Ceny elektriny v Európe rastú nevídaným tempom a dosahujú rekordné maximá

Ilustračné foto: TASR/Pavol Zachar Ilustračné foto: TASR/Pavol Zachar

Ceny elektriny v Európe vyskočili na nové rekordné maximá, keď sa referenčný kontrakt na nemeckú elektrinu dostal prvýkrát nad 500 eur za megawatthodinu. To zvyšuje tlak na domácnosti aj firmy. Najhoršia energetická kríza v Európe za desaťročia, ktorá môže stiahnuť ekonomiku regiónu do recesie, sa zrejme natiahne hlboko do budúceho roka. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Cena referenčného kontraktu na elektrinu v Nemecku s dodávkou v budúcom roku na európskej energetickej burze EEX vzrástla v utorok až o 6,4 percenta na 508 eur za megawatthodinu (MWh). V priebehu uplynulého roka vyskočila takmer o 500 percent, keď hlavnou príčinou bolo obmedzovanie dodávok ruského plynu. Len za uplynulé dva mesiace sa viac než zdvojnásobila.

Prudké zdražovanie energií pociťujú domácnosti rovnako ako priemysel a spôsobilo zrýchlenie inflácie na najvyššie úrovne za desaťročia. „Čím dlhšie bude tento rast cien pokračovať, tým viac to bude pociťovať celá ekonomika,“ uviedol ekonóm poradenskej spoločnosti Oxford Economics Daniel Kral. „Veľkosť tohto rastu ani veľkosť tejto krízy nie sú porovnateľné s ničím v uplynulých desaťročiach.“

Európske vlády pripravujú núdzové plány pre prípad nedostatku elektriny počas zimy. Niektoré napríklad uvažujú o prídelovom systéme pre niektoré odvetvia, aby zabezpečili pokrytie spotreby základných odvetví ekonomiky.

Okrem obmedzenia dodávok ruských energií je ďalším dôležitým faktorom výpadok atómových kapacít vo Francúzsku, ktoré bývalo tradičným exportérom elektriny. Naopak, aktuálne musí elektrinu dokonca dovážať a jeho susedia sú tak viac závislí od plynu.

Navyše sucho a extrémne teploty spôsobili vysychanie riek, čo znížilo produkciu vodných elektrární v niektorých krajinách. Pod sezónnymi normami je takisto výroba elektriny z vetra.

 Ceny termínovaných kontraktov na elektrinu v utorok vzrástli na nové rekordy aj v Škandinávii. Kontrakt na francúzsku elektrinu v pondelok (15. 8.) uzavrel na rekordnom maxime 636,50 eura za MWh.

V utorok pokračovali v raste aj ceny zemného plynu v Európe. Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v septembri na burze v Amsterdame stúpol až o 8,8 % a dostal sa najvyššie od začiatku marca.

Nový rekord zaznamenal aj plyn. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn predáva aktuálne za takmer 217 eur za megawatthodinu. Minulý týždeň cena plynu na trhu TTF neklesla pod úroveň 190 eur za megawatthodinu, v piatok vyskočila na 206 eur za megawatthodinu.

(tasr, sita)


Ďalšie články