Matovič: Už nemám silu na to, aby som zabránil SaS v dokonaní diela

Igor Matoviè Ilustračný záber. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Šéf hnutia OĽaNO i rezortu financií Igor Matovič už nie je optimista. Ako píše na sociálnej sieti, SaS 1. septembra povalí už tretiu protikorupčnú vládu v rade. „Môžeme dúfať, môžeme ich prosiť, môžeme vyzývať, nič nepomôže, aj tak rozhodne jeden človek ako vždy doteraz,“ nazdáva sa.

Igor Matovič sa vracia k udalostiam, keď stála v čele kabinetu Iveta Radičová. „Pred 11 rokmi sa to začalo rovnako, podpásovky a neustále ponižovanie Radičovej. Skončilo sa to odovzdaním moci mafii na osem rokov,“ píše. Pred rokom zažil podľa vlastných slov to isté už sám v pozícii premiéra. Bohužiaľ, tentokrát to nebude iné, prízvukuje.

Podľa Matoviča je vzorec rovnaký: do 1 roka a kúsok musí SaS položiť každú protikorupčnú vládu, ktorej je súčasťou. „A mne je to veľmi ľúto, keď si len predstavím, kde by sme ako Slovensko mohli byť, ak by sme nemuseli znášať neustále podrazy, ponižovanie, vydieranie a hrozby povalenia vlád od vlastného koaličného partnera. Opozícia v koalícii. Na čo nám je Fico? Na čo Mazurek? Vystačíme si sami,“ uvádza šéf OĽaNO.

Zachrániť Slovensko pred vládou mafie a fašistov

Matovič spochybňuje aj dôvody, ktoré používajú predstavitelia SaS, konkrétne presadenie rodinného balíčka spoločne s opozíciou či totálny rozklad verejných financií.

Na záver dodáva, že drží palce každému, kto sa bude nasledovné dva týždne ešte snažiť zabrániť SaS v „dokonaní diela“. On podľa vlastných slov na to silu po tých 11 rokoch skúseností nemá. Súčasne vyzýva Richarda Sulíka, aby skúsil po prvýkrát urobiť krok späť a zachránil Slovensko „pred vládou mafie Smeru a Hlasu s kovanými fašistami z Republiky“.

Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Ďalšie rokovanie koalície o riešení vládnej krízy má byť v sobotu

Ďalšie rokovanie o budúcnosti koalície by sa malo konať v sobotu (20. 8.), zvoláva ho premiér Eduard Heger (OĽaNO). Uviedla to strana Za ľudí, Potvrdil to aj Úrad vlády SR s tým, že ho zvoláva premiér Eduard Heger. SaS už avizovala, že na stretnutie príde. Za ľudí chce žiadať šéfa SaS Richarda Sulíka, aby odišiel až po zime.

Strana Za ľudí v stanovisku zopakovala, že presadzuje pokračovanie štvorkoalície. Kritizujú možný odchod ministra hospodárstva Sulíka v čase vrcholiacej energetickej krízy v Európe. „Na koaličnom stretnutí tento týždeň budeme žiadať Richarda Sulíka, aby, ak chce tak veľmi odísť, odišiel z vlády až po zime, ktorá bude najhorším obdobím, aké EÚ počas svojej existencie zažila,“ uviedla strana.

SaS na stretnutie príde. Avizoval to v piatok (12. 8.) Sulík, v pondelok to potvrdil aj hovorca Ondrej Šprlák. „Vyjednávací tím SaS sa zúčastní aj na ďalšom rokovaní o budúcnosti koalície. Stále trváme na našej požiadavke, ktorú schválila aj republiková rada, a teda, že vyjednávací tím je splnomocnený vyjednať novú koaličnú zmluvu, z ktorej jednoznačne vyplynie, že Igor Matovič ako pôvodca veľkej väčšiny problémov doterajšej koalície nebude súčasťou vlády,“ uviedol hovorca.

Odkazy cez sociálne siete

OĽaNO a SaS si v súvislosti s koaličnou krízou vymieňajú odkazy cez sociálne siete. Šéf OĽaNO Igor Matovič cez víkend na sociálnej sieti pripomenul koaličnú zmluvu, v ktorej sa podľa neho hovorí, že keď ktorýkoľvek koaličný partner s čímkoľvek nesúhlasí, môže to zablokovať vetom. „Keďže SaS do posledného hlasovania o vete prezidentky ani raz veto nepoužila – logicky – nemohlo prísť k akémukoľvek porušeniu pravidiel a SaS celý postup aj obsah balíčka odtolerovala,“ napísal.

Richard Sulík. Foto: TASR/Martin Baumann

„Strana SaS považuje argument OĽaNO o tom, že sme ich spoluprácu s fašistami pri prelamovaní veta prezidentky mohli vetovať, za nepravdivý a zavádzajúci,“ reagovala SaS a pripomenula, že Matovič aj verejne tvrdil, že balíček SaS vetovať nemôže, pretože je v súlade s programovým vyhlásením vlády. „Partneri uznali len naše veto na zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia,“ skonštatovala SaS a na sociálnej sieti zverejnila aj zostrih Matovičových vyjadrení k použitiu veta.

Piatkové stretnutie vo vládnom hoteli Bôrik finálne riešenie neprinieslo. Predsedníctvo a poslanci OĽaNO ešte predtým vyhlásili, že Matovič ostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od SaS. Liberáli zopakovali, že pokiaľ Matovič neodíde do konca augusta z vlády, ministri za SaS podajú demisiu.

Vetovať rodinný balíček nebolo možné, tvrdí Gröhling

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tvrdí, že vetovať miliardový Rodinný balíček, s ktorým prišlo hnutie OĽaNO, nebolo možné. SaS preto považuje výroky OĽaNO o vetovaní balíčka za zavádzajúce a nepravdivé. V tlačovej správe o tom v pondelok informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Podpredseda SaS a člen vyjednávacieho tímu Branislav Gröhling uviedol, že to bol práve Matovič, ktorý „nielen na koaličných radách, ale aj mediálne tvrdil, že jeho nespravodlivý a miestami škodlivý miliardový nápad nemôžeme vetovať, pretože je v súlade s programovým vyhlásením vlády.“ Doplnil, že OĽaNO uznalo iba veto SaS na vyššie dane. Gröhling priznal, že SaS a strana Za ľudí apelovali na Matoviča, aby s poslancami Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) neprelamoval veto prezidentky.

„Matovič priznal, že na podnet ĽSNS upravoval znenie novely, bolo to pre nás prekročenie Rubikonu. Matoviča sme varovali, že takáto spolupráca so sebou prinesie následky,“ dodal Gröhling, ktorý je presvedčený, že líder OĽaNO škodí Slovensku. Podpredseda SaS by bol rád, keby to priznali aj ďalší koaliční poslanci, „ktorým je prednejší charakter ako poslanecká stolička.“

Branislav Gröhling. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka spravodlivosti a členka vyjednávacieho tímu SaS Mária Kolíková potvrdila, že na koaličných radách viackrát zaznelo, že vetovať spomínaný balíček nemá cenu. „Bola to podobná situácia ako pri rôznych bonusoch z réžie Igora Matoviča v boji proti pandémii, keď pri uplatnení veta SaS bola zrazu použitá kvázi právnická analýza, že veto sa použiť nedá,“ povedala ministerka.

Dodala, že koaličná zmluva prikazuje rešpektovať koaličných partnerov a koaličné rozhodnutia. „Pri hrubom porušení legislatívneho procesu proti vôli koaličného partnera je to automaticky hrubým porušením koaličnej zmluvy,“ skonštatovala Kolíková. Na záver doplnila, že slovné útoky smerom k SaS ohľadom porušenia veta sú „slovným cvičením, ktoré, verím, že bežný občan vie dobre prečítať.“

Hnutie OĽaNO mrzí, že strana SaS opakovane zavádza verejnosť. „Tvrdenie, že predseda SaS nevetoval prorodinný balíček preto, lebo sa obával, že nebude veto SaS akceptované, je úsmevné,“ v tlačovej správe o tom informoval mediálny tím hnutia OĽaNO. Takéto tvrdenie podľa hnutie zaznelo aj na poslednom koaličnom stretnutí v hoteli Bôrik, kde sa predstavitelia zo SaS zhodli, že nikdy sa nevyskytla situácia, keď by veto SaS nebolo akceptované koaličnými partnermi.

„Vypovedanie koaličnej zmluvy a hrozba rozbitia vlády zo strany SaS prišli bez varovania pred hlasovaním o rodinnom balíčku. Vedenie SaS sa predtým nikdy ani len nepokúsilo vetovať proces, obsah ani rokovanie s opozíciou pri tomto zákone,“ skonštatovalo OĽaNO a zároveň priznalo, že sám Richard Sulík dal na koaličnej rade súhlas rokovať s opozíciou.

Podľa OĽaNO Sulík povedal nasledovné: „My vám to nepodporíme, ale ak chcete, presaďte si to s opozíciou a my ako gesto dobrej vôle to nebudeme považovať za porušenie koaličnej zmluvy.“ Hnutie na záver vyzvalo svojich koaličných partnerov zo SaS, aby ustúpili od svojho ultimáta postaveného na krivých obvineniach alebo na rovinu prezentovali verejnosti skutočné dôvody, ktoré ich k povaleniu vlády vedú.

Kollár: Je otázkou, ako by sa SaS po svojom odchode správala k menšinovej vláde

Pokiaľ SaS odíde z vlády, realitou bude menšinová vláda. Otázkou je, ako sa k nej bude SaS správať. Vyplýva to z vyjadrení predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára. Zákony sa podľa neho dajú prijímať aj s menej ako 76 poslancami. Ak to nebude možné a SaS bude konať spolu s opozíciou, treba ísť podľa Kollára do predčasných volieb.

„Keď Sulík odíde, menšinová vláda je faktom. Začiatkom septembra máme schôdzu v parlamente. Bude záležať na tom, ako sa bude k menšinovej vláde správať SaS. Či bude ochotná nám pomôcť otvoriť parlament, aby bol uznášaniaschopný,“ povedal Kollár novinárom s tým, že sa dajú prijímať zákony aj s menším počtom poslancov, pretože na hlasovaní nezvyknú byť prítomní všetci. „Dá sa vládnuť, pokiaľ sa SaS bude tváriť, že nechce povaliť túto vládu,“ skonštatoval.

Boris Kollár. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ak bude SaS konať spolu s opozíciou napríklad tak, že budú vyvolávať v parlamente neuznášaniaschopnosť, treba sa podľa Kollára rozprávať o tom, že takáto vláda nemôže fungovať. „Treba sa postaviť pred ľudí a povedať, že sme to nezvládli a poďme do predčasných volieb,“ vyhlásil. Vláda podľa neho nemôže len „kúriť a svietiť“ v čase zvyšovania cien potravín či energií, keď treba pomáhať ľuďom.

Považuje za schizofréniu, keď niekto odíde z vlády, nebude ju podporovať a zároveň by nepodporil predčasné voľby. Kollár zopakoval, že je za to, aby táto vláda dokončila volebné obdobie v štvorkoalícii. Zároveň potvrdil, že rokovanie koalície bude v sobotu (20. 8.), aby po dovolenke mohol na stretnutie prísť šéf SaS Richard Sulík.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články