Matovič opäť útočí na Sulíka. Znevážil pritom investíciu Volva, za ktorú mu v júli ďakoval

Volvo postaví pri Košiciach nový závod na výrobu elektromobilov Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas príhovoru po podpise zmluvy o výstavbe závodu Volvo v industriálnom parku Valaliky pri Košiciach. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič po krátkej dobe znovu zaútočil na svojho koaličného partnera Richarda Sulíka. Presnejšie, máli sa mu príchod automobilky Volvo na Slovensko, ktorý má pol palcom práve Sulíkov rezort hospodárstva. Zo strany SaS znejú výčitky, že Matovič nevie žiť bez konfliktu.

Minister financií a bývalý predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti zagratuloval maďarskému ministrovi hospodárstva. Reagoval tak na správu o tom, že čínska firma CATL vybuduje v Maďarsku továreň na výrobu batérií do elektromobilov v hodnote 7,3 miliardy eur. Príspevok má však skôr povahu ďalšieho útoku na Richarda Sulíka.

“Gratulujem maďarskému ministrovi hospodárstva k tomu, že neštrajkuje a pracuje…” uviedol Matovič v úvode svojho príspevku na Facebooku. “Megainvestícia 5-krát väčšia ako Volvo. Maďari idú ako rakety a my popri nich vyzeráme ako chudobní príbuzní,” píše šéf rezortu financií o fabrike, ktorá bude najväčšou svojho druhu na území Európy.

SaS: Na rokovaniach vo Švédsku bol aj on sám

Na provokatívne vyjadrenie reagovala aj samotná strana SaS. Podľa nej Matovič naďalej škodí Slovensku. “Na veľkú baterkáreň na Slovensku nemáme ani miesto, ani ľudí, ani energetickú kapacitu,” píše na začiatku SaS a tvrdí, že minister financií spolu so šéfom parlamentného hospodárskeho výboru Petrom Kremským napriek tomu znevažujú prácu ostatných. Pripomeňme, že Kremský podotkol šéf vtedy rezortu financií a Sulíkovi sa v príhovore dokonca poďakoval. Obaja ministri počas tlačovej konferencie navyše stáli vedľa seba.

Gröhling: On nevie žiť bez konfliktu

Kritikou Matoviča nešetril ani minister školstva Branislav Gröhling, tiež zastupujúci SaS. “Presne pre toto by mal Igor Matovič konečne odísť z vlády. Nevie žiť bez neustáleho konfliktu, klamstiev a urážania ostatných. Robí to od prvého dňa,” píše vo svojom príspevku.

Minister financií medzitým provokatívny status na sociálnej sieti vymazal. Na svojom profile ho nahradil príspevkom o rodinnom psovi, ktorý na dvore jeho domu nechtiac zasadil paradajku.

Investícia, ktorá skokovo posunie HDP

Švédska automobilka Volvo Cars postaví pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú 1. júla podpísal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Iba v dôsledku tejto investície vzrastie HDP Slovenska o 1,3 percenta.

Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023, s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Nový závod pri Košiciach je plánovaný na produkciu do 250-tisíc vozidiel ročne. Volvo vytvorí v novom závode na elektromobily v nasledujúcich rokoch približne 3 300 pracovných miest.


Ďalšie články