Nenechám sa ovplyvniť záujmami politikov, odkazuje Žilinka Kolíkovej v polemike o ĽSNS

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Bolo by dobré, aby Generálna prokuratúra (GP) SR zverejnila celkovú analýzu, na základe ktorej dospela k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie politickej strany ĽSNS. Uviedla to na sociálnej sieti ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (SaS).

„Aby sme lepšie porozumeli, prečo sa tak generálny prokurátor rozhodol. Zovšeobecnenie, publikované generálnou prokuratúrou, bez toho, aby sme poznali celú analýzu, je z tohto pohľadu nezrozumiteľné,“ uviedla Kolíková. Rovnako, ako sú v ňom popísané dôvody, prečo nepodať žalobu, si vie šéfka rezortu spravodlivosti predstaviť aj dôvody, prečo danú žalobu podať.

Analýzu treba riadne zverejniť

„Preto je osobitne kľúčové, aby analýza zo strany generálnej prokuratúry bola riadne zverejnená a mohla byť k nej aj príslušná diskusia,“ dodala Kolíková.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v piatok 5. augusta informoval, že nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS. GP SR uviedla, že politická strana ĽSNS nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu.

Vyplýva to zo stanoviska GP SR k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie tejto politickej strany. GP SR konštatuje, že boli zohľadnené aj také kritériá, ako veľkosť strany, rozkol v strane, koaličný potenciál, počet poslancov v Národnej rade SR, ale aj takzvaný výtlak.

https://standard.sk/235427/preco-gp-nemieni-rozpustit-kotlebovcov-lsns-nema-potencial-na-politicke-zmeny-ohrozujuce-demokraciu/

GP tvrdí, že o dôvodoch už jasne informovala

Generálna prokuratúra SR už jasným a zrozumiteľným spôsobom informovala o dôvodoch nepodania žaloby na rozpustenie politickej strany ĽSNS. Nemá potrebu ich dopĺňať. Uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan v reakcii na stanovisko ministerky spravodlivosti Kolíkovej, že GP má k rozhodnutiu zverejniť analýzu.

„Interné materiály a stanoviská slúžiace pre rozhodnutie generálneho prokurátora nie sú verejné a o podstatných skutočnostiach, z ktorých vychádzal jednoznačný záver nepodať žalobu, bola verejnosť primerane informovaná,“ skonštatoval.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa podľa hovorcu nedá a nedal ovplyvniť záujmami politických subjektov a nepodľahne tlaku verejnej mienky či médií. „Tak ako doposiaľ aj v danom prípade bol pre neho jediným imperatívom zákon,“ dodal.

(tasr)


Ďalšie články