezonuje aj za hranicami tohto štátu. V konzervatívnych kruhoch je často vnímaný ako krok vpred v boji proti tzv. Cancel culture a cenzúre konzervatívcov zo strany technologických gigantov.

Štátny tajomník poľského ministerstva spravodlivosti Sebastian Kaleta o tejto téme hovoril aj v internetovej relácii The Glenn Beck Program, ktorú moderoval známy konzervatívny moderátor Blenn Beck. Spolu s druhým mužom na rezorte spravodlivosti prijali pozvanie do relácie aj komentátor Bill O’Reilly a spevák Aaron Watson.

Poľský predstaviteľ konštatoval, že o verejnej diskusii by nemali rozhodovať anonymní moderátori a ani súkromné spoločnosti.

Pripomenul pripravovaný zákon, ktorý by znamenal vytvorenie nezávislej rady. Na tú by sa mohli ľudia obrátiť v prípade, že by bol ich obsah alebo účet na sociálnych sieťach neprávom vymazaný či blokovaný. Rada pre slobodu prejavu, ako sa má nazývať, by mala právomoc prinútiť sociálne médiá obnoviť tento obsah v prípade, že neporušuje poľské zákony.

„Mnoho vydavateľov, mnoho politikov sa teraz zaujíma o náš návrh, pretože sme videli, že sloboda prejavu je v ohrození a chceme ju chrániť,“ uviedol Kaleta. Argumentoval tiež proti názoru, že veľké technologické korporácie majú právo rušiť ľudí, pretože sú to súkromné spoločnosti.

Nechceme mazať

V tomto ohľade prirovnáva sociálne siete k sieti telefónnej. Tá tiež začala ako súkromná, ale postupne sa vyvinula do verejnej infraštruktúry, pričom by bolo nepredstaviteľné, aby dnes niekomu pre jeho názory zakázali telefonovať.

Člen rezortu spravodlivosti pripomenul, že Poliaci sú citliví na hocijaké pokusy o oklieštenie slobody prejavu, pretože 45 rokov trpeli pod komunistickým režimom. „[Poľsko, pozn red.] si vytrpelo dekády cenzúry,“ uviedol Kaleta.

Argumentoval tiež, že podobné zákony platia napríklad vo Francúzsku či v Nemecku. Zatiaľ čo na Západe majú vlády právo prinútiť technologické giganty, aby príspevky či užívateľov mazali, Poliaci chcú ísť opačnou cestou.

„Nehľadáme možnosť na odstraňovanie žiadneho obsahu zo sociálnych médií, jednoducho chceme zabezpečiť, aby obsah, ktorý je zákonne v poriadku, nebol mazaný,“ opakoval štátny tajomník rezortu spravodlivosti.  

Pridáva sa aj Maďarsko

Prístupom Poľska sa zrejme inšpirovalo aj Maďarské ministerstvo spravodlivosti, ktoré na jar predloží návrh zákona obmedzujúceho právomoci veľkých internetových spoločností. Aj Maďarsko chce totiž dosiahnuť, aby sociálne siete nemohli svojvoľne narábať s príspevkami či účtami svojich užívateľov. V utorok to na Facebooku oznámila šéfka rezortu justície Judit Vargová.

Podľa jej slov je tak potrebné presadiť transparentné a kontrolovateľné fungovanie uvedených spoločností, aké sa vyžaduje aj v prípade malých či veľkých podnikov.

„Naďalej budeme spolupracovať na príprave podobnej právnej normy Európskej únie, avšak udalosti uplynulých dní ukázali, že v záujme ochrany ľudí treba konať rýchlejšie. Dnes totiž už ktokoľvek môže byť svojvoľne vylúčený z on-line priestoru bez akejkoľvek možnosti úradného, transparentného a čestného procesu ochrany svojej osoby,“ zdôraznila Vargová.


Ďalšie články