Zaočkovanie tretiny Slovenska by zabránilo 98 percentám úmrtí, tvrdia vedci

Pilotné oèkovanie klientov DSS v Barci v Košiciach Na snímke pilotné očkovanie klientov Domova sociálnych služieb (DSS) v Barci v Košiciach proti ochoreniu COVID-19 mobilným očkovacím tímom v utorok 19. januára 2021 (Zdroj: TASR)

Zaočkovanie tretiny obyvateľov Slovenska vakcínou proti novému koronavírusu by zabránilo približne 98 percentám úmrtí na ochorenie COVID-19. Išlo by najmä o obyvateľov Slovenska nad 50 rokov, ktorí túto skupinu tvoria. V utorkovej online diskusii iniciatívy Veda pomáha to uviedli slovenskí vedci a odborníci.

Problematickou bude podľa ich slov najmä skupina tých, ktorí očkovanie odmietajú. Zároveň sa zhodli na tom, že ľudia by sa mohli dať zaočkovať ktoroukoľvek vakcínou, ak ju schváli Európska lieková agentúra (EMA).

Rovnako uviedli, že chápu obavy ľudí z vakcinácie. Mrzí ich však, že mnohí nemajú problém uveriť reklame na určitý produkt, ktorého zloženie nemusia poznať, ale tvrdeniam vedcov, ktorí im podrobne vysvetľujú zloženie aj účinky vakcíny, neveria.

Poznamenali, že u ľudí v zariadeniach sociálnych služieb treba pristupovať k očkovaniu veľmi citlivo. Zmysel vidia v očkovaní personálu, ktorý sa o takýchto ľudí stará. Pripomenuli, že očkovanie chráni aj tých, ktorí vakcináciu z rôznych príčin nemôžu podstúpiť.

Tvrdia, že strach musia ľudia „nejako potlačiť“ a spoľahnúť sa na vedomosti a skúsenosti odborníkov. Poznamenali tiež, že keby sa ľudia stále báli, tak by zomierali na cukrovku, pretože aj inzulín vynájdený pred 200 rokmi v ľuďoch vzbudzoval spočiatku nedôveru.

Visolajský to vidí rovnako

Myšlienky podobného charakteru vyslovil pre Štandard aj šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, keď uviedol, že „jedna dávka vakcíny človeku nad 80 rokov je až šesťkrát účinnejšia pri záchrane života, ako podanie dávky inému človeku. Keď takýmto spôsobom odľahčíme zdravotníctvo, efektívne tým pomôžeme aj iným.“

Navyše, zaočkovanie starších ľudí je podľa Petra Visolajského možné zorganizovať a vykonať rýchlo, starších ľudí je ťažké izolovať a tým chrániť, „ak zaočkujeme seniorov nad 80 rokov tak klesne počet úmrtí o vyše 40 percent, čo reálne zachráni životy a súčasne odľahčí nemocnice,“ doplnil.

Na očkovanie starších apeluje aj Brusel

Jeho slová sa zrejme neminú účinkom, nakoľko Európska komisia vydala v utorok oznámenie, v ktorom vyzýva členské štáty EÚ, aby urýchlili proces očkovania v celej Únii: do marca by malo byť zaočkovaných najmenej 80 percent ľudí vo veku nad 80 rokov a 80 percent zdravotníckych a sociálnych pracovníkov. Do začiatku leta 2021 by členské štáty mali zaočkovať minimálne 70 percent dospelej populácie.

Oznámenie prišlo dva dni pred štvrtkovým videosummitom premiérov a prezidentov členských krajín EÚ, ktorý bude zameraný na koordinovanú európsku reakciu na pandémiu.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že očkovanie je nevyhnutné na prekonanie zdravotnej krízy. „Zabezpečili sme dostatok vakcín pre celú populáciu EÚ. Teraz musíme urýchliť proces očkovania. Naším cieľom je do leta zaočkovať 70 percent dospelej populácie, čo by mohol byť zlom v našom boji proti vírusu. Túto pandémiu však ukončíme, až keď budú mať všetci ľudia na svete prístup k vakcínam,“ opísala situáciu šéfka eurokomisie.

Komisia zároveň vyzvala členské štáty, aby pokračovali v doterajších ochranných opatreniach a obmedzovali sociálne kontakty svojich občanov a tiež aby bojovali proti dezinformáciám spojeným s očkovaním, koordinovali prípadné cestovné obmedzenia, urýchľovali testovanie a zvyšovali sledovanie kontaktov nakazených osôb a postupnosť genómov, aby tak predchádzali riziku nových variantov vírusu.

(tasr/ste)


Ďalšie články