SaS napísala Hegerovi list. Matovič je stále veľký problém koalície. Sulík si na jeho poste vie predstaviť Klimeka

Ústavný zákon o dôchodkoch Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík gestikuluje počas tlačovej konferencie v Bratislave v pondelok 8. augusta 2022. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a minister hospodárstva Richard Sulík stále trvá na tom, aby líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič odišiel z vlády. Dodal, že strana ho vníma ako veľký problém v súčasnej koalícii. Sulík o tom informoval v pondelok na tlačovej besede.

„Z koalície sme už odišli a koncom augusta odídu aj ministri zo SaS vrátane mňa,“ doplnil. Sulík tvrdí, že strana SaS napísala list premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), že opúšťajú koalíciu, v súčasnosti však spolu ešte nehovorili.

„V liste sme Hegera poprosili, aby nám dal vedieť, ak má záujem o rokovania. Ak bude možné splniť túto kardinálnu požiadavku, potom si spolu sadneme a dohodneme sa na zvyšku,“ dodal minister hospodárstva.

https://standard.sk/234444/sas-vylucuje-akukolvek-formu-opozicnej-zmluvy-podla-liberalov-ide-o-spor-slusneho-slovenska-verzus-matovic/

Sulík dnes opäť zopakoval, že výnimku nehodlá urobiť. Podľa Sulíka strana strpela veľa vecí, no ich trpezlivosť nie je nekonečná. Dodal, že Matovič vyštval SaS z koalície, a to, čo sa bude diať ďalej, závisí len od nich.

Koaličná strana SaS jednomyseľne prijala vo štvrtok 28. júla na Republikovej rade SaS rozhodnutie, aby líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič odstúpil zo svojej funkcie a odišiel z vlády. Ak Matovič do septembra neodíde, vládu opustia všetci ministri za SaS.

https://standard.sk/234637/matovic-odkazuje-sulikovi-odloz-hracky-a-napis-do-piesku-stokrat-vetu-som-uz-velky-klamat-sa-nepatri/

Šéf liberálov Sulík si na mieste ministra financií vie predstaviť súčasného štátneho tajomníka Marcela Klimeka. Minister práce a podpredseda Sme rodina Milan Krajniak považuje za najhorší spôsob rozbitia vzťahov radiť partnerovi, ako robiť personálnu politiku. Nominácie partnerov podľa neho Sme rodina rešpektuje, do sporu SaS a OĽaNO sa nezapája.

Sulík naďalej tvrdí, že predčasné voľby nechcú, no pokračovať vo vláde s Matovičom sa podľa neho nedá. Je presvedčený, že napríklad Klimek by mohol hneď prevziať vedenie ministerstva. „Je veľmi zdatný a má aj vlastnú hlavu,“ dodal s tým, že aj fungovanie rezortu by tak bolo lepšie.

Marcel Klimek a Igor Matovič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

(sita, tasr)


Ďalšie články