Severná Kórea ponúkla Rusku 100-tisíc vojakov na boj proti Ukrajine, tvrdí ruská štátna televízia

Armáda_KĽDR Vojaci KĽDR pochodujú v hlavnom meste Pchjongjang. Foto: Reprofoto staršieho zdroja/YouTube

„Nemali by sme sa hanbiť prijať pomocnú ruku Kim Čong-Una,“ povedal ruský vojenský expert s tým, že jednotky oddané severokórejskému diktátorovi si dozaista poradia aj s jazykovou bariérou.

Ruská štátna televízia Prvý kanál priniesla informáciu o tom, že Severná Kórea ponúkla Rusku 100-tisíc vojakov – dobrovoľníkov, ktorí sa majú zapojiť do bojov na Ukrajine s cieľom ju poraziť. Aj napriek tomu, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť, témy ponuky sa chopil ruský odborník na obranu Igor Korotčenko.

Korotčenko, ktorý je členom verejnej rady spadajúcej pod ruské ministerstvo obrany na ponuku reagoval nasledovne: „Ak Severná Kórea vyjadrí želanie splniť si svoju medzinárodnú povinnosť bojovať proti ukrajinskému fašizmu, musíme jej to umožniť,“ tvrdí šéfredaktor časopisu Obrana štátu, ktorého ukrajinské média označujú za propagandistu.

„Existujú správy, že 100-tisíc severokórejských dobrovoľníkov je pripravených prísť a zúčastniť sa konfliktu,“ povedal Korotčenko pre spomínanú ruskú televíziu. Pritom vyzdvihol údajné bohaté skúseností severokórejských vojakov s protidelostreleckým bojom. Táto poznámka zaznela v kontexte údajných aktuálnych úspechov ukrajinskej armády s raketometmi HIMARS.

Žiadne palivo, žiadne vozidlá pre vojakov. Armáda KĽDR často využíva takýto spôsob transportu. Zdroj snímky: Flickr.com/Roman Harak

„Bez ohľadu na to, ako sa ktokoľvek snaží ironizovať severokórejskú armádu, povedal by som, že jej vojenský personál je najlepší z hľadiska výcviku na operácie v husto obývaných mestských oblastiach a aglomeráciách priemyselných tovární. Môžete povedať, že sú pripravení na tento druh ozbrojeného konfliktu. Vo všeobecnosti má severokórejská armáda najvyššiu morálku. A má rovnako vysokú efektivitu,“ vyratúval neskôr Korotčenko prednosti armády severnej časti Kórejského polostrova pre portál mk.ru.

Najizolovanejší štát sveta pritom napriek skutočnosti, že má štvrtú najväčšiu armádu na planéte, disponuje zastaralou vojenskou technikou a vybavením. Rady armády KĽDR tvorí dovedna 1,3 milióna aktívnych príslušníkov, pričom v zálohe má ďalších 600-tisíc vojakov. Mnohé zdroje hovoria o tom, že Rusom na ukrajinskom fronte dochádza dych a hľadajú každú možnú pomoc. Tvrdia, že pre Ukrajincov sa tým otvárajú nové príležitosti v protiofenzíve.

V tom istom čase sa objavili aj úvahy o tom, že pre nedostatky vojenského personálu ruská polovojenská Wagnerovská skupina najíma do svojich žoldnierskych radov väzňov v ruských väzniciach. Nábor vraj vykonala už v sedemnástich ruských väzniciach s tým, že do boja sa pod hrozbou trestu prihlásila viac ako tisícka väzňov.


Ďalšie články