Hádzanársky Bud Spencer a popravy v českom zväze za zbabranú koncovku

EsHfRhsXMAEWqRI Konžský pivot Gauthier Mvumbi Foto: Handball Egypt2021/Twitter

Na majstrovstvách sveta v hádzanej si od prvého zápasu uzurpoval pozornosť konžský pivot Gauthier Mvumbi. S chladnou hlavou a poriadnou ranou dokázal potrápiť súperov podobne ako Bud Spencer zloduchov v komediách. Hlavy naopak postrácali českí funkcionári a tréneri, ktorí v tíme nedokázali zabrániť šíreniu koronavírusu. Pre nedostatok hráčov na turnaj nevycestovali.

Už od úvodu šampionátu sa sláve outsidera tešil hádzanársky tím Konga. Pozornosť upútal 26-ročný pivot Gauthier Thierry Mvumbi nielen fyzickou stavbou, ale predovšetkým výkonmi. V prvom zápase proti Argentíne štyrikrát ohrozil bránu a zakaždým úspešne. Africký nováčik vo svojom historickom debute v elitnej kategórii napokon súperovi podľahol 22:28, hoci po prvom polčase viedol. Bola to najtesnejšie prehra Konga v skupinovej fáze.

https://www.youtube.com/watch?v=F9cu72BjQCk&t=3s
Góly Thierryho proti argentínskej reprezentácii

Nová hviezda turnaja Mvumbi sa síce narodil v Kongu, ale vyrastal vo Francúzsku, kde pôsobí v štvrtej hádzanárskej lige. Možnosť reprezentovať rodnú krajinu na podujatí svetového formátu si užíval plnými dúškami.

„Je to veľká česť, obliecť si dres Konga. Nikdy som si nemyslel, že to jedného dňa zažijem. Cieľom je predovšetkým baviť sa a zápasy si poriadne užiť,“ uviedol v rozhovore pre francúzsky regionálny denník L’Écho Républicain.

Nezastrašili ho ani silnejší súperi, konkrétne úradujúci majstri z Dánska. „Nemáme absolútne čo stratiť, takže urobíme maximum a budeme hrať proti nim tvrdo. Majú dve ruky a dve nohy, presne ako my,“ pokojne konštatoval.

V zápase však Dáni porazili Kongo s veľkým rozdielom 20 gólov. Mvumbi sa v náročnom súboji nestratil, opäť prispel štyrmi presnými zásahmi, tentokrát z piatich pokusov. Výnimočného ocenenia sa dočkal v záverečnom vystúpení proti Bahrajnu, v ktorom skóroval päťkrát, a aj napriek prehre sa stal najlepším hráčom zápasu.

Kongo skončilo na poslednom mieste skupiny D. Napriek tomu, že tím nedokázal ani raz vyhrať a postúpiť do hlavnej časti turnaja, zanechal sympatický dojem.

Nedôslednosť pripravila Čechov o najprestížnejší hádzanársky turnaj

Na účasť hádzanárskej reprezentácie na majstrovstvách sveta čakalo Česko šesť rokov. Koronavírus však vytúžený sen v priebehu niekoľkých dní pomaly menil na nočnú moru. Pred začiatkom šampionátu z 21 hráčov súpisky vyradili zdravotné problémy drvivú väčšinu tímu, celkovo 17 hádzanárov. Pozitívni boli aj obaja hlavní tréneri, či ich asistenti. V hodine dvanástej sa rozhodol Český zväz hádzanej zatiahnuť ručnú brzdu, a na základe odporúčaní realizačného tímu účasť na majstrovstvách odriekol. Stalo sa tak prvýkrát v športovej ére samostatného Česka. Rozhodnutie sa s pochopením laickej verejnosti nestretlo, medzi fanúšikmi vyvolalo vlnu nevôle.

Možnosť vytvoriť náhradné mužstvo a poslať na turnaj aspoň nejakých hráčov šéf zväzu Jaroslav Chvalný odmietal.

„Nemôžeme zostaviť tím len tak halabala. Medzi trinástimi nakazenými sú všetci zo zahraničia. Za tohto stavu by to bola ešte väčšia improvizácia, na niektorých postoch nemáme žiadnych hráčov, nie sú tréneri. Išli by sme len na výlet,“ obhajoval neúčasť pre český spravodajský portál idnes.cz.

Daň za odrieknutie si vyžiadala okrem straty financií či prestíže, hlavy celého realizačného tímu a niektorých ľudí zo zväzu. O odvolaniach rozhodla exekutíva zväzu. Na základe predložených správ vyhodnotila, že koronavírus odstavil reprezentáciu v dôsledku pochybení realizačného tímu. Následne rezignovalo aj niekoľko funkcionárov spoločne s Chvalným. Dvojica trénerov Jan Filip a Daniel Kubeš sa tak namiesto návratu medzi elitu dočkala len trpkého konca.


Ďalšie články