Linky pomoci nestíhajú, hlásia obrovský nárast pokusov o samovraždu

alkoghol-2714482_1920 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Mimovládna organizácia IPčko v minulom roku zaznamenala na svojich linkách enormný nárast žiadostí o pomoc. Podľa mimovládky stúpajú najmä počty samovražedných pokusov, čo pravdepodobne súvisí s pandémiou.

V roku 2020 zomrelo na Slovensku o sedemtisíc ľudí viac, ako ukazuje 24-ročný priemer. Na pľúcnu formu covidu-19 zomrelo podľa dostupných údajov 2250 ľudí a ďalších 569 umrelo „s“ covidom. Pred analytikmi preto stojí otázka, čo stojí za smrťou zvyšných štyritisíc ľudí.

Strach z choroby, zvýšená nervozita, existenčné problémy, depresie a iné stavy, ktorým ľudia za posledný rok čelili, sú častou príčinou pokusov o samovraždu. Otázne je, ako sa počty samovrážd na Slovensku vyvíjali v minulom roku a koľko percent z týchto úmrtí tvoria.

Stúpajú pokusy o samovraždu aj sexuálne násilie

Teóriu o zhoršujúcej sa situácii samovraždených sklonov počas pandémie zatiaľ čiastočne potvrdzuje nárast počtu volaní na linky pomoci od ľudí, ktorí mali samovražedné úmysly. Psychická náročnosť roka 2020 sa podpísala aj pod číselnými údajmi občianskeho združenia IPčko. IPčko tvorí skupina mladých psychológov, sociálnych pracovníkov a študentov, ktorí online formou a telefonátmi pomáhajú ľuďom s duševnými problémami.

Porovnanie pandemického roka 2020 s tým predchádzajúcim jasne ukazuje na zhoršujúcu sa psychickú situáciu v spoločnosti. Podľa výročnej správy za rok 2019 dosiahlo združenie 21 900 kontaktov s ľuďmi, ktorí sa cítili osamelo, prežívali náročné obdobia vo svojich partnerských vzťahoch, čelili sexuálnemu a domácemu násiliu, alebo premýšľali nad samovraždou. V minulom roku sa však tento počet takmer zdvojnásobil a dosiahol číslo 52 682 pomáhajúcich kontaktov a intervencií.

Alarmujúci je najmä nárast tých kontaktov, ktoré sa týkali pokusov o samovraždu. V roku 2019 išlo o číslo 2 875, pričom pri 550 kontaktoch šlo o akútnu zdraviu, či život ohrozujúcu situáciu. Vlani sa obe čísla výrazne zvýšili. So samovražednými myšlienkami volalo 8 060 ľudí a 3 422 zásahov bolo pri akútnej situácii na hrane života a smrti.

Ide o takmer trojnásobný nárast celkového počtu a šesťnásobný nárast hraničných situácií, z čoho môžeme skonštatovať, že ľudia sa cítia zúfalejšie a rapídne sa zvyšujú počty tých, čo smrť považujú za riešenie svojej situácie.

Lockdown spojený s povinnou karanténou prispel k tomu, že členovia rodiny trávili viac času v úzkom kontakte. To niektorým možno pomohlo zlepšiť väzby, iným však obmedzilo prístup k službám pomoci a ochrany pred agresorom, čo viedlo k zvýšeniu volaní o pomoc v dôsledku domáceho a sexuálneho násilia. IPčko v roku 2020 zaznamenalo nárast o vyše 1800 takýchto telefonátov.

Na tento jav upozorňovala Krízová linka pomoci ešte na začiatku pandémie. Počet prípadov domáceho násilia páchaného na ženách sa zvýšil trojnásobne. Násilie sa týka aj detí a mladistvých, ktorí sú pre dištančné vzdelávanie častejšie doma.

Najviac potrebovali pomoc mladí ľudia vo veku od 15-24 rokov, ktorí tvorili takmer polovicu všetkých telefonátov. Alarmujúcim je, že IPčko neprijalo viac ako 60-tisíc volaní o pomoc, pretože to bolo nad ich možnosti.

Stúpajú závislosti

IPčko zaznamenalo aj nárast v celkovom počte telefonátov z dôvodu drogových závislostí. Z údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat za minulý rok vyplýva, že Slovákov od alkoholu neodradili ani zatvorené reštaurácie a bary. Závislosti sa premietli do nákupného správania a ľudia začali piť viac doma.

Na alkoholické nápoje dáva slovenská domácnosť v priemere 2,3 percenta z celkových výdavkov. V rámci 27 štátov Európskej únie sme tak vo výdavkoch na alkohol na 11. mieste. Počas lockdownu sa tak vypilo 12 litrov čistého alkoholu na hlavu.


Ďalšie články