V hazarde prestávkovali hráči na Slovensku za prvý polrok dvakrát viac ako vlani

Ilustračný obrázok. Foto: Hugo Kollár Ilustračný obrázok. Foto: Hugo Kollár

Ľudia napriek pandémii koronavírusu a vojne na Ukrajine stávkujú a dávajú do hazardu čoraz viac peňazí. Za prvý polrok sa celková suma stávok vyšplhala na takmer 8,6 miliardy eur.

Po legislatívnej zmene, ktorá nastala vlani v januári, sú prevádzkovatelia hazardných hier povinní predkladať Úradu regulácie hazardných hier stávky a výhry hráčov. Do konca roku 2020 to boli vklady a výhry hráčov.

Vklady a stávky sa medzi sebou líšia hlavne tým, že ak sa človek rozhodne hrať nejakú z hazardných hier či už v herni, v kasíne alebo na internete a vloží do hry sto eur, s ktorými bude hrať, je to jeho vklad. Ak mu zo sto eur ostane 50 a tie sa opäť rozhodne staviť, tak sa to pokladá ako ďalšia stávka, teda stavil už 150 eur. Pri vkladoch by to bolo stále len 100 eur, no pri stávkach je to už 150 eur.

Takto sú aj štatistiky, ktoré poslal Štandardu Úrad regulácie hazardných hier vyššie, ako boli tie spred roka 2021. No porovnanie záznamov o stávkach za prvé polroky rokov 2021 a 2022 sú už kompatibilné. A vidieť pri nich viacero rastových tendencií.

Za prvý polrok 2022 vzrástli stávky hráčov medziročne takmer dvojnásobne. Počas tohto obdobia prestávkovali hráči takmer 8,6 miliardy eur, v roku 2021 to bolo 4,4 miliardy eur. Stávky sú vyššie aj preto, že prvé tri mesiace roku 2021 boli kasína a herne pre pandemickú situáciu zatvorené. Takže sa za prvý kvartál narátali len za kurzové stávky, číselné a okamžité lotérie a internetové hry.

Ako už Štandard upozorňoval, ani zatvorené prevádzky ľudí od stávkovania neodradil. Presunuli sa na internet, kde vidieť veľký nárast stávok. Vlani za prvý polrok ľudia online prestávkovali 2 miliardy eur. V tomto roku sa hralo ešte viac a suma sa zvýšila na 3,2 miliardy eur. Tieto financie by napríklad stačili na pokrytie nákladov rozpočtu ministerstiev dopravy a obrany.

Stávky hráčov v online hazarde však môžu byť, a, pravdepodobne, aj sú, vyššie, ako uvádzajú štatistiky. Tie pochádzajú len z legálnych webových stránok, ktorým úrad udelil licenciu. Mnoho ľudí využíva nelegálne stránky, ktoré v sebe zahŕňajú viacero rizík. Prístup na ne má každý, teda aj ľudia, ktorí sú napríklad v registri vylúčených osôb a hazardovať na Slovensku nemôžu.

Zvýšil sa aj výťažok prevádzkovateľov hazardných hier na internete. Za prvý polrok vlaňajška bol ich výťažok vo výške 81,6 milióna a v tomto roku si „polepšili“ ešte o 47,6 milióna eur. Súbehom viacerých krízových faktorov, čo sa prejavilo aj na zvyšovaní cien potravín a energií, možno ku koncu prvého polroka 2022 vidieť pokles stávkovej aktivity hráčov. Kým v máji ľudia prestávkovali v online 578 miliónov eur, v júni to bolo o 60 miliónov eur menej.

Vo viacerých väčších mestách, ako je Bratislava, Prešov, Nitra dôjde po hlasovaní mestských poslancov a následne po vydaní všeobecných záväzných nariadení postupne k zamedzovaniu hazardu. Nové prevádzky už v týchto mestách nevzniknú a tie staré po vypršaní licencie nedostanú novú. Zatiaľ sa to však neodrazilo na stávkach. Ľudia dokonca hádžu svoje peniaze do výherných automatov ešte viac. Priemerne aj 100 miliónov eur mesačne viac.


Ďalšie články