Francúzske štátne médiá majú viac informovať o EÚ. Editori za to dostávajú príplatky

Ursula von der Leyenová: Rokovania s Britániou o obchodnej dohode budú pokraèova Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Informovať častejšie o Európskej únii za príplatok. Takúto ponuku dostali editori francúzskej štátnej televízie.

Podľa správy francúzskeho denníka Le Monde záleží časť pohyblivej zložky platov editorov vo France Télévisions od toho, ako veľmi posilňujú vysielanie správ o európskych záležitostiach. Rôznorodosť, zámorské a európske témy. To sú v skratke oblasti, za ktorých väčšie zviditeľnenie dostávajú editori francúzskeho štátneho vysielateľa vyššie finančné odmeny.

Rôznorodosť názorov nie je v médiách nikdy na škodu, ale Le Monde poukazuje na to, že rozhodnutie manažmentu štátnej televízie odmeňovať editorov za presadzovanie európskych tém je prekvapujúce. Táto prax má údajne platiť už niekoľko mesiacov.

Treba však povedať, že francúzsky štátny vysielateľ európskym témam nevenoval veľkú pozornosť. Napríklad v roku 2019, keď sa vtedy ešte nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová stala šéfkou Európskej komisie, druhý kanál France 2 venoval jej inaugurácii iba pár sekúnd v hlavnej spravodajskej relácii.

Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune opatrenie štátnej televízie podporil. Uviedol pritom, že krajina potrebuje posilniť mechanizmy, ktoré podporia štátne programy, aby viac hovorili o Európe. „Poďme hľadať všemožné donucovacie prostriedky alebo tlaky na dosiahnutie tohto cieľa,“ vyhlásil Beaune.

Zvolebnieva sa

Podľa francúzskeho denníka je problém v tom, že v prvých šiestich mesiacoch roku 2022 preberá Francúzsko rotujúce predsedníctvo Rady Európskej únie a zároveň ide aj o rok, keď si Francúzi budú opäť voliť prezidenta.

Zvýšenie tlaku na širšie informovanie o Európskej únii vo Francúzsku prichádza dva roky po tom, čo dnes už bývalý predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker tvrdil, že aj sloboda tlače musí mať svoje limity, aj keď vtedy hovoril o Británii.


Ďalšie články