Nemci chudobnejú. Až 60 percent domácností čoskoro takmer nič neušetrí

Viac ako každý druhý Nemec čoraz viac naráža na svoje finančné limity. Podľa šéfa Asociácie nemeckých sporiteľní a riaditeľa najväčšej nemeckej sporiteľne Sparkassen-Finanzgruppe Helmuta Schleweisa čoskoro až 60 percent nemeckých domácností nedokáže nič ušetriť a celý príjem padne na životné náklady.

Scholz v Kanade Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

„Očakávame, že pre výrazný nárast cien bude musieť až 60 percent nemeckých domácností utratiť celý svoj disponibilný mesačný príjem, alebo aj viac, na čisté životné náklady,“ uviedol Schewies. „Táto časť obyvateľstva už jednoducho nie je schopná sporiť,“ dodal pre Welt am Sontag. So 40 miliónmi domácností v celom Nemecku by sa to mohlo týkať až 24 miliónov domácností.

Na jeseň a v zime sa očakáva výrazné zhoršenie situácie najmä v populácii ľudí s nízkymi a strednými príjmami. Pred rokom si pritom podľa sporiteľne Sparkassen-Finanzgruppe len 15 percent domácností nedokázalo odložiť žiadne peniaze. Táto banka má 50 miliónov klientov.

Zmenšujúce sa možnosti klientov pozorujú aj nemecké banky Volksbanken a Raiffeisenbanken. ,,Vysoká inflácia pripravuje spotrebiteľov o kúpnu silu, čo znižuje ich schopnosť sporiť,“ hovorí Andreas Martin z predstavenstva Asociácie nemeckých bánk Volksbanken a Raiffeisenbanken.

Pripomína, že pritom mnohí stále čerpajú z úspor, ktoré nazhromaždili ešte počas obdobia koronavírusu pre znížené možnosti nakupovania v kamenných predajniach a službách počas lockdownov. Klienti nemeckých bánk začínajú aj viac šetriť. ,,Tí, ktorí môžu, majú tendenciu viac sporiť pre neistotu okolo vojny na Ukrajine,“ dodáva Martin.

Sporiteľne pritom upozorňujú, že napätá situácia sa zhoršuje už pri prečerpaní na bežnom účte. Čoraz viac ľudí využíva na preklenutie krátkodobého nedostatku peňazí kontokorent.

Zelení chcú obmedzenie výšky úrokov

Vládni Zelení preto volajú po obmedzení výšky úroku z kontokorentu, ktorý aktuálne dosahuje v priemere takmer desať percent. ,,V zásade považujeme za potrebné právne zastropovať úroky z prečerpania,“ povedal pre Welt am Sonntag poslanec Zelených Stefan Schmidt.

Ekonóm Rüdiger Bachmann z University of Notre Dame v Spojených štátoch prorokuje Nemcom ťažké časy a kritizuje nemecký kabinet, že sa stále tvári, že sa nič nedeje. „Spolková vláda na verejnosti často pôsobí dojmom, že veci jednoducho môžu byť ako predtým. Namiesto toho musia politici konečne úprimne povedať občanom, že ich čakajú dlhé a ťažké roky. Pravdou je, že prosperita a predovšetkým spotreba v Nemecku v nasledujúcich rokoch tak silne neporastie,“ povedal v rozhovore pre denník Bild.

Šéf Bundesbanky varuje pred recesiou

Šéf nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel sa obáva, že ak bude pokračovať súčasná energetická kríza, tak Nemecko môže postihnúť recesia. Zároveň vyzýva Európsku centrálnu banku, aby aj naďalej zvyšovala úrokové sadzby.

,,Ak sa energetická kríza zhorší, recesia na budúcu zimu sa zdá byť pravdepodobná,“ povedal Nagel pre Rheinische Post. „Nemeckej ekonomike sa v prvom polroku v ťažkých podmienkach stále darilo celkom dobre. Ak sa však pridajú ďalšie problémy s dodávkami tovarov, napríklad pre dlhotrvajúce nízke hladiny riek vody, ekonomické vyhliadky na druhý polrok by sa zhoršili,“ dodal Nagel.


Ďalšie články