Nový šéf RTVS urobil viacero manažérskych zmien. Chce zrušiť Trojku a znížiť počet zábavných programov

Zasadnutie Rady RTVS Ľuboš Machaj. Foto: TASR/Jakub Kotian

Od nástupu nového generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja ubehli dva týždne. A v súčasnosti už poznáme niektoré zmeny, ktoré chce svojím nástupom priniesť.

Ľuboš Machaj pre RTVS dlhé roky pracoval. Najprv ako redaktor a neskôr ako dramaturg rozhlasových hier pre Slovenský rozhlas, zároveň dva roky moderoval motoristickú reláciu Pozor zákruta. Od roku 2003 začal s RTVS spolupracovať, opäť ako šéfdramaturg druhého televízneho programu.

Známy je tiež založením rádia Twist, na ktorom spolupracoval s hercom a podnikateľom Andym Hrycom. V nultých rokoch, najmä úrovňou svojho spravodajstva, zdatne konkurovalo aj verejnoprávnemu rozhlasu. Táto rozhlasová stanica sa však neskôr dostala do výrazných finančných problémov, a preto bol Machaj ako jeho spolumajiteľ nútený vyhlásiť osobný bankrot…

Po jeho augustovom nástupe za šéfa RTVS už vymenil viacero ľudí na riadiacich pozíciách. Novou riaditeľkou sekcie spravodajstva a publicistiky sa stala Mária Hlucháňová, ktorá nahradila Atillu Lovásza. Riaditeľom sekcie programových služieb Slovenskej televízie je Vincent Štofaník. Novým šéfom sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu sa stal Ľuboš Černák. Na post riaditeľa sekcie generálneho riaditeľa nastúpil od 13. augusta Matúš Miklošík.

Mária Hlucháòová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Menej zábavy, viac vzdelávacích a nadčasových programov

Zmeny majú nastať aj v programovej štruktúre. Podľa Machaja je vo verejnoprávnej televízii príliš veľa zábavných programov, ktorými televízia bojuje o diváka so súkromnými stanicami. V rozhovore pre týždenník Plus sedem dní by však žiadna zábavná relácia do konca roka nemala zmiznúť. Potom je ich priestor ohrozený.

„Máme formáty, ktoré sú za zenitom alebo potrebujú oživenie. To je aj prípad 5 proti 5. Nemám nič ani proti obsahu Čo ja viem, Milujem Slovensko alebo Záhady tela, len si myslím, že verejnoprávna televízia by mala poskytovať viac pôvodných formátov,“ povedal Machaj.

Pre Machaja je dôležitejšie, aby sa vytvárali obsahy, ktoré sa budú dať reprízovať aj o 20 rokov. No tie sa vytvárajú čoraz v menšom množstve. Zábava však z televíznych obrazoviek nevymizne úplne. „Keď ich kritizujem, to ešte neznamená, že idem rušiť kompletnú televíznu zábavu. Piatok a sobota budú určite patriť zábave, no prekáža mi, že doteraz boli niekedy počas týždňa až v štyroch primetimoch,“ konštatuje pre Plus sedem dní Machaj.

Minuloročnú jesennú sezónu tvorilo nedeľný program vysielanie úspešnej šou Pečie celé Slovensko. Týmto RTVS konkurovala súkromným televíziám, ktoré v nedele vysielali talentové šou Česko Slovensko má talent na TV JOJ a Superstar na TV Markíza. Relácia RTVS bola úspešnou počas celého vysielania a dosahovala rekordy v sledovanosti, čím bol záujem o talentové šou podstatne nižší.

Machaj si však myslí, že by nedeľa mala patriť inému typu programu. „Nemal by tam byť formát zábavný, ale historicko-spoločensky dôležitý,“ hovorí Machaj.

Zamerať sa na spravodajstvo

No viac ako na zábavu vo vysielaní sa teraz chce zamerať na spravodajstvo. Vymenil riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky. Zmena má nastať aj pri diskusnej relácii O 5 minút 12, ktorú moderoval Marek Makara, ktorého by rád videl ako moderátora na spravodajskej stanici RTVS: 24.

Zároveň má v pláne zrušiť Trojku, pre ktorú nevidí priestor. „Podľa môjho názoru sa programovo čoraz viac prekrýva s Dvojkou. Priestor pre vysielanie relácií z archívu sa môže vytvoriť na Dvojke,“ tvrdí generálny riaditeľ.


Ďalšie články