Boj s extrémizmom sa po zmenách na prokuratúre neoslabí, tvrdí Žilinka

M. Žilinka: V prípade M. Luèanského sa zaèalo trestné stíhanie Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: Milan Kapusta/TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta medializované informácie o oslabovaní boja proti extrémizmu. Na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že informácie sú vymyslené.

Poslanci okolo Ondreja Dostála (SaS) v utorok vyjadrili nesúhlas s medializovanými informáciami o možnom zrušení Oddelenia extrémistickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„Demokracia sa musí voči radikalizácii a extrémizmu v spoločnosti aktívne brániť,“ napísal Dostál na sociálnej sieti. Slovenská informačná služba (SIS) podľa viacerých koaličných poslancov v správach opakovane na základe monitorovania extrémistickej scény upozorňuje na to, že extrémisti sa snažia legitimizovať svoje postavenie, uchopiť moc a z dlhodobého hľadiska hrozí nárast ich vplyvu.

Oddelenie extrémistickej kriminality zohráva podľa skupiny poslancov v boji proti extrémizmu významnú úlohu, a preto by jeho zrušenie bolo pre Slovensko zlou správou. Ďalej uviedli, že množiace sa extrémistické útoky, či už fyzické alebo verbálne, je dôležité potláčať už v zárodku.

„Vyjadrujeme týmto nádej, že ak by sa návrh na zrušenie tohto oddelenia, alebo iné návrhy, ktoré by boj proti extrémizmu oslabovali, predsa len objavili, vláda Slovenskej republiky využije svoju zákonnú právomoc a takéto zmeny neodsúhlasí,“ píše sa v stanovisku, ktoré podpísalo 26 poslancov zo štyroch koaličných klubov.

Boj proti extrémizmu je významný, myslí si ministerka

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vníma boj proti extrémizmu a kroky ÚŠP ako významné. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády v súvislosti s informáciami o možnom zrušení oddelenia extrémistickej kriminality na ÚŠP a oslabovaní boja proti extrémizmu.

„Vnímam boj proti extrémizmu a kroky, ktoré robila v poslednej dobe ÚŠP, ako významné pri stíhaní útokov na dôstojnosť človeka, ktorá súvisí s extrémistickými prejavmi. Myslím si, že je to dôležité pre demokratickú spoločnosť. Je to aj v súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva,“ povedala Kolíková. Podotkla, že sloboda prejavu má nejaké hranice. Konečne podľa ministerky dozrela doba a trestné stíhania boli efektívne vedené od momentu, keď to prešlo pod špeciálnu prokuratúru.

Ministerka zároveň informovala, že sa o téme rozprávala s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. „Pochopila som, že má nejaké zmeny v organizačnej štruktúre a vníma dôležitosť a význam extrémizmu, aby voči nemu mali mechanizmy aj pri ochrane právneho štátu,“ poznamenala.

Konkrétny návrh organizačnej zmeny ešte nevidela, a tak je podľa nej predčasné sa k tomu vyjadrovať. Ak by sa boj proti extrémizmu mal presunúť na krajské prokuratúry, bola by na to potrebná zákonná zmena.

Boj s extrémizmom sa neoslabuje, tvrdí Žilinka

Maroš Žilinka deklaroval, že ak by došlo k zlúčeniu niektorých oddelení aj na ÚŠP, neznamená to, že by sa prestala prikladať vážnosť boju s extrémistickou kriminalitou. Tieto informácie označil za vymyslené.

Ďalej spomína potrebu optimalizácie štruktúry ÚŠP, poukázal aj na nízky personálny stav. Finálny plán zmien by podľa neho mohli mať pripravený do desiatich dní. Ozrejmil, že po jeho realizácii by sa mohli agende extrémizmu venovať jedenásti prokurátori v rámci nového oddelenia organizovanej kriminality, terorizmu a extrémizmu. Tvrdí, že všetky tieto oblasti sú „spojené nádoby“. Ich zlúčenie podľa neho neznamená zrušenie oddelenia alebo potieranie špecializácie. Deklaroval, že ak by aj niečo nefungovalo ako samostatný útvar v rámci ÚŠP, stále by to bolo na ÚŠP, a teda bude garantovaná špecializácia.

Dodal, že okrem iného uvažujú aj o reorganizácii odboru ekonomickej kriminality. Zvyšovanie stavov sa má týkať primárne odboru všeobecnej kriminality, a to oddelenia boja proti korupcii aj prípadného nového odboru organizovaného zločinu, terorizmu a extrémizmu.

„Nie je akceptovateľné, a už ani udržateľné, aby vzhľadom na charakter trestných vecí, ozaj veľkých trestných vecí, mohli zastrešovať boj proti korupcii piati prokurátori špecializujúci sa na korupciu,“ podčiarkol s tým, že to chcú zdynamizovať a vytvoriť prokurátorom také podmienky, aby boli vo všetkých oblastiach stopercentní.

Aj takto chcú podľa jeho slov prispieť k zefektívneniu práce prokurátorov aj k rovnomernejšiemu a vyváženejšiemu vybavovaniu trestných vecí. Nemôže sa podľa neho stať, že niektorí prokurátori budú zavalení spismi, pracovať vo dne a v noci, pričom strávia týždne na pojednávaniach, zatiaľ čo iní budú mať omnoho menej práce.

(tasr, est)


Ďalšie články