Nemecko bude skraja roka 2021 hospodársky stagnovať, Slovensko asi spolu s ním

Bratislavský Volkswagen od pondelka èiastoène obnovil výrobu Najväčšou slovenskou firmou je nemecký Volkswagen Slovakia. Foto: Martin Baumann/TASR

Previazanosť slovenskej ekonomiky s nemeckou je zjavná. Potvrdzujú to údaje o zahraničnom obchode.  

Nemecká ekonomika bude v 1. štvrťroku tohto roka pravdepodobne stagnovať. Dôvodom je predĺženie karanténnych opatrení. Uviedol to v stredu nemecký ekonomický inštitút Ifo. Informáciu priniesla TASR.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín sa v utorok dohodli na predĺžení čiastočného lockdownu v krajine, a to minimálne do 14. februára. Podľa Ifo ďalšie predĺženie obmedzení s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu sa odrazí na vývoji najväčšej európskej ekonomiky. „Každý týždeň karanténnych opatrení navyše znamená ďalšie straty na produkcii, tržbách a pridanej hodnote,“ povedal predseda Ifo Timo Wollmershäuser.

V minulom roku klesla nemecká ekonomika o 5 percent, uviedol minulý týždeň štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežný odhad. Bol to najvýraznejší pokles od svetovej finančnej krízy, na druhej strane bol o niečo miernejší, než sa čakalo.

V druhom štvrťroku inštitút Ifo očakáva medzikvartálny rast ekonomiky, a to o 3 percentá. Dôležité však bude ukončenie karanténnych opatrení najneskôr v marci.

Na riziká predlžovania lockdownu upozornila aj nemecká centrálna banka. Ako uviedla v pondelok, teda deň pred rozhodnutím o predĺžení karanténnych opatrení, ekonomika zatiaľ nepriaznivú pandemickú situáciu zvláda, avšak v prípade, že sa karanténne opatrenia budú predlžovať, prípadne sa obmedzenia pritvrdia, môže mať „značné problémy“.

Čo to znamená pre Slovensko?

Zviazanosť Slovenska s ekonomikou Nemecka potvrdzuje objem zahraničného obchodu. Hoci údaje za rok 2020 ešte nie sú známe, referenčným  ukazovateľom sú aj tie staršie, pretože vzájomná zahraničnoobchodná výmena sa dlhodobo udržiava na vysokej úrovni.

V roku 2019 tvoril vývoz do Nemecka 22 percent celkového slovenského exportu. To je dvojnásobok toho, čo skončilo v Česku, s ktorým sme boli dlhé desaťročia v spoločnom štáte a ktoré po osamostatnení dlho ostávalo naším najdôležitejším partnerom.

O niečo miernejšie sú zahraničnoobchodné údaje za rok 2019 v dovoze. Napriek tomu je rozhodujúce postavenie Nemecka zjavné. Na Slovensko odtiaľ doputovalo vyše 16 percent všetkých dovezených tovarov, z druhého Česka len niečo vyše 10 percent.

Silnú, ba až dominantnú pozíciu Nemecka si uvedomíme, ak sa bližšie pozrieme na bilancie ďalších štátov, ktoré s nami alebo s Nemeckom susedia. Podobne ako pre Slovensko, i pre ne je obchodná bilancia s Nemeckom kľúčová.

Inými slovami, štáty, ako sú Česko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Francúzsko, ktoré odoberajú slovenský vývoz, bytostne tiež závisia od vývoja v Nemecku. Ak si spočítame, koľko slovenských výrobkov skončilo v roku 2019 v Nemecku a v spomínaných ďalších štátoch, dostaneme sa k 60 percentám.

Hospodársky vývoj v Nemecku tak ovplyvňuje dianie na Slovensku.


Ďalšie články