Únia sa voči menším členským štátom správa imperialisticky, zdôrazňuje Morawiecki

Mateusz Morawiecki Mateusz Morawiecki a Ursula von der Leyenová . Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil v stredu Európsku úniu z imperialistického správania sa k menším členským štátom. Uviedol to pre nemecký denník Die Welt, informovala agentúra Reuters.

„Politická prax ukázala, že stanoviská Nemecka a Francúzska majú väčší význam než všetky ostatné… Máme teda dočinenia s formálnou demokraciou a de facto s oligarchiou, v ktorej majú moc tí najmocnejší,“ napísal Morawiecki pre nemecký denník.

Poľský premiér uviedol, že proti imperializmu v EÚ sa musí bojovať rovnako ako proti imperializmu v Rusku. Dodal, že ruská invázia na Ukrajinu jasne ukázala na nedostatky Únie. Zároveň vyzval na „hlbokú reformu, ktorá vráti spoločné dobro a rovnosť do popredia princípov EÚ“.

Morawieckeho vládna strana Právo a Spravodlivosť (PiS) sa s Bruselom už viackrát sporila v otázkach právneho štátu. Európska únia naznačila, že nie je spokojná s najnovšími reformami v poľskom súdnictve. 

Vojna na Ukrajine odhalila pravdu nielen o Rusku, ale aj o Európskej únii, napísal poľský premiér Mateusz Morawiecki v komentári v britskom týždenníku Spectator. Citovali ho aj portál Wyborcza.pl a tlačová agentúra PAP.

Ruský prezident Vladimir Putin podviedol európskych lídrov a po invázii na Ukrajinu sú v šoku, uviedol premiér Morawiecki.

„Návrat (ruského) imperializmu by nemal byť prekvapením, pretože Rusko takmer dve desaťročia pomaly znovu buduje svoju pozíciu, pod nosom Západu,“ dodal Morawiecki. Obvinil Západ, že „geopoliticky driemal“ a nevšímal si varovania Poľska. „Poľsko nemá monopol na pravdu, ale vo veci vzťahov s Ruskom sme oveľa skúsenejší než ostatní,“ doplnil poľský líder.

(tasr)


Ďalšie články