Skoro stotisíc Britov odmieta platiť účty za energie. Bohaté firmy chcú dotlačiť k rokovaniam

FZjzsQFX0AMii5K Foto: DontPayEastLDN/Twitter

Veľká Británia rovnako ako zvyšok sveta bojuje s vysokým rastom cien energií. Veľké ropné spoločnosti však medzitým dosahujú rekordné zisky. Tamojší obyvatelia si preto povedali, že tejto finančnej nespravodlivosti majú dosť. Avizujú, že prestanú platiť svoje účty za energie za predpokladu, že vláda zvýši hornú hranicu ich cien.

Inflácia v Británii atakuje historické úrovne. Analytici podľa britského The Guardian predpovedajú, že priemerný účet pre domácnosti za dodávky energií sa vyšplhá nad 3 300 libier (3 909 eur) ročne, pričom ešte v apríli to malo byť približne iba 1 971 libier (2 335 eur).

Zároveň v období rekordného zdražovania zverejnili veľké energetické spoločnosti svoje výsledky hospodárenia za druhý kvartál tohto roka. Britský energetický gigant BP napríklad priznal, že oproti minulému roku strojnásobil svoje zisky, ktoré sa za obdobie od apríla do júna pohybujú na úrovni 9,1 miliardy eur. Rovnako sú na tom aj ďalšie veľké energetické spoločnosti pôsobiace na miestnom trhu, ako napríklad Shell či Centrica, ale aj množstvo iných energetických firiem.

https://standard.sk/234296/svetovi-ropni-giganti-tvoria-masivne-zisky-sef-osn-hovori-o-ich-chamtivosti-a-rad-by-ich-vyrazne-zdanil/

Tisíce nespokojných Britov sa preto zapojili do kampane s názvom Neplaťte [Don’t Pay, pozn. red.], ktorá požaduje zníženie cien energií na prijateľnú úroveň, v opačnom prípade jej podporovatelia sľubujú, že faktúry za plyn, elektrinu či vodu budú ignorovať. Iniciatíva získala podporu už viac ako 92-tisíc ľudí a čísla rebelujúcich, ktorí majú v úmysle od 1. októbra zrušiť svoje priame platby za energie, rýchlym tempom rastú.

Očakáva sa totiž, že práve v tento deň by mal britský regulačný orgán zvýšiť hornú hranicu cien energií, teda maximálnu sumu, ktorú si dodávatelia môžu účtovať. Už v apríli sa pritom táto horná hranica cien energie zvýšila o 54 percent a v októbri sa predpokladá jej ďalšie zvýšenie o 70 percent.

„Je to jednoduché. Požadujeme zníženie účtov za energie na prijateľnú úroveň. Našou pákou je, že zhromaždíme milión ľudí, ktorí sa zaviažu, že nebudú platiť, ak vláda 1. októbra pristúpi k ďalšiemu masívnemu zvýšeniu,“ píše sa na oficiálnej stránke kampane Don’t Pay.

Podľa zakladateľov iniciatívy si milióny ľudí nebudú môcť túto zimu dovoliť zaplatiť svoje účty. „Ak čo i len zlomok z nás, ktorí platíme priamym inkasom, prestane platiť, bude to stačiť na to, aby sa energetické spoločnosti dostali do vážnych problémov, a ony to vedia. Chceme ich priviesť k rokovaciemu stolu a ukončiť túto krízu,“ vyhlasuje iniciatíva na svojej webovej stránke.

Hromadné odmietnutie platenia pritom nie je v Spojenom kráľovstve novinkou. Koncom 80. a v 90. rokoch tam viac ako 17 miliónov ľudí odmietlo platiť takzvanú daň z hlavy (Poll Tax), čo vtedy v podstate ukončilo železnú vládu Margaret Thatcherovej, na čo odkazujú aj tvorcovia iniciatívy.


Ďalšie články