Strastiplná púť prvej lode s ukrajinským obilím. Nevyložila tovar, zmizla z radarov, teraz vraj kotví v Sýrii

Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv. Foto: TASR/AP Ilustračné foto. Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv. Foto: TASR/AP

Loď Razoni sa stala jedným z najsledovanejších plavidiel po tom, čo jej náklad odmietol prevziať zákazník z Libanonu, o ktorého rozhodnutí médiá tvrdia, že bolo politicky motivované.

Nákladná loď Razoni, plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone a naložená obilím a kukuricou z Ukrajiny, opustila prístav v ukrajinskej Odese ešte 1. augusta a smerovala do Libanonu. V tom čase privítal jej vyplávanie ústami hovorcu Dmitrija Peskova aj Kremeľ.

Plavba tejto lode mala ukázať, ako funguje prelomová dohoda Ruska a Ukrajiny, ktorá má pomôcť zmierniť celosvetovú potravinovú krízu. Tú v júli sprostredkovali Turecko a OSN. Rusko a Ukrajina ju podpísali separátne. Najnovšie okolnosti plavby lode, ktorá mala byť príkladom funkčnej dohody, sa však komplikujú.

https://standard.sk/224325/potravinach-budeme-musiet-zacat-uvazovat-ako-o-novej-rope/

Plavidlo naložené 26 500 tonami obilnín a kukurice malo zakotviť v prístave v Libanone, ale zákazník tovar ešte pred vykládkou odmietol prevziať s odôvodnením, že mešká a prichádza s takmer polročným oneskorením. Mal tiež pochybnosti o jeho kvalite. Zásielku po tejto udalosti už viackrát predali ďalším odberateľom.

Plavidlo neskôr vyložilo 1 500 ton nákladu v Turecku a smerovalo k Egyptu. Minulý piatok prestala loď vysielať signál zo svojho transpondéru a jej poslednú polohu signál určil v Stredozemnom mori pri Cypre. Tu sa informácie o jej polohe začali mierne rozchádzať. Niektoré zdroja hovoria, že sa naposledy nachádzala na severozápadnom pobreží, iné skloňujú východné pobrežie ostrova Cyprus. Na istý čas počas víkendu bola jej poloha neznáma.

Agentúra AP uvádza, že nie je jasné, či loď prestala vysielať signál z transpondéra preto, že mieri do Sýrie, spojenca Ruska. O jej plavbe do tejto krajiny informovala aj agentúra Reuters. Niektoré zdroje hovoria, že po víkende loď zakotvila práve tam. Dôkazom majú byť satelitné snímky skupiny Planet Labs, ktoré ukazujú, ako sa loď v pondelok priblížila k prístavu Tartús, ktorý slúži aj ako ruská námorná základňa.

https://twitter.com/Samir_Madani/status/1558881743884562432

Posledné informácie síce hovoria o tom, že loď v sýrskom Tartúse síce kotviť môže, no (zatiaľ) nie je známe, čo sa stane s jej nákladom. Podľa satelitných fotografií Európskej vesmírnej agentúry (ESA) sa plavidlo v prístave zdržiava už od soboty (13. 8.).

Podľa odhadov sa v ukrajinských prístavoch stále nachádza vyše 20 miliónov ton obilia i ďalších plodín. Väčšina je určená na kŕmenie hospodárskych zvierat. Z Ukrajiny po uzatvorení spomínanej dohody, ktorej mediátormi sú OSN a Turecko, vyplávalo už 16 lodí naložených obilím.


Ďalšie články