Matovič v pozadí, Naď s Hamranom a Hegerom v útoku

Igor Matoviè Eduard Heger Foto: Martin Baumann/TASR

Piatkové rokovanie štvorkoalície k ničomu neviedlo, ale OĽaNO sa zjavne snaží pritlačiť na Sulíka a súčasne rozvíja aj druhú hru na inom fronte. To prvé nahlas, to druhé potichu.

OĽaNO zachraňuje vládu, povedal by náhodný divák nezorientovaný v politike. Nemusíme sa zhodnúť na všetkom, ale určite sa snaží, aby to tak vyzeralo.

Najviac pre zmenu vystupovania OĽaNO urobil minister Naď, potom policajný prezident Hamran, v piatok v tom pokračoval premiér Heger. V pozadí sa však deje aj niečo iné. Konzervatívne krídlo Matovičovej strany usiluje o dohodu s poslancom Tarabom a Kuffovcami. Najzaujímavejšia časť leta sa práve začína.

V SaS-ke možno urobili zásadnú chybu, keď dali OĽaNO také dlhé ultimátum. Vypnutie ropy na niekoľko dní ukázalo, že štát môže riešiť podstatne vážnejšie veci, ako sekeru za rodinný balíček či veto prezidentky. Liberáli môžu stratiť momentum, naopak, OĽaNO využíva čas na konsolidáciu síl a novú taktiku. Presnejšie, niekoľko taktík.

Na začiatku leta bolo OĽaNO v hlbokej defenzíve, naopak, SaS a spriaznení novinári útočili do plných. Matovič bol vtedy vyčerpaný pretláčaním svojho prorodinného balíčka a komunikačne jeho schválenie znova nezvládol. Namiesto otvorenia fľaše šampanského predstúpil pred médiá a rozprával o spájaní svojho koaličného partnera s mafiou a údajnými fašistami. Navyše sa nevyberavo vyjadroval aj o prezidentke a médiách, čím si voči sebe poštval príliš veľa silných súperov.

Sulík Matovičovu hlúposť zúročil a zatlačil ho do kúta. Lenže možno spravil strategickú chybu. Svojho súpera „nedorazil“, naopak, dal mu až príliš dlhý čas na konsolidáciu síl. A Matovič – alebo presnejšie OĽaNO – to využíva.

Ultimátum sa spojilo s dovolenkami a do útoku zavelilo OĽaNO, ktoré v rámci neho použilo aj u liberálov obľúbeného ministra obrany. Ten mal uplynulý týždeň mediálne veľmi plodný. Najprv v zvláštnom outfite (zahŕňajúcom lakovky a tričko) povedal reportérovi Denníka N, že je znechutený z politiky a uvažuje o odchode, pričom dôvodom má byť zrada od poslanca Krúpu, kamaráta, ktorého vytiahol do politiky a ktorý sa potom ani neobťažoval zavolať mu, keď zobchodoval svoj prestup z OĽaNO do SaS-ky.

V rámci toho istého vystúpenia ešte obvinil Sulíka z toho, že chcel využiť dobré preferencie k predčasným voľbám, na čo neprezieravo vyzýval aj svojich koaličných partnerov, plus že chce po voľbách odísť z politiky na svoj ranč v Austrálii. Sulík musel na zvedavé otázky novinárov stretnutie potupne priznať, aj keď podľa neho niektoré detaily nesedeli. To však zaujalo omnoho menej.

Naď následne reportérke toto istého denníka zopakoval reči o zradcovi Krúpovi, pripojil k tomu slová o návrate mafie a o tom, že súčasná vláda až na zopár momentov funguje veľmi dobre. Šéf rezortu obrany to ešte okorenil spomienkami, že pri niektorých momentoch sa Sulík správa vulgárne, pričom on vtedy z rokovania ministerského kabinetu odchádza, lebo mu je trápne aj za zamestnancov úradu vlády, ktorí ho musia počúvať. (Zaťažko tomu uveriť, keďže to hovoril verejne asi najvulgárnejší minister súčasnej vlády.)

V tom istom rozhovore Naď ešte pripomenul, že Sulík so svojou stranou ledva preliezol brány parlamentu a aj napriek tomu spochybňuje legitimitu volieb, keďže najsilnejšej strane, teda tej, ktorá dostala najsilnejší mandát od voličov, chce neustále niečo diktovať. OĽaNO na to, samozrejme, nemôže pristúpiť, bude plniť sľuby voličom a ak SaS nechce, tak aj v menšinovej vláde.

Naď sa tiež dištancoval od spolupráce s údajnými fašistami, čím liberálne médiá trochu upokojil. No a na záver ešte pripomenul vojnu na Ukrajine a deklaroval, že chceme aj naše staré dosluhujúce migy či ďalšie Zuzany poslať na Ukrajinu, čím miestnym jastrabom pripomenul, že predčasné voľby by mohli zmeniť aj naše smerovanie v zahraničnej politike a konflikte na Ukrajine.

Po Naďovi začal na SaS-ku nepriamo tlačiť aj policajný prezident Hamran. Na tlačovke, ktorá sa uskutočnila iba chvíľu po zverejnení rozhovoru, hovoril o boji s mafiou, pripomenul, že až 17 policajných funkcionárov z bývalého vedenia polície bolo vďaka zmene vlády odsúdených. To už uznanlivo pokyvovali hlavou aj niektorí liberáli.

K úspechom polície sa hlási, samozrejme, najmä Matovič.

A že policajný prezident hovorí hlasom OĽaNO, potvrdil aj Utajený svedok, anonymný profil na Facebooku, ktorý hovorí hlasom vedenia OĽaNO.

Foto: Utajený svedok/FB

Naďovi a Hamranovi sa tak podarilo aspoň sčasti narušiť mediálny obraz o tom, že s Matovičom sa vládnuť nedá, lebo je to poloblázon, ktorý chce zruinovať štátny rozpočet a vpustiť do vlády fašistov.

Ako tretí sa prejavil premiér Heger. V piatok po rokovaní koaličnej rady aj so Sulíkom a SaS hovoril, že bez SaS bude jeho vláda „nefunkčná“. Aj Heger teda tlačí, aby vláda pokračovala ďalej.

Lenže Sulík svoj názor nemení a správa sa pokojne. Tlak sa môže zvýšiť, a zrejme sa aj zvyšovať bude, posledný augustový deň sa blíži.

Matovič však využíva obe krídla svojho klubu na to, aby sa udržali pri moci. Zapojením liberálneho Naďa a Hamrana plus svojim stíšením v médiách tlačí na SaS. Svoje konzervatívne krídlo zas využíva na to, aby rokovalo s Tarabom a Kuffovcami o podpore a programe menšinovej vlády.

Zdá sa takmer vylúčené, že by sa Hegerova vláda dožila riadnych volieb, ale v jednej veci sa od Ivety Radičovej poučili a neopakujú ju. Netreba všetko vyriešiť v noci a hneď. Čas môže niekedy prekvapiť a niečím nečakaným pomôcť.

A teraz sa hrá iba o čas.

Sulík aj Matovič dúfajú, že hrá v ich prospech.


Ďalšie články