Na Slovensko neprúdi ruská ropa cez ropovod Družba. Dodávky pozastavili Ukrajinci. Slovnaft vyrába z rezerv

Prečerpávacia stanica ropovodu Družba v Budkovciach. Foto: František Iván/TASR Prečerpávacia stanica ropovodu Družba v Budkovciach. Foto: František Iván/TASR

AKTUALIZOVANÉ Dodávky ruskej ropy cez územie Ukrajiny do troch krajín Európskej únie boli zastavené. Oznámil to v utorok ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť, ktorý ako dôvod uviedol, že pre sankcie voči Rusku nebolo možné spracovať platby za tranzit. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Transnefť informoval, že „4. augusta sa zastavili dodávky ropy z Ruska cez územie Ukrajiny“, s tým, že to zasiahlo dodávky do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Ako spoločnosť dodala, ukrajinská strana zastavila transport ropy v dôsledku „nezaplatenia za tieto služby“. Dodávky do Poľska a Nemecka cez územie Bieloruska však „pokračujú tak ako doteraz“.    

Podľa Transnefti spoločnosť zaplatila za tranzit ropy za mesiac august ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta 22. júla. Peniaze sa však 28. júla vrátili, keďže platbu sa v dôsledku sankcií Európskej únie voči Rusku nepodarilo zrealizovať.

Rusko dodáva cez južnú vetvu ropovodu Družba do Maďarska, na Slovensko a do Česka približne 250-tisíc barelov ropy (1 barel = 159 litrov) denne. Hlavnými odberateľmi sú maďarská spoločnosť MOL a Unipetrol kontrolovaný firmou PKN Orlen. Ako uviedla agentúra Reuters, MOL, PKN Orlen ani Ukrtransnafta na otázky v súvislosti so zastavenými dodávkami nereagovali.

Pozastavenie prepravy ropy na Slovensko potvrdil aj Transpetrol a Slovnaft

Ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza. Potvrdil to prepravca Transpetrol, podľa ktorého je dôvodom pozastavenie prepravy ropovodom Družba ukrajinskou spoločnosťou UkrtTransNafta.

„Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenskej republiky pozastavená,“ uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Rezort hospodárstva sa podľa nej vzniknutou situáciou zaoberá.

Bratislavská rafinéria Slovnaft podľa jej hovorcu Antona Molnára v spolupráci s prepravcom Transpetrol aj v súčinnosti Ministerstvom hospodárstva SR využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme. „Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL iniciovala diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní,“ uviedol Molnár.

Pozastavenie prepravy ropy ropovodom Družba cez územie Slovenskej republiky potvrdilo aj Ministerstvo hospodárstva SR. „Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť Ukrtransnafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba,“ informoval rezort s tým, že sa vzniknutou situáciou zaoberá. V stredu sa k téme na tlačovej besede vyjadrí aj minister hospodárstva Richard Sulík.

Slovnaft vyrába normálne  

Hoci je preprava ropy cez ropovod Družba už niekoľko dní pozastavená, bratislavská rafinéria Slovnaft funguje a zásobuje trh, potvrdil hovorca spoločnosti Molnár. „Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé,“ uviedol. Bratislavská rafinéria v spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti ministerstvom hospodárstva využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

Fico: Nie Rusko, ale Ukrajina prerušila dodávky ropy na Slovensko

Počiatočné nejasnosti okolo toho, ktor zastavil kohútiky ropy komentoval aj šés Smeru Robert Fico. „Nie Rusko, ale Ukrajina prerušila dodávky ropy na Slovensko cez južnú vetvu ropovodu Družba,“ zdôraznil v utorok na sociálnej sieti. Ukrajina tak podľa neho splnila svoje hrozby z minulosti, že môže ako tranzitná krajina prerušiť dodávky energetických surovín do Európy.

„Rusko zaplatilo za tranzit svojej ropy za mesiac august už v júli tohto roku, ale Ukrajina platbu neprijala,“ povedal Fico. Ukrajinská strana podľa neho odmietnutie platby odôvodnila sankciami Európskej únie voči Rusku. Fico sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu opäť odmietol. „Nefungujú. Najviac poškodzujú také krajiny, ako je Slovensko,“ povedal. Ukrajina podľa expremiéra, navyše, musela mať prerušenie dodávok ruskej ropy „Západom posvätené“.  

Ceny ropy sa vrátili k rastu, obavy zvýšilo zastavenie dodávok cez Ukrajinu

Ceny ropy sa vrátili k rastu, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 98 USD za barel (159 litrov). Trhy zareagovali na najnovšie informácie o čiastočnom zastavení prepravy ruskej ropy cez územie Ukrajiny. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 14.12 h SELČ 97,90 USD (95,99 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 1,25 USD (1,29 %). V skorších hodinách cena ropy klesla, pričom pokles dosiahol približne 1,8 percenta.

Cena americkej ľahkej ropy so septembrovým kontraktom dosiahla 91,92 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 1,16 centa alebo 1,28 percenta.  

Vývoj cien ropy zmenila informácia ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť o zastavení dodávok suroviny cez južnú vetvu ropovodu Družba. Spoločnosť informovala, že Ukrajina zastavila prepravu ropy touto trasou 4. augusta po tom, ako ukrajinský prevádzkovateľ ropovodov Ukrtransnafta nedostal zaplatené za tranzit. Dôvodom sú podľa Transnefti sankcie Európskej únie, ktoré znemožnili spracovanie platby na august odoslanej ešte 22. júla.

Pozastavenie dodávok sa tak dotklo troch krajín Maďarska, Slovenska a Českej republiky. Za bežných okolností dodáva Rusko južnou vetvou Družby denne približne 250-tisíc barelov ropy.

Tok ropy cez severnú vetvu ropovodu Družba pokračuje podľa Trasnefti ako zvyčajne. Ruská firma zároveň dodala, že pracuje na alternatívnych možnostiach zrealizovania platieb za tranzit suroviny.

(tasr, sita)


Ďalšie články