United na čele ako za Fergusona

IMG_7467 Edinson Cavani načal obrat proti Fulhamu po chybe Rodákovho konkurenta Areolu. Foto: Instagram/manchesterunited

V dvoch stredajších zápasoch anglickej futbalovej ligy sa predstavili oba celky z Manchestru. Plné bodové zisky im mali umožniť návrat na čelo tabuľky, kde sa po utorkovej výhre nad Chelsea usadil Leicester City.

Guardiolov stroj naberá obrátky.

Tím Pepa Guardiolu prehral naposledy v lige s Tottenhamom ešte v novembri predošlého roku. Odvtedy sa desaťzápasovou šnúrou bez prehry nenápadne šplhá tabuľkou. Zaváhania Liverpoolu a Tottenhamu využil na prienik na druhú pozíciu. Aston Villa sa vrátila do ligového kolotoča po dvanásťdňovej pauze zapríčinenej viacerými prípadmi Covid-19 v tíme. Januárové prehry s Liverpoolom a Manchestrom United naznačovali, že Aston Villa by nemala byť pre City ťažkým rébusom.

Prvý polčas gól nepriniesol. Citizens mali viac hry, zaznamenali aj trinásť streleckých pokusov a sedemdesiat percentné držanie lopty, najväčšiu šancu mal ale na opačnej strane Barkley. Podobný obraz mala hra po prestávke. V 54. minúte zachránilo Aston Villa brvno po strele Cancela. Ederson sa zase predviedol pri šanci Douglasa Luiza. Aston Villa vzdorovala do 79. minúty, nad jej sily bola kombinačná akcia s tvrdou koncovkou Bernarda Silvu. Do konca duelu ešte rozhodca vylúčil hosťujúceho trénera Deana Smitha a vedenie City z penalty poistil v 90. minúte Gundogan.

Defenzívu Aston Villy zlomil až 79. minúte Bernardo Silva. Foto: Instagram/premierleague.

United sa zapáčilo na čele.

Návrat na čelo, kde sa United dostali vôbec prvýkrát po ére Alexa Fergusona, bol hlavný cieľ červených diablov na ihrisku londýnskeho Fulhamu. Škrt cez rozpočet im urobil rýchly gól domáceho Lookmana, ktorý z bezprostrednej blízkosti prekonal De Geu už v piatej minúte. V 21. minúte najprv do tyče páli Bruno Fernandes, vyrovnanie tak zabezpečil až Cavani, ktorý dostal prednosť v základnej zostave pred Rashfordom. Pri jeho góle sa nevyznamenal konkurent Mareka Rodáka v bráne Fulhamu Alphonse Areola, keď neudržal ľahkú loptu, ktorá sa odrazila k uruguajskému kanonierovi.

United v druhom polčase zavrel Fulham na jeho polovici a vytvoril si viacero príležitostí. Gólom skončila až utešená strela Pogbu spoza šestnástky v 65. minúte. Hneď na to mohol hlavou zvýšiť Cavani, proti bol Areola. V 75. minúte z ojedinelej akcie Fulhamu takmer vyrovnal Loftus-Cheek, jeho krížnu strelu špičkou kopačky vyrazil De Gea. Šťastie stálo pri zverencoch Solskjaera aj v závere, keď si takmer zrazil loptu do vlastnej siete Bailly. United sa tak po dvoch dňoch vrátili na čelo anglickej ligy.

S dvojbodovou stratou sú za nimi mestský rival a Leicester, pričom Citizens majú ešte zápas k dobru. Manchesterské celky môžu svoj náskok zveľadiť v ďalšom kole, keď sa stretnú s tímami hrajúcimi o záchranu. Hlavní konkurenti to budú mať náročnejšie, Liverpool cestuje do Londýna za Tottenhamom a Leiceter sa predaství na ihrisku nebezpečného Evertonu. 

Exportná strela Paula Pogbu vrátila Manchester United na čelo ligovej tabuľky. Foto: Instagram/premierleague.

Výsledky:

Manchester City – Aston Villa 2:0 (0:0)

79. Silva, 90. Gundogan

Fulham – Manchester United 1:2 (1:1)

5. Lookman – 21. Cavani, 65. Pogba


Ďalšie články