Slovenské pro-life organizácie vláde: Podporte eticky prijateľné vakcíny

CureVac Foto: TASR/DPA

Vznikajúce mutácie vírusu SARS-CoV-2 a vzrastajúci dopyt po vakcínach povedú zrejme k tvorbe nových či rozšíreniu súčasných vakcín. Konzervatívne organizácie vopred žiadajú, aby sa pri tom nepoužíval morálne problematický biologický materiál.

Pred decembrovým očkovaním Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odobrila použitie vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderny. Pri vývoji oboch vakcín neboli použité bunkové línie, ktoré majú pôvod vo fetálnom tkanive odobratom z tela potratených detí – na akomkoľvek stupni plánovania, vývoja alebo produkcie. 

Pri týchto vakcínach teda neexistuje priame spojenie s abortom. Obe spoločnosti využili bunkovú líniu iba na jeden zo svojich laboratórnych produktov. KBS upozornila, že v tom prípade je očkovať sa týmito vakcínami plne povolené. V poriadku sú aj vakcíny od spoločnosti AstraZeneca napriek tomu, že sú priamejšie spojené s bunkovou líniou z abortu.

Navyše, ak nie sú k dispozícii eticky úplne bezproblémové vakcíny a existuje vážne nebezpečenstvo pre zdravie, Pápežská akadémia pre život a Kongregácia pre náuku viery rovnako povoľujú očkovanie.

Pro-life organizácie žiadajú vývoj etických vakcín

K výrobe vakcín sa postupne pridávajú viaceré štáty. Pre mutácie vznikajú početné nové varianty pôvodného vírusu SARS-CoV-2. Už dnes existujú obavy z toho, že tieto mutácie budú rezistentné voči súčasným vakcínam, a preto ich bude treba prerobiť.

Pro-life organizácie a iniciatívy žiadajú, aby sa aj v budúcnosti vyvíjali vakcíny proti koronavírusu, ktoré sú vzhľadom na použitie bunkovej línie eticky prijateľné.

„Žiadame vládnych predstaviteľov, aby podporili snahy o vyvinutie očkovacích látok bez akýchkoľvek spojení s usmrcovaním ľudských bytostí či s iným porušovaním ľudských práv a zabezpečili čo najskorší nákup bezpečných a eticky nezávadných očkovacích látok pre Slovensko,“ uvádzajú signatári.

Opierajú sa pritom o Katolícku cirkev a autoritu pápeža Františka, ktorý pravidelne kritizuje interrupcie. Svätá stolica dôrazne žiada, aby sa biomedicínsky a farmaceutický výskum nevykonával s využitím morálne problematického biologického materiálu. Vatikán upozorňuje, že tvorba eticky neprijateľných vakcín vytvára problémy vo svedomí zdravotníkov, ako aj tých, ktorí majú byť zaočkovaní.

KBS vyjadrila podporu stanovisku Konferencie biskupov USA, ktorí ľudí vyzývajú na to, aby odmietli vedecký výskum, ktorý rutinne používa morálne kompromitované bunkové línie. V nadväznosti na to slovenské pro-life organizácie a iniciatívy vyzývajú všetkých jednotlivcov, ako aj politických predstaviteľov, aby sa zasadzovali za tvorbu eticky nesporných vakcín.

„Vyzývame preto vládu Slovenskej republiky a príslušné štátne orgány, najmä ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ako aj premiéra Igora Matoviča, aby v maximálnej miere podporili vývoj eticky prijateľných očkovacích látok proti koronavírusu (a nielen proti nemu), aby bezpečné a eticky nezávadné očkovacie látky dostali na Slovensku absolútnu prednosť pred vakcínami vyvinutými v rozpore s požiadavkami ľudskej
dôstojnosti a ochrany ľudského života už pred narodením,“ píšu signatári.


Ďalšie články