Sčítanie obyvateľstva potrvá do konca októbra. Cirkvi ani národnostné menšiny nebudú ukrátené

hárky domy byty formuláre štatistický úrad

Možnosť asistovaného sčítania obyvateľstva sa pre pandémiu bude odohrávať až po 31. marci a predlžuje sa do konca októbra. Cieľom je, aby sa čo najviac obyvateľov sčítalo elektronicky, ale bez ohrozenia zdravia.

V období od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 sa na Slovensku uskutoční sčítanie obyvateľov. Pre koronakrízu a lockdownu sa tentokrát sčítanie deje online. Každý môže navštíviť webovú stránku www.scitanie.sk a zahlasovať pár kliknutiami.

Niektorí ľudia však nemajú prístup na internet, alebo vôbec neovládajú prácu s počítačom. Podľa pôvodných návrhov malo byť z tohto dôvodu v každej obci zriadené kontaktné miesto, kde by obyvateľom pri registrácii pomáhali asistenti. K dispozícii mali byť aj mobilní asistenti, ktorí by doma navštevovali obyvateľov, ktorí o to požiadali a pomohli by im pri odovzdaní ich hlasu.

Hrozia nepresné údaje a šírenie nákazy

Proti sčítaniu sa postavili strany Kresťanská únia a hnutie Összefogás-Spolupatričnosť. Pre Štandard uviedli, že sčítanie obyvateľstva by za takýchto podmienok mohlo mať za dôsledok nepravdivé výsledky, keďže veľa občanov sa v prvom rade zaoberá koronavírusom a pravdepodobne by nehlasovala.

Možnosť zahlasovať na príslušnom úrade by si podľa oboch politických strán vyžiadala výnimku z povinného lockdownu pre tisíce ľudí. Prípadná mobilná asistencia by si zas podľa nich mohla vyžiadať šírenie nákazy a to najmä pri rizikových skupinách ako starí ľudia, pretože tí budú s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovať pri online forme sčítania pomoc.

Od presných údajov zo sčítania závisí finančný obnos, ktorý od štátu dostanú napríklad menšiny či cirkevné spoločenstvá. Kresťanská únia aj hnutie Összefogás-Spolupatričnosť preto založili iniciatívu za odloženie sčítania. Túto iniciatívu podporili všetky koaličné strany okrem strany Za ľudí.

Asistované sčítanie sa má predĺžiť

Vláda na stredajšom rokovaní spomínané námietky vzala do úvahy a schválila zmenu zákona. Možnosť asistovaného sčítania by sa po novom mala dať vykonať aj neskôr ako v dobe sčítania obyvateľov, konkrétne do konca októbra. Asistenti nebudú v čase sčítania obyvateľov ani navštevovať, aby zabránili prenosu nákazy.

Návrh zákona sa má prijať v skrátenom legislatívnom konaní. Naliehavosť prijatia návrhu zákona podľa predkladateľov vyplýva z odôvodneného predpokladu pretrvávania závažnej epidemiologickej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 v Slovenskej republike aj počas blížiacej sa doby sčítania obyvateľov.

V predkladacej správe sa píše, že cieľom je, aby sa zabránilo zníženiu kvality a komplexnosti výsledkov sčítania obyvateľov v Slovenskej
republike v roku 2021 a tým aj k čiastočnému znehodnoteniu celkových výsledkov SODB. Malo by sa tak predísť tomu, aby bolo 60 miliónov eur zo štátneho rozpočtu vynaložených neefektívnym spôsobom.

„Vzhľadom na túto situáciu sme požiadali o zmenu zákona, kde sme asistentov vytiahli z tohto prvého kola sčítania elektronického a presunuli sme ich do druhej časti, do takzvaného dosčítania, ktoré sme predĺžili do konca októbra tohto roku,“ povedal predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek.


Ďalšie články