Zmiznutý čínsky podnikateľ Jack Ma sa náhle objavil

Jack Ma Jack Ma. Foto: TASR/AP

Meno jedného z najbohatších mužov Číny sa v posledných týždňoch vo svetových médiách často skloňovalo. Dôvodom bolo, že zakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Ma 24. októbra náhle zmizol a rovnako nečakane sa teraz objavil.

Jack Ma svojou včerajšou prítomnosťou vo videohovore prerušil absenciu na verejnosti po takmer troch mesiacoch. V stredu 19. januára sa objavil vo videohovore, v ktorom sa prihováral k skupine učiteľov a zmierňoval obavy z jeho náhlej neprítomnosti vo verejnom živote.

Obavy o osud zakladateľa gigantu Alibaba sa vystupňovali aj po tom, ako sa nezúčastnil na poslednom diele istej televíznej relácie, kde mal byť porotcom.

Zmiznutie Jacka Maa nie je ojedinelým prípadom, keď sa v Čínskej ľudovej republike záhadne stratí vplyvný politik, podnikateľ alebo napríklad i umelec. Spoločným menovateľom týchto zmiznutí je kritika systému.

Jack Ma otvorene nevystúpil voči režimu, Komunistickej strane Číny alebo voči prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Predmetom jeho kritiky sa stal čínsky regulačný úrad, ktorý podľa neho brzdí inovácie. Pre jedného malá objektívna kritika, pre druhého útok na systém.

Video s Jackom

Spoločnosť Alibaba a jej charitatívna nadácia potvrdili, že Jack Ma sa v stredu zúčastnil na každoročnej slávnosti vidieckych učiteľov, ktorá sa tento rok konala v online priestore. V 50-sekundovom videu sa Ma nachádzal v miestnosti so šedými stenami, oblečený mal modrý pulóver a miestnosť zdobila veľká maľba a kvetinové dekorácie. Nie je jasné, kde sa daná miestnosť a Jack Ma nachádza.

Na znovuobjavenie Jacka Maa reagovali aj akcie spoločnosti Alibaba, ktorých cena po zverejnení správ o prítomnosti Jacka Maa rovno stúpla o desať percent. „Po mnohých fámach investorov správa o znovuobjavení Jacka Maa upokojila,“ uviedol obchodný riaditeľ maklérskej firmy v UOB Kay Hian v Hongkongu Steven Leung.

Video, na ktorom sa Jack Ma objavil prvýkrát po troch mesiacoch od svojho zmiznutia

Kritizovať systém sa neodpúšťa

V Číne sa v súčasnosti nachádza veľké množstvo rozprávkovo bohatých ľudí, ktorí chtiac či nechtiac musia s tamojším režimom spolupracovať. Vytvárajú istú symbiózu s pekinskou vládou, ktorá im umožňuje podnikať a prežiť.

Jack Ma sa od ostatných líši tým, že začínal ako predavač v americkej reštaurácii s rýchlym občerstvením, kde sa zdokonaľoval v angličtine. Pochopil, že ak chce preraziť, angličtina je jedným z dôležitých nástrojov, ktorý mu otvorí cestu k zahraničným peniazom.

Jack Ma postupne vybudoval gigantickú spoločnosť s mnohými dcérskymi firmami a vôbec nepôsobil ako rebel alebo protisystémový hráč. Bol disciplinovaný člen strany, s predstaviteľmi systému fungoval v harmonickej symbióze. Možno svojou predstavou o neohrozenosti alebo snahou vrcholných predstaviteľov Číny odstaviť ho začala jeho hviezda po 24. októbri postupne slabnúť.


Ďalšie články