Desiatky umelcov vyzývajú Matoviča na odchod z vlády. Ten hovorí, že ministrom bude až do volieb

Tlaèová konferencia s tvorcami pripravovanej premiéry SND Roman Polák: Scény zo života režiséra Ilustračné foto: Pavel Neubauer/TASR

Iniciátorom Výzvy pre Igora Matoviča, aby odišiel z vládneho postu, sú herec Richard Stanke a prekladateľ a novinár Ján Štrasser. Jeho odchod z vlády nazývajú veľkým krokom pre Slovensko.

Text výzvy sa začína týmito slovami: „Vážený pán Igor Matovič, rozdeľuje nás všeličo, no spája nás jedno: ani my nechceme, aby na Slovensku opäť vládol Ficov Smer nebodaj s podporou fašistov a Slovensko sa opäť stalo mafiánskym štátom.“ Aby k tomu nedošlo, vyzývajú umelci Igora Matoviča na odchod z vlády, a teda splnenie podmienky, ktorú ako predpoklad pokračovania vlády stanovila Sulíkova SaS.

Signatári v krátkom vyhlásení ocenili pôsobenie súčasnej vlády a Igora Matoviča osobne, aby ho vyzvali k obeti, ktorú podľa nich treba priniesť.

Píšu: „Oceňujeme to, čo ste od volieb v roku 2020 pre návrat spravodlivosti a právneho štátu urobili, no teraz treba pre Slovensko a jeho občanov urobiť viac – treba priniesť obeť. Tou obeťou je Vaše odstúpenie z postu ministra vlády Slovenskej republiky. Vieme, že to nie je ľahké, ale veríme, že ste toho schopný.“

V závere výzvy ponúknu malý sarkazmus a výzvu k Matovičovi zakončia porovnaním s prvým človekom na Mesiaci, Neilom Armstrongom:

„Keď 21. júla 1969 americký kozmonaut Neil Armstrong vstúpil ako prvý človek na povrch Mesiaca, predniesol pamätnú vetu: ‚Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo.‘ Vážený pán Igor Matovič, po 53 rokoch nahraďte slovo ľudstvo slovom Slovensko a urobte ten krok!“

Výzva je otvorená verejnosti a možno k nej pripojiť podpis na tejto webstránke.

Výzvu okrem iných podpísali herečky Kamila Magálová, Zdena Studenková, Zita Furková, Anna Šišková, Henrieta Mickovičová či Jana Kovalčíková. Herci: Jozef Vajda, Lukáš Latinák, Alexander Bárta, Miroslav Noga, Boris Farkaš, Matej Landl, Marián Labuda ml., Ady Hajdu, Peter Šimun, František Kovár a ďalší.

Podpis pripojili režiséri Roman Polák, Juraj Nvota, Peter Bebjak či Juraj Johanides, aforista Tomáš Janovic, spisovateľ Ivan Štrpka či Marek Vadas, vydavateľ Peter Chalupa a ďalší z oblasti kultúry.

Igor Matovič, ktorý mal tlačovku krátko pred zverejnením výzvy, zatiaľ na hercov a umelcov nereagoval.

Predtým ale povedal, že „ministrom financií bude aj 1. septembra, až do riadnych volieb“.

Na Facebooku pripomenul, že Richard Sulík podľa neho ide povaliť už tretiu protikorupčnú vládu, vo výpočte uviedol: „Radičová: 1 rok, 3 mesiace a 2 dni. Matovič: 1 rok a 9 dní. Heger: 1 rok a 5 mesiacov. Až toľko ‚dovolila‘ SaS žiť protikorupčným vládam, ktorých bola súčasťou. Nie som optimista, ale SaS 1. septembra povalí už tretiu protikorupčnú vládu v rade.“


Ďalšie články