Väznený Navaľnyj dostal ľudí na námestia. Vláda reagovala postihmi

Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu 23. januára 2021. Foto: TASR/AP

Aktualizované. Ruskému opozičnému lídrovi Alexejovi Navaľnému sa z väzenia podarilo zmobilizovať svojich podporovateľov a časť nespokojných občanov po celom Rusku. Kremeľ reagoval razantne. Medzi stovkami zadržaných sa ocitla jeho manželka Julija a právnička protikorupčnej nadácie Ľubov Soboľová.

V desiatkach miest v Rusku sa v sobotu konali nepovolené demonštrácie priaznivcov opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého minulý týždeň po návrate z Berlína zadržali na letisku v Moskve a umiestnili do vyšetrovacej väzby.

Najväčšie protesty za posledné roky

Bez ohľadu na to, že úrady konanie protestov nepovolili, do ulíc ruských miest vyšiel aj napriek mrazivému počasiu najväčší počet demonštrantov za posledné roky. Nepokoje tentoraz nezasiahli len tradičné centrá opozície Moskvu a Petrohrad, ale aj Sibír a ruský Ďaleký východ. Masové akcie protestu sa Navaľného podporovateľom podarilo zrealizovať vo Vladikavkaze, Novosibirsku, Irkutsku, Tomsku, Krasnojarsku, Ulan-Ude aj Komsomoľsku na Amure.

V severnom hlavnom meste, ako Rusi nazývajú Petrohrad, sa podľa odhadov médií na protestoch zúčastnilo približne 15-tisíc demonštrantov. Najviac Rusov vyšlo vyjadriť podporu Navaľnému v Moskve, podľa odhadov agentúry Reuters až približne 40-tisíc ľudí.

Protest na podporu ruského opozičníka Alexeja Navaľného v meste Jakutsk, kde teplota v sobotu dosahovala -52 stupňov Celzia. Zdroj: Twitter

Na niektorých miestach sa silovým zložkám v konaní protestov podarilo zabrániť ešte do ich začatia. Zárodky zhromaždenia na podporu opozičníka v meste Simferopol na Kryme rozohnali za pomoci Kozákov príslušníci špeciálnej policajnej jednotky OMON.

Tvrdý zásah bezpečnostných zložiek

Podľa dostupných informácií zadržali príslušníci ruských bezpečnostných zložiek v súvislosti s demonštráciami už vyše 1 600 osôb. Na policajnú stanicu odviedli aj Navaľného manželku Juliju, ktorá na Instagrame zverejnila svoju fotografiu s komentárom: „Prepáčte za zlú kvalitu. Vo väzenskom aute je zlé svetlo.” Podľa dostupných informácií ju už prepustili na slobodu. Medzi zadržanými je i Navaľného právnička a správkyňa jeho kanála na YouTube Ľubov Soboľová.

https://twitter.com/SiberianMan/status/1352990846036176897
Zrážky demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných zložiek v Moskve. Zdroj: Twitter

Príslušníci bezpečnostných zložiek zasahovali proti demonštrantom na viacerých miestach tvrdo, pričom poranenia a zatknutia sa nevyhli ani predstaviteľom médií. Korešpondenta portálu Avtozak Live Nikitu Stupina policajti údajne zasiahli paralyzérom a následne zbili obuškami v oblasti hlavy, napriek tomu, že mal na sebe vestu s nápisom press (médiá). Zadržaných malo byť celkovo 18 novinárov.

Zhromaždenie na podporu ruského opozičníka Alexeja Navaľného v Petrohrade. Zdroj: Twitter

V Rostove na Done vyšetrovatelia vypočúvali skupinu neplnoletých osôb v „trestnom prípade výziev na hromadné nepokoje”. Zadržanie minimálne jednej neplnoletej osoby zaznamenali na videu. Z iných videí, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach, sa zdá, že demonštranti na viacerých miestach kládli bezpečnostným zložkám aktívny odpor.

https://twitter.com/znak_com/status/1352926828047069184
Zadržanie mladého chlapca počas sobotňajšieho protestu na podporu Alexeja Navaľného v Moskve. Zdroj: Twitter

Za povšimnutie stojí prípad okresného komisára Ruslana Agibalova z Kurskej oblasti, ktorý na internete zverejnil video na podporu Navaľného a bývalého guvernéra Chabarovskej oblasti Sergeja Furgala. Agibalova medzitým prepustili zo zamestnania. Celkovo sa bezpečnostným zložkám podarilo podľa dostupných informácií udržať sobotňajšie protesty pod kontrolou.

Zadržaných vyše dvetisíc ľudí

Na sobotňajších demonštráciách za Navaľného prepustenie, ktoré sa uskutočnili po celom Rusku, polícia dosiaľ zadržala už vyše 2 200 ľudí, informovali aktivisti. Zatýkanie demonštrantov zaznamenali aktivisti v približne stovke ruských miest, vo väčšine z nich však išlo len o menšie počty.

Zatýkanie bolo aj pred prísne stráženou moskovskou vyšetrovacou väznicou Matrosskaja tišina, kde držia Navaľného vo väzbe. Zhromaždili sa tam stovky demonštrantov, ktorých policajti rozháňali obuškami, informovala agentúra AFP.

Navaľného tím oznámil, že na budúci víkend plánuje uskutočniť ďalšiu sériu protestov.

EÚ je znepokojená a bude konať

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril znepokojenie nad „rozsiahlym zatýkaním“ a „neprimeraným použitím sily“ počas sobotňajších protestov v Rusku, ktoré zorganizovali stúpenci opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP.

„Plynúce udalosti v Rusku sledujem s obavami. Odsudzujem rozsiahle zatýkanie, neprimerané použitie sily, vypnutie internetového a telefonického spojenia,“ napísal Borrell na Twitteri.

O tom, aké kroky EÚ v reakcii na udalosti v Rusku podnikne, bude Borrell v pondelok diskutovať s ministrami zahraničných vecí členských krajín.

Kritika zo Spojených štátov

Spojené štáty odsúdili tvrdé zásahy ruskej polície voči účastníkom sobotňajších demonštrácii za prepustenie väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Moskva naproti tomu obvinila Washington z podpory radikálov a pohrozila zhoršením vzájomných vzťahov.

„Spojené štáty ostro odsudzujú použitie tvrdých metód voči demonštrantom a novinárom, ku ktorým došlo počas tohto víkendu po celom Rusku,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Rozsiahle zatýkanie účastníkov protestov je podľa neho „znepokojujúcim náznakom ďalšieho obmedzovania občianskej spoločnosti a základných slobôd“ v Rusku.


Ďalšie články