Švajčiarsky úrad: Cez zimu hrozia výpadky energií, pripravte si zásoby sviečok a dreva

Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Švajčiarske úrady v reakcii na energetickú krízu odporúčajú obyvateľom donedávna takmer nemysliteľné opatrenie. Na zimu sa vraj majú zásobiť sviečkami a palivovým drevom, pričom padajú aj slová o výpadkoch a blackoute. Slováci, ktorí by sa chceli týmto návrhom inšpirovať, narazia na problém.

Švajčiarska vláda už dlhšiu dobu uisťuje, že súčasná energetická kríza vyvolaná vojnou na Ukrajine a následným kolotočom protiruských sankcií nemôže krajinu zasiahnuť v takej miere ako susedné štáty Európskej únie.

Alpská krajina je totiž podľa nedeľných vyjadrení hlavného vládneho ekonóma Erica Sheideggera oveľa menej zraniteľná voči vysokým cenám. Pokiaľ ide o samotnú dostupnosť plynu či elektriny, dodávatelia o hroziacom probléme vraj vedia už od jari a majú čas sa pripraviť.

Keď upokojovanie strieda varovanie

Optimizmus ale nepanuje na všetkých frontoch. Šéf Federálnej komisie pre elektrinu (ElCom) Werner Luginbühl napríklad na stránkach portálu Neue Zürcher Zeitung varoval, že švajčiarska verejnosť musí v zime očakávať dočasné výpadky dodávok energií.

„Každý by mal zvážiť, ako by riešil situáciu, keby prišiel niekoľkohodinový výpadok energie a blackout,“ uviedol funkcionár. „Určite je vhodné, aby ľudia mali vo svojich domoch dostatok sviečok. Tí, ktorí majú kachle, by si mali tiež zaistiť dostatok palivového dreva,“ dodal.

Ekologická aktivistka Stella Jegherová zo skupiny Pro Natura medzitým obvinila vládu z toho, že sa nesnaží o úspory. „Zbytočne plytváme obrovským množstvom energie. Len v klasickej dennej spotrebe, v priemysle, biznise a domácnostiach by sme dokázali ušetriť asi tretinu energie bez toho, aby sme si to všimli,“ posťažovala sa.

Na Slovensku narazíte na problém

Pokiaľ by slovenských spotrebiteľov odporúčanie zo Švajčiarska po predošlých varovaniach definitívne primälo nakúpiť tuhé palivo, narazia na dva problémy. Cena suroviny jednak stúpa na zhruba dvojnásobnú úroveň v porovnaní so začiatkom roka a poradovníky sú v niektorých oblastiach Slovenska zaplnené do konca roka.

Šéf rezortu životného prostredia Ján Budaj preto na prelome júla a augusta volal po regulácii vývozu dreva zo Slovenska do zahraničia. Bezprostredne na to reagovalo ministerstvo pôdohospodárstva slovami, že pokiaľ ide o drevo a štiepku využívanú ako palivo, z nášho územia ho Lesy SR nevyvážajú.

„Okolité štáty chránia svoje surovinové zdroje, napríklad palivové drevo pre svojich obyvateľov, Slovensko zatiaľ nie. Vláda má v rukách nástroje na okamžité prijatie opatrení na ochranu slovenského dreva, ktorými môže regulovať situáciu na trhu s drevom a biomasou tak, aby dodávky tepla pre slovenské domácnosti neboli ohrozené,“ informoval Slovenský zväz výrobcov tepla v tieni vládnych prekáračiek.


Ďalšie články