Polícia SR viacnásobne obvinila poslanca Linharta. Dôvodom je incident s jej príslušníkom

Tlaèová konferencia Borisa Kollára, Igora Matovièa a Samuela Vlèana k zlepšeniu kvality potravín v školách, v nemocniciach, v domovoch sociálnych služieb a v obchodoch Na snímke poslanec NR SR Patrick Linhart 22. júna 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Policajné obvinenie má na krku ďalší poslanec, tentokrát je reč o Patrickovi Linhartovi z koaličnej strany Sme rodina. Dôvodom obvinenia je incident s príslušníkom ozbrojeného zboru spred dvoch rokov. Linhart považuje za absurdné, že sa o viacnásobnom obvinení dozvedá z médií. Jeho stranícky šéf Boris Kollár je skúpy na slovo.

Policajný vyšetrovateľ z Komárna obvinil poslanca Sme rodina Patricka Linharta z prečinu krivého obvinenia, prečinu krivej výpovede a krivej prísahy a prečinu ohovárania. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáty Čuhákovej sa polícia zatiaľ k prípadu nebude vyjadrovať. „Aktuálne prebiehajú procesné úkony,“ skonštatovala. Na prípad upozornila televízia Markíza.

Poslanec Národnej rady SR Linhart v októbri 2020 zverejnil status na sociálnej sieti, kde obvinil z napadnutia policajta. Tvrdil, že policajta upozornil, že nemá rúško, na čo ten zareagoval fyzickým útokom. Linhart podal na zasahujúceho policajta trestné oznámenie, ktorým sa začal zaoberať Úrad inšpekčnej služby. Rezort vnútra potvrdil, že vo veci nebola naplnená skutková podstata trestného činu. Za porušenie nariadenia o etickom kódexe bolo voči policajtovi vedené disciplinárne konanie. Policajt následne podal na poslanca trestné oznámenie za krivé obvinenie.

Kollár hovorí o „strkanici“

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár sa podľa svojich slov nechce do prípadu starať. Označil to za súkromnú „strkanicu“ Linharta s policajtom. „Nech si to vyriešia sami, nech to riešia súdy alebo polícia, alebo prokuratúra,“ reagoval pred novinármi. Poznamenal, že každá strana má niekoho obvineného. „Myslím si, že je to zlá vizitka pre slovenskú politiku, ale platí to paušálne pre všetky politické strany,“ dodal.

Kollár tiež povedal, že každý je zodpovedný sám za seba. „Keď urobil ‚prúser‘ a súd ho odsúdi, tak stratí mandát, a pokiaľ je to vymyslená hlúposť, súd ho oslobodí. Nemusím sa hanbiť za niekoho, kto bude oslobodený na súde,“ povedal o Linhartovi. Kollár zároveň kritizoval to, že sa opäť vyskytla situácia, keď o obvinení vedia skôr novinári ako daný občan.

Linhart: Je absurdné, že som sa to dozvedel z médií

Linhart pritom nevie, že by čelil obvineniu. Považuje za absurdné, aby sa takúto informáciu dozvedal z médií. „Vyšetrovateľ, ktorý sa mi dnes mstí, ma mal pôvodne zastupovať v mnou podanom trestnom oznámení, ktoré som podal za diskreditačnú kampaň vedenú proti mojej osobe. Toto vyšetrovanie tento vyšetrovateľ zmaril, a preto dnes žalujem štát,“ uviedol poslanec.

Linhart naďalej tvrdí, že policajt ho mal aj fyzicky napadnúť, za čo ho disciplinárne potrestala policajná inšpekcia. „Preto ma teraz šokuje, že som bol vraj obvinený na základe nejakého trestného oznámenia vykonštruovaného týmto policajtom,“ skonštatoval Linhart. Ako zdôraznil, v tomto prípade ide o zneužitie právomoci verejného činiteľa a o jeho osobnú pomstu. „Budem zvažovať právne kroky za účelové poškodzovanie môjho dobrého mena,“ doplnil.

(tasr/tod)


Ďalšie články