Svet nepozná pravdu, tvrdí Steven Seagal po návšteve Donbasu. Začal tam natáčať dokument

Snímka obrazovky 2022-08-10 o 10.16.12 Americký herec Steven Seagal a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: screenshot YouTube/New York Post

Herec a osobný priateľ ruského prezidenta Steven Seagal začal natáčať dokumentárny film na Donbase. V tejto súvislosti hovorí, že svet nepozná pravdu a ukrajinských vojnových zajatcov označil za nacistov.

Rusko a Ukrajina sa i naďalej sporia o to, kto stojí za zabitím päťdesiatich ukrajinských vojakov väznených v zariadení v obci Olenivka. Zatiaľ čo Moskva a proruskí separatisti hovoria o útoku Kyjeva s použitím amerických rakiet, podľa západného naratívu je zodpovedný Kremeľ a pri čine použil termobarickú zbraň.

Vojnou sužovaný región Donbas, v ktorom sa nachádza aj Olenivka, nedávno navštívil herec Steven Seagal. Americká hviezda akčných filmov začala v oblasti ovládanej separatistami natáčať dokumentárny film, ako uviedol líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Pušilin po výbuchu vo väznici v Olenivke podporil teóriu Kremľa o ukrajinskej vine tvrdením, že príslušníci ultranacionalistického pluku Azov začali vypovedať o “zverstvách” páchaných Kyjevom.

Podobnú rétoriku zvolil aj Seagal v krátkom videu, kde používa na označenie väznených vojakov výraz “nacista” a polemizuje o páchaní vojnových zločinov na príkaz prezidenta Zelenského.

https://twitter.com/khalediskef/status/1557077103669125120

„Pri stretnutí Seagal poznamenal, že 98 percent ľudí, ktorí rozprávajú v médiách o konflikte, tu nikdy nebolo, a preto svet nepozná pravdu,“ povedal Pušilin ruskej agentúre TASS.

Na mieste Seagalovi ukázali aj „črepiny amerických rakiet potvrdzujúce zodpovednosť Kyjeva za masovú vraždu vlastných vojakov“, uviedol prokremeľský moderátor Vladimir Solovjov.

Denník Ukrajinska pravda na margo tejto udalosti poznamenal, že Pušilin je kremeľská bábka. Vedenie v Olenivke dnes navštívil spolu s americkým hercom aj nový predák ruských nacionalistov, predseda zahraničného výboru ruskej snemovne Leonid Sluckij, a to v spoločnosti „tímu objektívnych medzinárodných expertov“ z Nikaraguy a Severnej Kórey, ironicky zasa poznamenal bieloruský opozičný denník Naša Niva.

Steven Seagal je dlhoročným priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina. Osobne sa zúčastnil na jeho inaugurácii v roku 2018. Putin mu dva roky predtým udelil ruské občianstvo a ešte v ten istý rok získal aj srbské. Angažuje sa v domácej politike Ruska v prokremeľskej opozičnej strane Spravodlivé Rusko a stal sa zvláštnym veľvyslancom pre humanitárne vzťahy s USA.

K terajšej vojne na Ukrajine nedávno pre stanicu Fox News povedal: „Rusko a Ukrajinu vnímam ako jednu rodinu a naozaj verím, že obe krajiny k vzájomnému konfliktu vyprovokovala tretia strana, ktorá míňa veľké peniaze za propagandu.“


Ďalšie články