Preč so Slovákmi: V anglickom Sheffielde broja proti Rómom zo Slovenska

Antislovenský plagát zo Sheffieldu. Foto: reprofoto/Facebook Antislovenský plagát zo Sheffieldu. Foto: reprofoto/Facebook

Anglické mesto Sheffield, ktoré je domovom početnej rómskej komunity aj zo Slovenska, zažíva vypätú situáciu. V meste sa začali objavovať plagáty, namierené proti Slovákom. Problémom sú neprispôsobivé rodiny, na ktoré doplácajú všetci.

Antislovenské plagáty sa začali objavovať v anglickom meste Sheffield, o čom informovali miestne noviny Sheffield News i ľudia na sociálnych sieťach. Vo viac ako polmiliónovom meste žije početná rómska komunita z Česka a zo Slovenska, hlavne v častiach Tinsley a Page Hall, pričom správanie neprispôsobivých rodín komplikuje život zvyšku komunity.

Domáci Angličania sa preto zrejme rozhodli reagovať na problematické rodiny spomínanými letákmi. Tie sa objavujú na stĺpoch, na zastávkach alebo aj na domoch takýchto osôb. Na plagátoch a odkazoch sa objavujú výzvy proti Slovákom.

O probléme hovorí napríklad krajanka Bibiana Jordan Horvathová, ktorá pochádza z Krompách, avšak žije dlhé roky v Anglicku. Pracuje tu ako profesionálna policajná tlmočníčka či mediátorka a hovorí, že tieto plagáty sa v meste začali objavovať okolo Vianoc.

V nich sa vyzýva, aby sa miestne komunity zbavili Slovákov. „Začnime rok 2021 s komunitou bez Slovákov,“  hlása jeden z textov. „Zastavme Slovákov,“ píše sa na druhom, zatiaľ čo iné vyzývajú majiteľov nehnuteľností, aby dávali pozor, komu prenajímajú svoje priestory.

Angličania nerozlišujú

„V ďalších vyzývajú majiteľov domov, pochádzajúcich z ázijských komunít, aby neprenajímali domy našincom – Slovákom. Oni menšiny nerozlišujú a často si myslia, že Rómovia sú jediní obyvatelia Slovenska,“ hovorí Horváthová.

Slováci tak dostávajú v Anglicku značne zlú reputáciu, keďže ich tamojší obyvatelia vnímajú hlavne podľa správania neprispôsobivých jedincov. Medzi hlavné problémy sa podľa letákov považuje neporiadok a špina, pričom títo Slováci majú ničiť záhrady či domy, ktoré si prenajali.

Nejde pritom o prvý prípad, keď sa tamojšia rómska komunita dostala do sporov s miestnymi obyvateľmi. Rómovia zo Slovenska do nich prichádzajú napríklad s miestnymi moslimskými Pakistancami, pričom tieto konflikty často končia hromadnými bitkami.

Letákmi proti Slovákom sa už zaoberá miestna polícia, pričom túto praktiku odsúdili mnohí Slováci žijúci v Anglicku, či tamojšie komunity a spolky.


Ďalšie články