Padlo posledné slovo. Ministri za SaS podajú demisiu, Kollár v pokračovaní vlády nevidí zmysel

Richard Sulík Na snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Požiadavka SaS na odchod lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča z vlády nebola splnená, ministri za SaS preto podajú demisiu najbližšiu stredu (31. 8.) po rokovaní vlády. Po piatkovom stretnutí koalície to povedal líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Ďalšie koaličné rokovania podľa neho nemajú zmysel. Oznámil, že poslanci SaS pomôžu otvoriť septembrovú schôdzu a podporia na nej vládne návrhy, ktoré budú v prvom čítaní.

„Nepadli dnes žiadne nové návrhy, iba sme boli dotazovaní zo strany OĽANO, ako sa budeme v určitých situáciách správať,“ povedal Sulík novinárom s tým, že zaznela aj otázka, ako sa zachová SaS pri štátnom rozpočte.

Podľa Sulíka môže koalícia ťažko rátať s ich podporou, keď je súčasťou štátneho rozpočtu miliardový výdavok, ktorý je dôvodom, kde Matovič spolu s „fašistami“ prelomil veto prezidentky Zuzany Čaputovej. „Bude musieť dôjsť ku korektúram, alebo nemôžu rátať s našimi hlasmi,“ povedal o rozpočte.

Ministri za SaS očakávajú, že prezidentka prijme ich demisie 8. septembra. Sulík dodal, že štátni tajomníci na rezorte hospodárstva sú ochotní ostať na svojich postoch jeden alebo dva týždne.

„Prisľúbili sme, že septembrovú schôdzu otvoríme, z dôvodu, že sa schvaľuje prístup Fínska a Švédska do NATO, a po druhé, tie návrhy, ktoré prešli vládou predvčerom, podporíme v prvom čítaní,“ priblížil šéf SaS s tým, že predložia aj „cestovnú mapu“ k energetike. Pokiaľ koalícia niečo bude chcieť, bude musieť s SaS vyjednávať. „Budeme opozičnou stranou, budeme konštruktívni,“ povedal.

Matovič vraj nezmyslami ničí krajinu

Zdôraznil, že jeho strana urobila všetko, čo bolo v únosných mantineloch. „Krajinu čakajú problémy, sme k dispozícii, neutekáme pred zodpovednosťou, opakovane sme im hovorili, nech Igor Matovič odíde z vlády a my štyria ostaneme a preberieme plnú zodpovednosť za naše rezorty,“ dodal s tým, že neurobiť nič a ostať „tam“ a pozerať sa, ako Matovič ničí krajinu svojimi nezmyslami, je tiež obrovská záťaž pre krajinu.

Sulík zároveň uviedol, že ďalšie rokovanie koalície by už nemalo význam. Predstaviteľov SaS prekvapilo, že pre kolegov bol odchod Matoviča záležitosť, o ktorej sa nesmie diskutovať. Sulík upozornil, že odchod štyroch ministrov za SaS zanechá stopy, keďže bude potrebné nominovať aj mnohé ďalšie pozície v rámci rezortov.

Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (SaS), minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) na chodbe počas koaličných rokovaní vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave 26. augusta 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kollár: Pokračovanie vlády v tejto podobe nemá zmysel

Pokiaľ sa nebude dať fungovať v menšinovej vláde, nebude mať jej pokračovanie zmysel. Po piatkovom rokovaní koalície vo vládnom hoteli Bôrik to zas povedal predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Za dôležité považuje riešiť prípravu na energetickú krízu. Ak štát nebude vedieť pomôcť ľuďom, treba podľa neho predčasné voľby.

„Pokiaľ vláda nebude vedieť vládnuť, prijímať zákony, pomôcť ľuďom, bude to treba zhodiť a pustiť ku kormidlu nových 150 poslancov, ktorí to budú vedieť,“ vyhlásil pred novinármi Kollár. Nádej podľa neho umrie vtedy, keď SaS naozaj odíde. V tom prípade sa začiatkom septembra stretne predsedníctvo Sme rodina, na ktorom sa dohodne o ďalších krokoch. O ďalších ministerských postoch pre Sme rodina špekulovať nechcel. „S tromi poslancami nemôžete mať ani jedno ministerstvo,“ odpovedal Kollár na otázku, či Za ľudí môže získať ďalšie ministerstvo. Zároveň povedal, že oslovil Ivana Korčoka, aby pokračoval na ministerstve zahraničných vecí. Líder SaS Richard Sulík už vyhlásil, že z vlády odchádzajú všetci nominanti SaS.

Piatkové stretnutie podľa neho prinieslo rozhovory o tom, ako sa bude SaS správať, ak nadobro odíde z koalície. Ocenil, že SaS podporí vládne návrhy v prvom čítaní. „Pre nás je najdôležitejšia vec vyriešiť ceny elektrickej energie,“ zdôraznil Kollár s tým, že pokiaľ štát veľmi rýchlo nevyrieši problém s energiami, bude kolabovať hospodárstvo. Rozhovory sa podľa neho týkali toho, či Sulík pripraví kroky, ako sa pripraviť na krízu.

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár počas tlačovej konferencie po koaličných rokovaniach. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér: Do poslednej chvíle sa budem usilovať o zachovanie štvorkoalície

Koaličné rokovania o riešení vládnej krízy mali podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) význam, chce si počkať do 31. augusta, keď sa skončí ultimátum strany SaS. Pred novinármi opätovne zopakoval, že sa do poslednej chvíle bude usilovať o zachovanie štvorkoalície. Zároveň dodal, že sa pripravujú aj na scenár, ak SaS odíde z vlády.

Premiér povedal, že piatkové stretnutie bolo primárne o energetickej kríze. „Ako partneri si veľmi dobre uvedomujeme, že to, čo nás spája, v období, do ktorého ideme, je zodpovednosť,“ skonštatoval.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) si podľa svojich slov nevie predstaviť, že by SaS bola opozíciou voči „garnitúre demokratov“ a bola by v opozícii. Zároveň kritizoval, že líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík odchádza z rezortu, keď sám povedal, že sa naň valí snehová guľa v podobe energetickej krízy.

Stále dúfa aj Remišová

Do poslednej chvíle bude strana Za ľudí presadzovať štvorkoalíciu. Vyhlásila to šéfka Za ľudí Veronika Remišová po ďalšom koaličnom rokovaní. Mrzí ju, že stretnutie sa skončilo vyhlásením lídra SaS Richarda Sulíka, že jeho strana odchádza do opozície. Zdá sa jej, že niektorým politikom nehovorí nič zodpovednosť za krajinu v čase blížiacej sa energetickej krízy. Myslí si, že na rokovaniach o štátnom rozpočte sa bude lámať to, či má vláda ďalej význam.

„Veľmi by som si želala, aby sa do 31. augusta Richard Sulík obzrel ešte raz dozadu, obzrel sa na časy, keď vstupoval do politiky, prečo tam vstupoval a prečo vstupoval do koalície,“ povedala novinárom Remišová. Hoci má koalícia chyby, je podľa nej lepšia ako napríklad koalícia so Smerom-SD či mimoparlamentným Hlasom-SD.

Ak SaS odíde z vlády, Za ľudí zvolá predsedníctvo a predloží partnerom svoje priority. Pre Za ľudí je dôležité riešenie energetickej krízy, pokračovanie politiky rozviazaných rúk pre orgány činné v trestnom konaní, a tiež nespochybniteľná zahraničnopolitická proeurópska orientácia Slovenska.

Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová po koaličných rokovaniach vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave 26. augusta 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hlas chce od poslancov rozhodnutie o predčasných voľbách už v septembri

Mimoparlamentná strana Hlas-SD opakovane vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby na septembrovej schôdzi umožnili zmenou ústavy konanie predčasných parlamentných volieb. V súvislosti s neúspechom koaličných rokovaní poukazuje na absenciu politického alebo ústavného nástroja, ktorý by dostal lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Koaličný krach podľa lídra Hlasu a nezaradeného poslanca Petra Pellegriniho dokázal, že päť miliónov občanov Slovenskej republiky skáče už dva a pol roka tak, ako Igor Matovič píska. „Jeden jediný, vážne narušený človek so svojou schránkovou firmou dokázal rozvrátiť Slovensko a niet možnosti, ako to zastaviť. Toto nemá absolútne nič spoločné s demokraciou a vôľou ľudu,“ poznamenal.

Požiadavka SaS na odchod lídra OĽANO a ministra financií Matoviča z vlády nebola splnená, ministri za SaS preto podajú demisiu najbližšiu stredu (31. 8.) po rokovaní vlády. Po piatkovom stretnutí koalície to povedal líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Ďalšie koaličné rokovania podľa neho nemajú zmysel.

(tasr, tod, ste)


Ďalšie články