Absurdné. EÚ môže občanom zablokovať majetok aj účty. Bez súdu a bez debaty

Snímka obrazovky 2022-08-15 o 19.27.44 Jozef Hambálek. Foto: Facebook

Znie to neuveriteľne, no EÚ dnes môže ľudí odstaviť od majetku, od bankových účtov a dokonca aj od elektriny. A môže to urobiť bez dokazovania a bez súdu. Len tak – zaradením podozrivej osoby na čierny zoznam. Medzi „triednych nepriateľov“.

Presne toto sa v júli stalo slovenskému podnikateľovi Hambálkovi z motorkárskeho klubu Noční vlci. Úrady mu zablokovali majetok (vrátane domu), peniaze v banke, platobné karty. Krátko nato mu oznámili, že jeho firmy odpoja od elektriny. Aby prežil, môže požiadať úrady o výnimky na uhrádzanie základných (esenciálnych) potrieb. Z jeho vlastných peňazí mu vyčlenia drobné na vodu, jedlo a lieky.

Dôvod: EÚ zaradila Hambálka na protiruský sankčný zoznam. Preto, že robí proruskú propagandu, figuruje v klube Noční vlci a mohol by byť – vraj – bezpečnostnou hrozbou.

Keď politika nahradí právo

Na tomto prípade je zarážajúce, že Hambálek ako občan štátu v EÚ nevie, čo sa mu kladie za vinu. Nešlo o právne konanie či súd, ale len o politické rozhodnutie EÚ o sankciách. Tie boli doteraz namierené výlučne na ruských občanov (ruských politikov, oligarchov a armádnych dôstojníkov). V rámci sankcií majú zakázaný vstup do Únie a úrady im zmrazujú majetky a bankové účty v Európe.

No naložiť rovnako, bez súdu alebo bez rozhodnutia prokuratúry, s občanom členského štátu EÚ – to je novinka. A zároveň právny pravek. Takéto drastické metódy, postavené na zoznamoch „triednych nepriateľov“, sú typické pre totalitné režimy, prípadne pre štáty, ktoré sú priamo vo vojne a bojujú o prežitie. V EÚ by mali byť neprípustné (Únia síce podporuje Ukrajinu, no nie je vo vojne s Ruskom, ako nás ubezpečujú jej lídri).

Chyba

Najpravdepodobnejšie vysvetlenie by bolo, že rozhodnutie EÚ o Hambálkovi je nedorozumenie. Alebo omyl, ktorý budú musieť úradníci z Bruselu napraviť. Sankcie sú predsa namierené na cudzincov. Hambálek je jediný prípad, kedy európske sankcie (tresty) zasiahli občana členského štátu.

A zasiahli ho pravdepodobne protiprávne. Ak svoje rozhodnutie neopraví Rada EÚ, urobí to zrejme Súdny dvor EÚ.

Súčasťou sankcií proti Hambálkovi je totiž aj zákaz zdržiavať sa a pohybovať sa v Európskej únii.

Občan Slovenskej republiky Hambálek svojím pobytom na Slovensku porušuje sankcie EÚ. A porušuje ich aj Slovensko a slovenská vláda.

Vyzerá to tak, že súdruhovia z EÚ niekde urobili chybu…

Dezinformácie na štátny pohon

Nie, týmto komentárom sa nechceme zastávať kontroverzných aktivít, za ktorými stojí Hambálek. Ak porušil pravidlá alebo ak naozaj ohrozuje bezpečnosť, nech za to nesie zodpovednosť. No tresty či výnimočné preventívne opatrenia by mali vychádzať zo zákona a práva. Nie z politického rozhodnutia EÚ.

Navyše rozhodnutie pri Hambálkovi obsahuje preukázateľné nezmysly. EÚ tvrdí, že Hambálek využíva bývalé vojenské objekty. V nich údajne (áno, v texte rozhodnutia Únie je použité slovo allegedly, údajne) zabezpečuje výcvik pre Nočných vlkov, aby sa mohli zapojiť do bojov na Ukrajine. Súčasťou objektov majú byť aj vyradené tanky.

Jedno, druhé je, aj tretie je, povedané režimovým newspeakom, dezinformácia. Hambálek nevyužíva bývalé vojenské objekty. Nemal v nich tanky. A už vôbec nie je preukázané, že by zabezpečoval vojenský výcvik motorkárov z klubu Noční vlci pre ich nasadenie do bojov na Ukrajine.

Všetko sú to domnienky, nie fakty. Viaceré z nich sú dnes, po medializácii prípadu, vyvrátené.

1984?

Na rozhodnutí EÚ je najohavnejšie to, že Hambálek nie je sankcionovaný (trestaný) za to, čo robí, ale len za to, čo by mohol robiť. Rada EÚ tvrdí, že by mohol byť spojený s Putinom a zástupcami ruskej vlády – jeho aktivity by teda mohli slúžiť ruskému vedeniu…

Týmto sa už dostávame kamsi do románu 1984. Občanom hrozia od autorít tresty bez súdu – na základe zápisu do „zoznamov“ – kvôli tomu, s kým by mohli byť spojení a čo by mohli robiť…

O tom, či by Hambálek naozaj mohol byť „agentom Putina“ a bezpečnostnou hrozbou, sa dá úspešne pochybovať. Hambálek je od roku 2018 pod kontrolou prokuratúry a bezpečnostných služieb. Postarala sa o to výzva aktivistov a politikov, ako Zuzana Čaputová, Jaroslav Naď, Martin Klus… Žiadali vládu, aby zakročila proti Hambálkovi za jeho proruské aktivity v motoklube Noční vlci. A zato, že v prenajatých objektoch v minulosti umožnil aktivity Slovenských brancov.

Pod tlakom „výzvy“ vec preverila prokuratúra aj polícia. Bez zistení, že by Hambálek porušoval zákon.

Sledovaný

Odvtedy je Hambálek monitorovaný. A asi aj poučený. Tvrdí, že s brancami už niekoľko rokov nič nemá. S ruskými Nočnými vlkmi nemôže spolupracovať, lebo majú zakázaný vstup do EÚ. Proruské názory mu ostali, no tie (zatiaľ) nie sú trestné.

Po ruskej agresii proti Ukrajine Hambálek zabezpečoval pomoc ukrajinským utečencom. Pomáhal pri budovaní stanového tábora pre ukrajinské ženy ako dobrovoľník.

Je zrejmé, že s „bezpečnostnou hrozbou“ menom Hambálek sa to preháňalo. Hlavne politicky. Áno, Hambálek je známy proruskými názormi. Áno, aktívne spolupracoval s ruským klubom Noční vlci, ktorý robil propagandistické výjazdy po európskych mestách (k pamätníkom sovietskych vojakov). Áno, niektorí členovia klubu zrejme boli radikáli v službách Putina.

No reči o tom, ako Hambálek údajne zabezpečoval utajený výcvik vojakov pre boje na Ukrajine, to je ukážková konšpirácia. Chýbajú pri nej fakty a dôkazy. Napokon, ak by existovali, Hambálek by mal byť trestne stíhaný.

A to sa nestalo.

Zrejmé je aj to, že jeho zaradenie na sankčné zoznamy EÚ je sporné, chybne zdôvodnené a s chybnými postihmi (zákaz pobytu v EÚ je pri občanoch členských štátov nezmysel).

Návod na rýchle riešenie

Riešenie by mohlo byť pomerne jednoduché. Hambálek ako občan Slovenskej republiky by mal byť vyradený z júlového sankčného zoznamu EÚ, ktorý bol namierený na ruských občanov (prípadne na ukrajinských, ktorí prešli na druhú stranu). Inými slovami, EÚ by mala priznať, že pri ňom urobila chybu. Presnejšie celý rad chýb.

A ak je naozaj bezpečnostnou hrozbou, preventívne opatrenia by sa mali zariadiť právnou cestou. Nie proskripciami, cez ktoré môže EÚ urobiť z vlastných obyvateľov vyhnancov.


Ďalšie články