Národný týždeň manželstva bude o bezpečí v čase neistoty

NTM_FB Foto: facebook/Národný týždeň manželstva

Témou tohtoročnej februárovej kampane Národný týždeň manželstva (NTM) bude „Bezpečne v manželstve. Kampaň, ktorá sa snaží podporiť vnímanie manželstva v spoločnosti, sa na Slovensku uskutoční už jedenástykrát. Bude sa konať v týždni, kedy si v Katolíckej cirkvi pripomíname svätého Valentína, patróna zaľúbených, snúbencov a manželov, teda v tomto roku to bude termín 8. – 14. február.

Bezpečne v manželstve

„Keď sme v národnom tíme národného týždňa manželstva koncom marca minulého roka začali premýšľať nad témou NTM 2021, práve sme boli uprostred prvej vlny pandémie. Covid priniesol so sebou mnoho neistoty a ohrozenia na rôznych úrovniach a téma bezpečia sa stala vysoko aktuálnou pre väčšinu z nás,” približuje námet tohto ročníka Renáta Sochorová, ktorá spolu s manželom Vladimírom koordinuje národné aktivity NTM, a dopĺňa: „My sme si uvedomovali, že rovnako ako v našom každodennom živote, aj v manželstve túžime, možno úplne podvedome, po bezpečí. A preto sme sa rozhodli zamerať ďalší ročník na to, ako sa môžu naše manželstvá stať či zostať bezpečným miestom uprostred všetkej tej neistoty.”

Záchranné koleso pre manželov?

Tému bezpečia organizátori vizuálne podporili motívom záchranného kolesa. Renáta Sochorová približuje, čo by týmto záchranným kolesom mohlo byť práve pre manželské páry v ohrození.

Foto: facebook/Národný týždeň manželstva

„Veľmi záleží od toho, v čom sa „topíme“. Ak sme sa dostali do nebezpečných vôd kritiky či nespokojnosti, záchranným kolesom môže byť, že sa vedome zameriame na to, čo dobré robí pre nás manželský partner, čím obohacuje náš život, v čom je výnimočný… Ak sa topíme v sklamaniach a zraneniach, záchranným kolesom môže byť úprimný rozhovor o tom, čo prežívame, uznanie svojho podielu viny a rozhodnutie odpustiť… Ak nás ohrozuje stereotyp, záchranu môže priniesť rozhodnutie pravidelne spolu robiť veci, ktoré máme obaja radi… Niekedy sa nevieme sami natiahnuť za záchranným kolesom, vtedy potrebujeme pomoc zvonku – niekoho, kto nás vypočuje, poradí, nasmeruje, prepláva s nami nebezpečnými vodami,” vysvetľuje Sochorová.

Večer pre dvoch naživo i online

Organizátori kampane ponúkajú návod ako usporiadať „Večer pre dvoch”, ktorý môžu komunity i jednotlivé páry použiť buď naživo, ak to pandemická situácia dovolí, alebo aj online formou. 

„Tohtoročný „večer pre dvoch“ bude príležitosťou pre páry premýšľať nad tým, čo pomáha, aby sme sa v manželstve cítili bezpečne, a tiež nad tým, čo pocit bezpečia ohrozuje. Jednotlivé aspekty budú predstavené prostredníctvom reálnych príbehov párov alebo vtipných scénok z manželského života, no a potom budú mať páry priestor sa o týchto aspektoch porozprávať a preniesť teóriu do praxe vlastného vzťahu,” približuje Renáta Sochorová scenár večera. 

A ako by mala vyzerať online forma tohto manželského stretnutia?

„Vzhľadom na pandemickú situáciu bude možné „zúčastniť sa“ tohto večera z pohodlia svojej obývačky. Páry si budú môcť nájsť na webe NTM vopred nahratú verziu tohto večera – a nechať sa týmto večerom sprevádzať. Zatiaľ neprezradíme viac, aby sme nestratili moment prekvapenia,” uvádza Sochorová.

Týždeň manželstva ako medzinárodná iniciatíva

Myšlienka národného týždňa manželstva sa zrodila vo Veľkej Británii v roku 1997 a vznikla ako medzinárodná iniciatíva Marriage Week. Ide o týždennú iniciatívu, ktorej cieľom je ocenenie, povzbudenie, upevnenie a rozvíjanie manželských vzťahov. Na Slovensku táto kampaň zastrešuje najrôznejšie lokálne aktivity a je platformou spolupráce pre rôzne subjekty, ktoré sa venujú činnostiam zameraným na podporu a rozvoj manželstva.

„To, čo páry potrebujú, je raz za rok urobiť akúsi pripomienku národu a povedať ľuďom, moment! Pokiaľ patríte k tým šťastlivcom, ktorí už manžela či manželku majú, mali by ste sa o to manželstvo aj starať,” vysvetľuje dôvod iniciatívy jej zakladateľ Richard Kane. Viac vo videu: 


Ďalšie články