Plytvanie je dokonané. Vakcíny za milióny eur čoskoro exspirujú a čaká ich likvidácia

Belgicko pokraèuje v oèkovaní vakcínou od AstraZenecy Foto: TASR/AP

Naposledy exspirované vakcíny od Moderny nás mohli stáť viac než štyri milióny eur. Očkovacie látky vo všeobecnosti sa nám nedarí predať a problém je aj s ich darovaním. Čoskoro zrejme budeme musieť státisíce z nich zlikvidovať.

Tento týždeň sa v médiách objavila správa, že nám v skladoch exspirovali desaťtisíce mRNA vakcín Spikevax od výrobcu Moderna. „Z dôvodu nízkeho záujmu a kratšej doby exspirácie (ktorá bola oproti ostatným vakcínam najkratšia) evidujeme momentálne 189-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna, ktorým uplynula doba exspirácie,“ potvrdil komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Na svoju obranu rezort uvádza, že proces logistiky a manažmentu bol od začiatku nastavený tak, aby sa podobných situáciám predišlo. Ak očkovacie centrum nedokázalo spotrebovať všetky liekovky do dátumu ich exspirácie, prostredníctvom distribučnej spoločnosti ich premiestnili do iného očkovacieho centra, kde ich riadne aplikovali. 

Exspirované injekcie preto tvoria len 1,6 percenta z celkového množstva doručených vakcín. Na ich exspiráciu upozornil lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay, podľa ktorého nejde o konečné číslo.

Platia sa z našich daní, ale cena je tajná

Okolo celej témy je veľa otáznikov a málo odpovedí. Rezort nespresnil, o koľko eur sme exspiráciou očkovacích látok prišli. Ani nemôže.

Zmluvy za blok úniových štátov podpísala v roku 2020 Európska Komisia. Tá sa dohodla so spoločnosťami BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Novavax. Členské štáty len vymenovali spoločný vyjednávací tím siedmich delegátov. Z tejto hŕstky ľudí poznáme len dve mená. Európsky parlament z rozhovorov vylúčili, čo sa zákonodarcom dlhodobo nepozdáva. Najmä po viac než dvoch rokoch spolunažívania s covidom je nervozita citeľná.

Europoslanci z Osobitného výboru pre pandémiu ochorenia COVID-19 preto 21. júna vyzvali Komisiu, aby zverejnila informácie o cenách vakcín. Publikovanie relevantných dokumentov trvalo dva roky a prišlo až po dvoch žiadostiach zo strany lobistického dozorného orgánu Corporate Europe Observatory.

Vybraná skupina europoslancov však dostala do rúk len značne upravené verzie zmlúv. Tie neobsahovali ceny a ďalšie dôležité informácie týkajúce sa rokovaní o cene medzi Komisiou a producentami. „Vzhľadom na vysoko konkurenčný charakter globálneho trhu nie je možné sprístupniť všetky informácie,“ ospravedlňovala tajnostkárstvo česká eurokomisárka Věra Jourová.

„Možno ste nám mohli dať vypiť pri čítaní zmlúv fľašu vína, aby sme na ne zabudli,“ neodpustil si poznámku Ivan Sinčić z nezaradených poslancov. Zákonodarcovia skonštatovali, že kalich trpezlivosti preteká a komerčné farmaceutické záujmy by nemali nahrádzať iné záujmy a hodnoty EÚ, ako je transparentnosť.

Komisia a zákonodarcovia zo špeciálneho výboru pre COVID-19 by mali diskutovať o transparentnosti a cenách vakcín s generálnymi riaditeľmi farmaceutických spoločností koncom leta. V najbližších týždňoch teda uvidíme, či sa proces odhalenia cien opäť umelo natiahne alebo sa dozvieme presné sumy za očkovacie látky.

Pfizer by mohol stáť sto eur, cena je all-inclusive, tvrdí vyjednávač EÚ

Táto netransparentnosť má svoje konzekvencie. Ešte v septembri 2020 Európska komisia ubezpečovala, že dávky budú stáť od päť do pätnásť eur. „Nemôžeme ísť za určité hranice, pretože by to nebolo cenovo dostupné,“ povedala zdravotníckemu výboru Sandra Gallinová z Generálneho riaditeľstva pre zdravie a bezpečnosť potravín. Rok po tomto sľube dvaja zo štyroch výrobcov vakcín dodávajúcich do EÚ výrazne zvýšili svoje ceny.

Richard Bergström, jeden zo siedmich vyjednávačov EÚ, vtedy pre novinársky tím Investigate Europe uviedol, že ceny liekov sa vždy zakladajú na hodnote, a nie na výrobných nákladoch. „Podľa názoru trhov a analytikov by vakcíny Moderna a Pfizer mali stáť viac ako sto dolárov za dávku. Je to all-inclusive cena na ďalšie dva roky a myslíme si, že to bol veľmi dobrý obchod,“ odôvodnil Bergström.

Podľa materiálov, do ktorých mal vtedy možnosť nahliadnuť denník Financial Times, cena Pfizeru stúpla z 15,5 na 19,50 eura za liekovku. Dávka Moderny mala zas zdražieť z 19 na 21,6 eura.

Ďalšie desaťtisíce injekcií môžu tento osud nasledovať

Späť do slovenských reálií. Ak rátame s tým, že tento týždeň exspirované dávky od Moderny sme nakupovali už za zvýšenú cenu, prepočtom mohli prísť slovenskí daňoví poplatníci o viac než štyri milióny eur.

To nie je všetko. K 31. augustu 2022 bude exspirovať ďalších 209-tisíc dávok vakcíny Nuvaxovid, ktoré k nám doviezli len v marci tohto roku. Darovať ich za taký krátky čas je podľa odborníkov nemožné. Jedna dávka tejto proteínovej vakcíny pred rokom vyšla približne na 20,90 dolárov (17,5 eura). Ak sa znehodnotia, môžeme prísť aspoň o ďalších 3 650 000 eur.

To už dokopy len za dva typy exspirovaných ampuliek činí sumu skoro osem miliónov eur.

Dátumy exspirácie vakcín sa môžu priebežne predlžovať, keďže Európska lieková agentúra v minulosti schválila nový čas použiteľnosti pre uchovávanie pri ultranízkej teplote. „Predpokladá sa, že k takémuto predĺženiu dôjde znova,“ prezrádza komunikačný odbor.

Desiatky miliónov ampuliek ešte čakajú na svoje použitie

V takýto scenár môžeme len dúfať. Finančné straty masívneho očkovania sa nekončia pri exspirovaných vakcínach. Ostáva nám zmysluplne využiť viac než 3 538 000 injekcií, ktoré máme v skladoch. Konkrétne:

  • 265 050 dávok vakcíny Janssen od firmy Johnson & Johnson
  • 424 000 dávok vakcíny Nuvaxovid od výrobcu Novavax
  • 2 741 934 dávok vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech 
  • od tohto konzorcia máme v zásobe aj 107 400 dávok určených deťom

Vakcínu Janssen sme podľa uniknutých údajov belgickej štátnej tajomníčky pre rozpočet Evy De Bleekerovej nakupovali v cene zhruba sedem eur za kus. Pfizer asi zdražel na 19,50 eur za liekovku a cena Nuvaxovidu sa odhaduje na 17,5 eura. Detské liekovky exspirujú v septembri 2022 a ich cena nie je známa, preto ju do odhadov nezahŕňame.

Z orientačných cien na internete sa s výnimkou očkovacích látok pre najmenších možno domnievať, že v skladoch máme imunizačné látky za minimálne 63 miliónov eur. Za tento údaj sa však Štandard, vzhľadom na horeuvedené skutočnosti, zaručiť nevie.

Ani rozvojové štáty ich už nechcú

V minulosti sa dalo znehodnoteniu ampuliek predísť tým, že sme ich darovali rozvojovým štátom. Odborníci to hodnotili ako správny krok. Práve zo štátov, ktoré si vakcíny nemohli dovoliť a mali nízku zaočkovanosť, sa na severnú pologuľu šírili nové – často nebezpečnejšie – varianty.

„Slovenská republika darovala takmer 900-tisíc vakcín rôznym krajinám,“ konštatuje odbor komunikácie. Nespresňuje však, o aké vakcíny išlo, takže nemožno zrátať, koľko nás táto pozornosť stála. Na Centrálnom registri zmlúv možno nájsť darovaciu zmluvu na 10-tisíc liekoviek Moderny v hodnote takmer 205-tisíc eur, ktoré sme posunuli Česku. Imunizačné látky smerovali aj do Arménska, Čiernej Hory, Kene, Rwandy, Taiwanu, Vietnamu či na Ukrajinu.

Okrem bilaterálnej spolupráce sa snažíme počet liekoviek v skladoch znížiť aj darovaním cez systém COVAX. Je to spoločný mechanizmus Únie, ktorý umožňuje členským štátom podeliť sa s ampulkami so štátmi mimo tohto spoločenstva. Aj tu narážame na prekážky.

„Vzhľadom na exspiráciu jednotlivých vakcín a záujem obyvateľov tretích krajín o očkovanie proti COVID-19 je v súčasnej dobe pre Slovensko, ako aj pre iné európske krajiny, zložitejšie umiestniť všetky prebytočné vakcíny do ďalších krajín,“ píše tlačové oddelenie.

Len jedinýkrát sa nám podarilo ampulky predať, a nie darovať. Dáni od nás minulý rok kúpili 200-tisíc vakcín Comirnaty od Pfizeru. Ak sme ich predali ešte pred zdražovaním, keď jedna liekovka stála okolo 15,5 eura, zinkasovali by sme okolo 3 100 000 eur.

Aj likvidácia bude niečo stáť

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti hľadá vhodné legislatívne riešenia a pripravuje sa na spustenie procesu likvidácie. „Exspirované vakcíny sa budú likvidovať na území SR pomocou špecializovanej firmy zaoberajúcej sa zberom, prepravou a zneškodnením vyradených vakcín. Z dôvodu prebiehajúcich procesov nateraz nie je možné určiť presnú sumu za likvidáciu vakcín,“ ozrejmuje komunikačný odbor.

Na ilustráciu, keď nám v roku 2010 ostalo nevyužitých viac ako 900-tisíc vakcín proti prasacej chrípke, denník Pravda vyčíslil ich zlikvidovanie pravdepodobne na viac ako 17-tisíc eur.

Čo ďalej?

Ministerstvo zdravotníctva konštatuje, že na jeseň by mali na Slovensko postupne prichádzať prvé dodávky injekcií adaptovaných na variant omikron od výrobcov Pfizer a Moderna.

„V septembri očakávame dodávku 250-tisíc adaptovaných dávok od výrobcu Moderna, postupne budú prichádzať aj ďalšie objemy dávok od spoločnosti Pfizer. Vzhľadom na aktuálny záujem však ministerstvo zdravotníctva rokuje o znížení plánovaných dodávok vakcín a o rozložení týchto dodávok v čase,“ dodáva komunikačný odbor.

Ešte pred prázdninami dalo desať európskych štátov najavo, že treba otvoriť očkovacie zmluvy, lebo tie sa uzatvárali v začiatkoch pandémie a pre miernejší omikron variant dopyt po vpichoch klesá. Iniciatívu vedie Poľsko, ktoré sa na dohody sťažovalo už v apríli. Pripojilo sa Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko i Slovinsko.

V liste, ktorý citoval server Politico, argumentuje desiatka štátov veľkými zásobami vakcín a snahou ochrániť štátne financie. Zmluvy by sa vraj mali vypovedať, „ak už nie sú potrebné zo zdravotného a epidemiologického hľadiska“, píše sa v jednej z požiadaviek listu.

Signatárske štáty varovali pred tým, čoho sme svedkami – že injekcie exspirujú nepoužité, lebo proces darovania je neúspešný. Označili to za „plytvanie verejnými zdrojmi, ktoré nemožno verejnosti rozumne vysvetliť“. Snahy Komisie o prepracovanie zmlúv ohodnotili ako dostatočné s tým, že je potrebné zmeniť časti zmlúv, ktoré regulujú nákup vakcín.

V liste sa tiež odvolávajú na problém dodávania vakcín tesne pred dátumom spotreby, čo ako prvé zaznamenali pobaltské krajiny.

Ak nebude iniciatíva úspešná, hrozí, že nasledujúce mesiace budeme svedkami toho, ako sa na našom území znehodnocujú státisíce ampuliek. Komisia zabezpečila až 4,2 miliardy dávok vakcín proti koronavírusu. To je takmer desaťnásobok populácie EÚ. Vo februári tohto roku prišlo na starý kontinent 1,3 miliardy ampuliek.


Ďalšie články