Za schránkami okolo Slovakia Ringu sa skrýva eseťák a ľudia okolo Z. Kollára

majite¾ klubu Rudolf Hrubý Rudolf Hrubý. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Pretekársky okruh v Orechovej Potôni bol dlhé roky spájaný so Zoroslavom Kollárom z tzv. mafiánskych zoznamov. V októbri minulého roka ho v rámci akcie Víchrica zadržala NAKA a obvinila zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, pričom ide aj o machinácie týkajúce sa Slovakia Ringu.

V tom istom čase si organizácia Transparency International Slovensko všimla zaujímavú vec. Pri Slovakia Ringu sa v tzv. protischránkovom registri objavilo nové meno. Popri dlhodobých konateľoch Ladislavovi Csókovi a Pavlovi Čulíkovi sa oficiálnym spolumajiteľom okruhu stal Rudolf Hrubý z Esetu.

Spoločnosť Slovakia Ring dlhé roky zarábala na významných štátnych zákazkách a dotáciách. Od roku 2011 do roku 2018 zinkasovala od štátu viac ako ako 1,7 milióna eur.

Schránky z Británie a Karibiku

Podľa Transparency International sa oficiálna stopa Zoroslava Kollára v Slovakia Ringu, kde sedel v dozornej rade spolu s Norbertom Bödörom, končí v lete 2017. V tom čase začal zákon vyžadovať od firiem so štátnym biznisom preukázanie majetkovej štruktúry.

Slovakia Ring na drzovku poslal do tzv. protischránkového registra mená z Cypru a Filipín, ktorí mali slovenskú firmu manažovať cez jednu britskú a jednu karibskú schránkovú firmu. Transparency International sa preto obrátila na súd, keďže Slovakia Ring podozrievala, že zatajuje skutočných vlastníkov, až kým sa v protischránkovom registri neobjavil nový zápis so slovenskými menami vrátane Rudolfa Hrubého z Esetu.

Pretekársky okruh Slovakia Ring v Orechovej Potôni. Foto: www.slovakiaring.sk

Eseťák a Kollárovi ľudia

Vlastníctvo firmy Výcvikové zariadenie pre vodičov (predtým Slovakia Ring) sa podľa Transparency International stale reťazí cez britskú firmu do umelo vytvorenej nadácie v daňovom raji na karibskom ostrove Anguilla.

V júli minulého roka dostala spoločnosť Výcvikové zariadenie pre vodičov od rezortu hospodárstva v rámci koronapomoci jednu z najvyšších dotácií na nájomné vo výške 105-tisíc eur.

Denníku Štandard sa teraz podarilo odhaliť pozadie schránkových firiem z Británie a Karibiku.

Väčšinový podiel spoločnosti Výcvikové zariadenie pre vodičov (predtým Slovakia Ring) vlastní britská schránka TRADEFORM FINANCE LIMITED, ktorá je podľa zistení denníka Štandard majiteľom obchodného podielu vo výške 3,8 milióna eur. Menšinový podiel vo výške 178-tisíc eur má Ladislav Csóka.

Jediným majiteľom väčšinového vlastníka – britskej schránky TRADEFORM FINANCE LIMITED – je zase súkromná nadácia SMART MOTION FOUNDATION, ktorá sídli na karibskom ostrove Anguilla.

Nadácia SMART MOTION FOUNDATION bola podľa zistení denníka Štandard založená v septembri 2020 a založili ju Rudolf Hrubý, Ladislav Csóka a Pavel Čulík.

Rudolf Hrubý je spolumajiteľom spoločnosti Eset a Denníka N. Čulík je označovaný za človeka blízkeho Zoroslavovi Kollárovi. Podľa zistení denníka Štandard bol Csóka konateľom Slovakia Ring Agency v čase, keď Zoroslav Kollár a Norbert Bödör sedeli v dozornej rade. Istý čas tam s nimi sedel aj Čulík, ktorý sa neskôr stal konateľom. Slovakia Ring Agency prevádzkuje automobilový okruh Slovakia Ring v Orechovej Potôni. Csóka a Čulík pôsobili spolu aj v iných spoločnostiach.

Infografika Slovakia Ring: Firmy a personálne väzby. Zdroj: denník Štandard

Pravidlá nadácie

Počiatočná dotácia nadácie SMART MOTION FOUNDATION bola 10-tisíc dolárov, čo je v prepočte približne 8 200 eur.

„Jediný akcionár nemá štandardnú vlastnícku štruktúru, t.j. nie je možné identifikovať žiadnu osobu (či už fyzickú alebo právnickú, ktorá by mala postavenie vlastníka podielu na Jedinom akcionárovi alebo postavenie spoločníka, resp. akcionára Jediného akcionára),“ píše sa vo verifikačnom dokumente, ktorý je zverejnený v tzv. protischránkovom registri.

Podľa verifikačného dokumentu je štatutárnym orgánom nadácie SMART MOTION FOUNDATION jej rada, ktorej členmi sú Hrubý, Čulík a Csóka. „Rada nadácie riadi Jediného akcionára a má plné právo rozhodovať o všetkých dohodnutých záležitostiach Jediného akcionára.“

Podľa verifikačného dokumentu sú Hrubý, Čulík a Csóka zároveň aj budúcimi príjemcami nadácie.

Do majetku nadácie SMART MOTION FOUNDATION môžu jej zakladatelia, rada nadácie alebo tretie strany z času na čas pripočítavať peňažné prostriedky alebo iný majetok. „Ak by z akéhokoľvek dôvodu Zakladatelia nedotovali majetok Jediného akcionára podľa ustanovení Vyhlásenia o zriadení ani pred, ani po odstúpení, môže Jediný akcionár túto dotáciu od Zakladateľov vymáhať.“

Rudolf Hrubý na otázky denníka Štandard neodpovedal. Rovnako nereagovali ani Ladislav Csóka a Pavel Čulík.

10-miliónový majetok

Denníku Štandard sa podarilo získať aj účtovné závierky britskej schránky TRADEFORM FINANCE LIMITED, ktorá je dcérskou spoločnosťou karibskej nadácie SMART MOTION FOUNDATION.

Podľa účtovnej závierky TRADEFORM FINANCE LIMITED sa v roku 2020, keď do vlastníckej štruktúry vstúpil Rudolf Hrubý, rapídne navýšil dlhodobý majetok. Ide o majetok, ktorý firme slúži dlhšie ako jeden rok.

V roku 2020 predstavoval dlhodobý majetok 8,9 milióna libier, čo je v prepočte 10 miliónov eur. V predošlých rokoch to bolo výrazne menej. V rokoch 2017, 2018 a 2019 predstavoval dlhodobý majetok 6,3 milióna libier (7 miliónov eur) a v rokoch 2015 a 2016 to bolo 2,1 milióna libier (2,3 milióna eur).

Kollár v Slovakia Ringu

Zoroslav Kollár vstúpil do projektu Slovakia Ring pred trinástimi rokmi.

„V roku 2008 ma oslovili moji súčasní partneri s návrhom na vstup do tohto projektu. V tom čase už bol pripravený na realizáciu. To znamená, že na jeho vybudovanie chýbali už iba peniaze,“ povedal Kollár pre Hospodárske noviny.

Dôvod, prečo sa rozhodol investovať do okruhu, bol na päťdesiat percent obchodný a na päťdesiat osobný. „Som fanúšik motoristického športu a zároveň som veril a verím, že je to návratná a zisková investícia. Súčasne vytvára pozitívne synergické efekty naprieč celým spektrom podnikateľských aktivít,” uviedol.

Zoroslav Kollár sa v rozhovore pre Hospodárske noviny priznal, že v motoristickom okruhu vlastní väčšinový podiel. Koľko do neho investoval, však odmietol prezradiť.

Podľa zistení denníka Štandard aj v tom čase ovládala väčšinový podiel Slovakia Ringu britská schránka TRADEFORM FINANCE LIMITED. Menšinovým vlastníkom bol Ladislav Csóka.

Kamarátska službička?

Pavel Čulík, spoluzakladateľ nadácie SMART MOTION FOUNDATION bol aj členom predstavenstva štátneho Transpetrolu za vlády Ivety Radičovej. Do funkcie ho nominovala strana Most-Híd.

Transparency International upozornilo na pochybný tender v Transpetrole, ktorý sa uskutočnil, keď tam pôsobil Čulík. „Pri Transpetrole sme si všimli dve zmluvy celkovo za 80-tisíc eur, ktoré – jedna priamo, druhá skryto putovali archeologickému spolku SAHI, teda dvornej organizácii Z. Kollára,“ uviedol pre TREND Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko.

„Okrem netransparentnosti teda tieto dotácie „smrdeli“ zneužívaním verejných peňazí na súkromné hobby. Zistenia sme zverejnili, za čo sa nám ušla od Kollára prezývka ,hrobári slovenskej archeológieʻ,“ dodal Šípoš.

Denník Pravda upozornil na ďalšiu čudnú zákazku v štátnom Transpetrole v čase, keď v predstavenstve pôsobil Čulík. Transpetrol vtedy vymenil právnika bez verejnej súťaže. K zákazke sa dostal právnik Oliver Korec, ktorý je podľa obchodného registra blízky Zoroslavovi Kollárovi.

Čulík pre Pravdu potvrdil, že sa s Korcom pozná z rokov 2008 až 2010, keď Čulík pôsobil ako projektový manažér. „Rovnako sa z predchádzajúceho pôsobenia pozná aj s doktorom Kánom z advokátskej kancelárie Ecker-Kán (predchádzajúci právny zástupca spoločnosti Transpetrol, pozn. red.) a nevidí v tom žiadny konflikt záujmov,“ pretlmočila Čulíkovo stanovisko Lucia Patznerová z Transpetrolu.

Spor o Carlton

Denník Postoj už upozornil na možné kontakty spolumajiteľov Esetu a Zoroslava Kollára. Celý príbeh sa začal pri bitke o bratislavský hotel Carlton. V roku 2016 realitný obchodník Erik Mikurčík a spolumajitelia Esetu Maroš Grund a Rudolf Hrubý získali hotel Carlton od Američana Erica Assimakopoulosa. Obchod vymyslel Mikurčík, ktorý viedol rokovania za skupinu. Zdroje zabezpečili Maroš Grund a Rudolf Hrubý a to hlavne vo forme pôžičky a vybavením dofinancovania od VÚB. Celkovo v sume 59 miliónov eur.

No približne o rok nato nastali nezhody, ktoré sa postupne zmenili na kolotoč obchodných aj trestnoprávnych sporov. Prvý veľký pochybný krok spravil Mikurčík, keď sa na základe formálnej chyby snažil partnerov dostať z projektu, hoci s tým, že by im ich vklad vrátil. Tí sa však začali brániť súdnou cestou, pričom súdy v ich prípade konali nezvyčajne rýchlo a neraz inak, ako bývalo zaužívané.

V prípade Carltonu sa situácia rýchlo otočila. V súboji s mnohými obchodnými aj trestnými žalobami boli úspešnejší spolumajitelia Esetu, ktorí dnes Carlton kontrolujú.

Podľa výpovede Moniky Jankovskej v prípade sondoval aj Marian Kočner a chcel vedieť, na ktorú stranu by sa mu oplatilo pridať, no napokon zostal mimo.

K Mikurčíkovi sa vo svojej výpovedi pred vyšetrovateľmi vyjadril aj sudca Okresného súdu Bratislava I. Vladimír Sklenka, obvinený zo súdnej korupcie a dnes kajúcnik spolupracujúci s políciou. Podľa neho chcel Mikurčík cez neho veci ovplyvňovať. 

Návšteva pána H. vo Weltene

Denník Postoj, ktorý analyzoval komunikáciu Threema uvádza jednu konverzáciu medzi Marianom Kočnerom a sudcom Sklenkom. Sklenka sa hneval na Kočnera, že ho podrazil, lebo vyniesol Mikurčíkovi informácie, ktoré ten použil v sťažnosti proti Sklenkovi.

Sklenka ako dôkaz, že Kočner o veciach vedel a porušil mlčanlivosť, dokonca presne uvádza, kedy mal Kočnerovi vyrozprávať detaily: „Keď si šiel na stretnutie do Weltenu s pánom H., tak si ma požiadal, aby som ti to celé objasnil a uviedol ťa do problému.“

Keď sa Postoj pokúšal zistiť, či sa Hrubý niekedy stretol s Marianom Kočnerom, právny zástupca Alexander Kadela, majiteľ advokátskej kancelárie Relevans uviedol, že neexistuje ani najmenšia indícia, že by sa spolumajitelia Esetu niekedy stretli s Kočnerom. Kadela tiež autorovi článku Ferovi Múčkovi pohrozil podniknutím ráznych krokov v prípade, ak publikuje príbeh na základe takto vyskladaných indícií.

O niekoľko mesiacov sa však Hrubý k stretnutiu priznal. „Na toto stretnutie som išiel z dôvodu, že v čase, keď sme zistili, že náš bývalý obchodný partner sa snažil previesť hotel Carlton na svoju firmu, nevedeli sme čítať situáciu a porozumieť jej,“ uviedol Hrubý pre Aktuality, prečo sa s Kočnerom stretol.

Zoro pomstiteľ

Keď sa Kočner Moniky Jankovskej v Threeme pýta na to, kto ovláda senát rozhodujúci vo veci Carlton, Jankovská mu obratom napíše: „Pokial viem tak pomstitel mal vplyv. Moja posledná info bola, že E požiadali pomstitela o pomoc.“ Pomstiteľ je prezývka pre osobu, ktorú inde označujú piktogramom mimozemšťana alebo ako Zoro. Ide o vplyvného právnika Kollára.

Krátku konverzáciu na túto tému vedie Kočner aj s kontaktom, ktorý je v Threeme zapísaný ako Matúš Bološ, bratislavský advokát. Kočner otvoril túto tému slovami „Zoro tam už tvrdo pracuje“ a Bološ odpovedá: „Sú dosť podľa mňa ďaleko pred Erikom.“ Následne Kočner odkázal aj Vladimírovi Sklenkovi, že za eseťákmi už stojí Zoro.

Rudolf Hrubý akýkoľvek typ vzťahu so Zoroslavom Kollárom odmietol. „Stretol som sa s ním v minulosti na Slovakia Ringu počas pretekov vo VIP priestoroch, kde sme si boli spoločensky predstavení, ale nešlo o nič zásadné,” uviedol pre Aktuality. Hrubého syn je aktívnym pretekárom.

Vplyv na súdoch

Podľa Špecializovaného trestného súdu mali v justičnom prostredí pôsobiť minimálne dve väčšie záujmové skupiny. Prvá bola skupina okolo dnes už odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a druhá, konkurenčná skupina sudcov, na ktorých mal mať vplyv práve Zoroslav Kollár.

Podľa výpovede bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I Vladimíra Sklenku, ktorý bol zadržaný počas akcie Búrka a ktorý spolupracuje s políciou, pracoval pre Kollára exsudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár. Ten mal v jeho mene obiehať ostatných sudcov a ponúkať im úplatky za to, aby rozhodovali v Kollárov prospech.

Sklenka povedal, že s Kollárom sa stretol pred šiestimi rokmi v jednej bratislavskej reštaurácii. Rozprávať sa mali o spore medzi Slovakia Ringom a Doprastavom, na ktorom Kollárovi záležalo. Ide o spor, kde ako žalobca vystupovala spoločnosť Slovakia Ring a na druhej strane stál Doprastav.

Molnár podľa polície požiadal Sklenku, aby rozhodol v prospech Slovakia Ringu a žalobe vyhovel. Sklenka pojednávanie začal, no mal problém rozhodnúť v prospech Kollára. Na stretnutí v reštaurácii sa mali Sklenka s Kollárom a Molnárom dohodnúť o ďalšom postupe tak, aby sa rozhodlo v prospech Slovakia Ringu.

Kollár sa spomína aj v prípade sporu s ministerstvom vnútra, na ktoré podal žalobu na ochranu osobnosti. Podľa polície aj v tomto prípade Molnár kontaktoval Sklenku, aby sudkyňa, ktorá mala prípad na starosti, rozhodla v prospech Kollára. Tá však povedala, že v Kollárov prospech nerozhodne, nech tak urobí Molnár na krajskom súde.

Molnár a Sklenka sa mali stretnúť aj na prelome rokov 2017 a 2018 na jednom parkovisku, kde mal Molnár Sklenkovi odovzdať úplatok 10-tisíc eur za to, aby rozhodol v istom konkurznom konaní v prospech Kollára.


Ďalšie články