Reštauratéri v Česku sa búria. Otvorili napriek zákazom, polícia zasiahla

Uvo¾nenie epidemiologických opatrení v ÈR Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Majitelia barov a reštaurácií v Českej republike sa postavili na odpor voči vládnym opatreniam a navzdory zákazom cez víkend otvorili svoje prevádzky pre verejnosť. Niekoľko prevádzkarov na krátko zadržala polícia.

Napriek hrozbe pokút vo výše až 3 milióny českých korún (115-tisíc eur) sa majitelia vyše 250 prevádzok po celom Česku združení v iniciatíve „Chcípl PES“ rozhodli nechať svoje podniky otvorené pre verejnosť.

Polícia informovala, že pri sobotných kontrolách protestnej akcie zaznamenala po celej Českej republike viac ako 30 reštaurácií otvorených v rozpore s platnými opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Všetky boli oznámené správnym orgánom, ale majitelia prevádzok sa nevzdávajú. Sú odhodlaní pokračovať v podobných protestoch a svojim zákazníkom sľubujú, že nechajú otvorené.

Tak ako u nás a mnohých ďalších krajinách aj v Česku platí, že reštaurácie a krčmy môžu vydávať jedlo a pitie iba zabalené cez výdajné okienko. Navyše je u našich susedov otváracia doba stravovacích prevádzok obmedzená len do 20 hodiny večer.

V Prahe sa k protestu pridal aj jeden zo zakladateľov iniciatívy „Chcípl PES“ a majiteľ reštaurácie Šeberák Jakub Olbert, ktorý mal pre nedodržiavanie protipandemických opatrení opletačky s políciou už vlani. Podľa Olberta sa k protestu pridali aj podniky v Plzni, Českom Krumlove či Českých Budejoviciach. Na Morave polícia riešila dve prevádzky, ktoré sa rozhodli podporiť protest.

Olbert tvrdí, že políciu, ktorá má pomáhať a chrániť, použila Babišova vláda ako nástroj tlaku na zastrašenie bežných ľudí. „Počujeme veľa neprávd, že dostaneme vysoké pokuty a môžu nás zadržať. Neverte tomu, dneska sa láme chleba,“ povedal majiteľ pražskej reštaurácie.

K viacerým reštauráciám, barom a ďalším prevádzkam sa v Pardubickom kraji pridalo aj tamojšie lyžiarske stredisko. To síce spustilo vleky a otvorilo napriek vládnym nariadeniam, ale už v sobotu ráno prevádzku prerušila polícia.

Nenásilný odpor

Iniciatíva „Chcípl PES“, ktorej názov je odvodený od protiepidemického systému známeho u našich susedov práve pod skratkou PES, sa rozhodla vzdorovať nepriaznivej ekonomickej situácii spôsobnej opatreniami. Navzdory zásahom polície sú jej členovia odhodlaní pokračovať v nenásilnom odpore.

„Sme v tom spolu, nebojíme sa! Pretože sme v tom spolu,“ napísali ľudia z „Chcípl PES“ na Facebooku. Na sociálnej sieti po sobotňajšom zásahu polície zástupcovia protestujúcich gastro prevádzok dodali, že všetci ľudia zadržaní počas policajných razií boli ešte v ten istý večer prepustení. Navyše prevádzkari upozornili, že ľudia sa po zásahoch polície vrátili do otvorených podnikov aj po 20 hodine, kedy sa kontroly po celej republiky začali.

Minulý týždeň zástupcovia iniciatívy oznámili, že chcú pod názvom „Otevřeme Česko – Chcípl PES“ založiť politické hnutie. Reštaurácie a bary združené v protestnej iniciatíve by sa stali politickými bunkami a podľa zakladateľov by tak mohli byť otvorené. Minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) však pred takýmto výkladom pandemických pravidiel varoval.

Čašník čapuje pivo v jednom z pražských barov. foto: TASR/AP

Chcípl PES na svojej oficiálnej webovej stránke zdôrazňuje, že ide najmä o výzvu podnikateľov z gastronómie. „Naším cieľom bolo ukázať na nezmyselnosť vládnych opatrení. Nechceli sme rešpektovať nariadenia zmeny otváracej doby z 22:00 na 20:00. A tak sme si povedali DOSŤ!,“ píše iniciatíva. Zdôrazňuje pritom, že jej členovia nepopierajú nebezpečenstvo súvisiace s ochorením COVID-19, ale poukazujú na ďalšie hrozby spojené s vládnymi opatreniami.

Škody za stovky miliónov

Česká vláda premiéra Andreja Babiša (ANO) obmedzila všetky bary a reštaurácie už vlani na jar, keď vypukla prvá vlna epidémie. Znova k tomuto kroku pristúpila na jeseň, keď udrela druhá vlna ochorenia COVID-19 a až na veľmi krátku, pár dňovú, výnimku pred Vianocami sú tieto prevádzky stále zatvorené, respektíve odkázané len na donášky a výdaj cez okienko až doposiaľ.

Podľa údajov výskumnej spoločnosti Nielsen, na ktoré sa odvolávajú viaceré české médiá, prichádza český gastronomický priemysel v prepočte o takmer 16 miliónov eur (414 miliónov korún) každý deň trvania opatrení. Za jediný mesiac to je približne pol miliardy eur a niektorí podnikatelia v odvetví to už jednoducho odmietajú.

Pre obrovské škody, ktoré zasahujú nielen český gastronomický priemysel, zvolávajú organizátori protestu ďalšiu akciu. Na 14. februára pripravujú v Prahe valentínsky pochod na Petřín. Jeho cieľom je otvorenie českej ekonomiky, návrat detí do škôl a ochrana rizikových skupín obyvateľstva.

PES stále v červenom

Oficiálny protipandemický systém – PES zostáva v Česku na najvyššom, piatom stupni napriek tomu, že už takmer dva týždne sa čísla držia na úrovni štvrtého stupňa. To znamená, že reštaurácie, všetky obchody, s výnimkou tých s nevyhnutným tovarom, zostanú aj naďalej zatvorené a vláda sa zatiaľ nechystá zmierňovať opatrenia.

Nemecko od nedele považuje Česko za vysokorizikovú oblasť, ľudia dochádzajúci cez česko-nemeckú hranicu za prácou musia podstúpiť testovanie na COVID-19 každých 48 hodín.

V nedeľu (24.01.) zaznamenali úrady v Česku 2376 prípadov covidu, čo je najnižší denný nárast od polovice decembra. V českých nemocniciach leží 5621 ľudí s novým koronavírusom. V ťažkom stave je 1021 pacientov.

Celkovo už u našich najbližších susedov v dôsledku pandémie zomrelo vyše 15-tisíc ľudí. Od marcového začiatku epidémie odhalili laboratória v Česku vyše 940-tisíc nakazených. Takmer 820-tisíc z nich sa už z choroby vyliečilo. Aktuálne s nákazou zápasí približne 105 tisíc ľudí, väčšina má ľahký priebeh ochorenia.


Ďalšie články