Európska komisia: Slovensko nie je most medzi východom a západom, stred neexistuje, je to hoax

Šiesty balík sankcií EÚ voèi Rusku Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavuje šiesty balík sankcií proti Rusku. Foto: TASR/AP

Zastúpenie Európskej komisie v našej krajine označilo presvedčenie väčšiny tunajších obyvateľov, podľa ktorého by Slovensko malo byť mostom spájajúcim východ a západ, za hoax, voči ktorému sa musíme postaviť.

„Až 51 percent obyvateľov si myslí, že Slovensko by malo byť mostom medzi východom a západom. Nevymýšľajme. Slovensko patrí na Západ, žiaden stred neexistuje. Postavme sa proti hoaxom, ktoré tvrdia opak a vytvorme pre naše deti lepšie Slovensko,“ tvrdí konkrétne na sociálnej sieti.

Toto údajne chybné uvažovanie ilustruje v animovanom obrázku na príklade dievčatka, ktoré sa priatelí s ďalšími dvoma kamarátkami a hrá sa s nimi, pričom oni dve sa medzi sebou neznesú. „Keď si takto vymýšľajú deti, je to milé, keď dospelí, je to tragédia,“ píše Komisia.

Príspevok Komisie je súčasťou širšej kampane, v ktorej sa okrem iného sťažuje, že až 58 percent obyvateľov si myslí, že svet riadia skryté elity a že až 45 percent Slovákov verí, že o situácii vo svete rozhodujú tajné skupiny. Európska komisia sa však na konkrétny prieskum neodkazuje.

Postoj zmienenej európskej inštitúcie je v súlade s názorom slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (SaS), ktorý ho deklaroval už po prevzatí úradu v apríli 2020. Úvahy o Slovensku ako o moste medzi západom a východom dokonca označil za „nebezpečný mýtus“.

Podobne sa minulý rok o koncepte Slovenska ako mostu vyjadrila Stála delegácia SR pri NATO. „Slovensko ako most medzi západom a východom?! Neverte mýtom, ale faktom! Úvaha o Slovensku ako o moste medzi východom a západom vznikla ešte v 90. rokoch, no aj udalosti v našom susedstve na Ukrajine ukazujú, že išlo len o romantickú predstavu. Totižto, aby mohla neutralita fungovať je nutné, aby ju všetci ostatní hráči na medzinárodnej scéne garantovali a rešpektovali,“ napísala v júli 2021.

Európska komisia je na Slovensku zastúpená prostredníctvom miestnej kancelárie so sídlom v Bratislave. Svoje zastúpenia má Komisia vo všetkých 28 členských krajinách. Vedúcim Zastúpenia EK na Slovensku je Vladimír Šucha, ktorý vo funkcii vystriedal Ladislava Miku. Šucha v posledných parlamentných voľbách kandidoval za Progresívne Slovensko.

Vladimír Šucha (v strede) a v pozadí prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Twitter

Ďalšie články