Vlhovej prvé pódium ukradla Johnsonová, prvenstvo si však upevnila

Petra Vlhová Petra Vlhová Foto: TASR/AP

Petra Vlhová sa umiestnila v piatkovom zjazde vo švajčiarskom stredisku Crans-Montana na 4. mieste. O prvé kariérne pódium ju okradla tesne Breezy Johnsonová. Napriek tomu si Vlhová svoje prvenstvo upevnila bodovým ziskom. Preteky vyhrala opäť Sofia Goggiaová, ktorá si tak skompletizovala zjazdársky hetrik.

Pred piatkovým zjazdom vo švajčiarskom stredisku Crans-Montana Petra Vlhová absolvovala dva merané tréningy, v ktorých dosiahla solídne časy. V prvom sa umiestnila na 11. a v druhom na 22. mieste. V oboch prípadoch odjazdila lepšie než Talianka Marta Bassinová či Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá je priamou konkurentkou Vlhovej v boji o celkové prvenstvo. To si slovenská lyžiarka stále drží s náskokom 60 bodov.

„V tréningoch som sa cítila celkom dobre, aj keď v prvom a druhom som urobila také väčšie chyby, ale skúšala som, akú mám ísť líniu. Už viem, čo mám urobiť, dúfam, že zajtra to dopadne lepšie,“ zhodnotila Vlhová svoje pocity pred piatkovým zjazdom pre RTVS.

Počasie sa s pretekmi opäť pohralo

Zjazdárky sa napokon ráno na trať nepostavili. V noci v stredisku nasnežilo, organizátori posunuli štart pretekov až na poobedie.

Gisinovej, ktorá štartovala s číslom dva, sa zjazd veľmi nevydaril, mala problém rozkladať rovnomerne tlak na lyže. Chýbala jej aj potrebná rýchlosť. To neplatilo pre Češku Ester Ledeckú, ktorá predviedla čistú a dynamickú jazdu a priebežne viedla preteky. Gisinová na ňu strácala až 2,2 sekundy. Tá po výkonoch ostatných pretekárok postupne klesala na nižšie priečky.

Ledeckú na dočasne prvom mieste vystriedala Talianka Sofia Goggiaová, ktorá bola rýchlejšia o 20 stotín sekundy, a zaútočila tak na predĺženie svojej pódiovej série. Vo všetkých zjazdoch sezóny sa neumiestnila horšie ako na druhom mieste. Bassinovej sa napriek bezchybnej jazde nerozbehli lyže a bez potrebnej rýchlosti došla do cieľa až na priebežnom 9. mieste so stratou 2,51 sekundy.

Po prvých desiatich jazdách nevyspytateľnosť počasia opäť zaúradovala. Silný vietor, ktorý mohol ohroziť zdravie lyžiarok na trati, dočasne prerušil preteky. Stalo sa tak tesne pred zjazdom Vlhovej, ktorá mala štartovať s číslom dvanásť.

Vlhová prišla tesne o prvé pódium v zjazde

Po krátkej prestávke sa zjazdárky mohli vrátiť na štart. Vlhová predviedla bezchybnú jazdu a napriek komplikáciám s kvalitou trate výborne rozložila tlak na lyže a ideálna rýchlosť jej stačila na priebežne tretie miesto. Hoci pódium nemala isté, s určitosťou si navýšila náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára pred Gisinovou.

O tretie miesto slovenskú lyžiarku okradla Američanka Breezy Johnsonová tesne o 30 stotín sekundy. Tá, podobne ako Goggiaová, ani raz nechýbala medzi tromi najlepšími v tomto ročníku.

Vlhová napriek tomu dosiahla svoje najlepšie umiestnenie v zjazde v sezóne a ziskom 50 bodov si upevnila pozíciu najlepšej lyžiarky sveta.

„Dnes to vyšlo naozaj super, aj keď pódium mi tesne ušlo. Každopádne je to najlepší výsledok v zjazde. Išlo sa mi veľmi dobre. Po štarte som nešla celkom tak, ako by som mala ísť. Potom som sa snažila viac púšťať lyže. Veľmi som sa tešila, keď som prišla do cieľa,“ zhodnotila svoj desiaty zjazd v kariére pre RTVS.


Ďalšie články