Slovensko dopláca na energetickú závislosť od Ruska. Agentúra Moody's zhoršila výhľad našej ekonomiky

plynové potrubie plyn spustenie ilustraèka Plynové potrubie vo Veľkých Kapušanoch. Foto: TASR/František Iván

Ratingová agentúra Moody’s zverejnila najnovšie hodnotenie pre Slovensko. Aj napriek tomu, že náš rating zostáva na úrovni A2, agentúra nám zhoršila výhľad zo stabilného na negatívny. Dôvodom je najmä naša vysoká energetická závislosť od Ruska. Analytici však pozitívne vnímajú snahu Slovenska tento stav zmeniť. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Nepredvídateľná situácia najmä pri dodávkach plynu z Ruska je najväčšou hrozbou pre našu ekonomiku. Agentúra Moody’s to pretavila aj do svojho hodnotenia. Slovensko okrem plynu a ropy dováža z Ruska aj ďalšie energetické suroviny. Výsledkom je, že ruský dovoz tvoril v roku 2020 až 57 percent nášho energetického mixu, čo je výrazne nad európskym priemerom 24,4 percenta.

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) navyše ťahá výrobný sektor, ktorý tvorí 22,2 percenta HDP, čo je taktiež viac ako priemer eurozóny. Aj preto je naše hospodárstvo vo vyššom riziku. Moody’s očakáva, že reálny HDP Slovenska v tomto roku vzrastie o 1 percento a na budúci rok očakáva rast o 1,3 percenta.

Pre naše verejné financie sú tak rizikom energetická kríza a s ňou spojené nižšie príjmy, vyššie výdavky a následné možné zvyšovanie dlhu. Agentúra pripomína aj štrukturálne problémy, ako je napríklad starnutie obyvateľstva.

Analytici vo svojej správe hodnotia aj pozitívne kroky Slovenska a to najmä úsilie na diverzifikáciu zdrojov energie a adekvátnu prípravu pred zimnou sezónou. Vnímajú tiež solídnu ekonomickú silu s vysokou úrovňou HDP na obyvateľa a reformné úsilie v súvislosti s plánom obnovy.

„To, čo by mohlo upraviť výhľad naspäť na stabilný, je zmiernenie napätia pri téme dodávok energií alebo úspešná a najmä čo najrýchlejšia trvalo znížená energetická závislosť od Ruska,“ dodalo ministerstvo financií.

Česku hrozia dlhotrvajúce výpadky plynu a recesie

Agentúra Moody’s v piatok večer zhoršila aj ratingový výhľad dlhu Českej republiky, zo „stabilného“ na „negatívny“. Samotný rating však naďalej ponecháva na súčasnej úrovni „Aa3“. Je to vôbec prvýkrát od vzniku samostatnej republiky, čo agentúra zhoršila celkové hodnotenie Česka. Informoval o tom portál Echo 24.

Do hodnotenia sa premieta aj stav českých verejných financií. Podľa Moody’s sú zraniteľné z dôvodu „zvýšeného rizika vzniku dlhotrvajúcich a závažných výpadkov v dodávkach plynu z Ruska, ktoré by mohlo viesť k prídelovému systému a tlačiť ekonomiku krajiny do hlbokej recesie s negatívnymi dôsledkami pre trend rastu.“

Správu tesne po jej vydaní komentoval minister financií Zbyněk Stanjura (ODS). Zo zlej formy českej ekonomiky viní vládu Andreja Babiša (ÁNO).

„Ďalší účet, ktorý platíme za osem rokov vládnutia Andreja Babiša. Agentúra Moody’s potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhľad z dôvodu silnej energetickej závislosti SR od Ruska. Vieme, že Putin používa plyn a ropu ako zbraň, prioritou je derusifikácia českej i európskej energetiky,“ uviedol Stanjura na Twitteri.

https://twitter.com/Zbynek_Stanjura/status/1555677488046608384

Nad Stanjurovým vyjadrením sa pozastavil bývalý minister financií Miroslav Kalousek. „Každá agentúra tiež posudzuje, či sme schopní svoje pravidelné výdavky ufinancovať svojimi pravidelnými príjmami. To nie sme. Buď budeme vierohodne demonštrovať, že sme schopní riadiť svoje financie, alebo prídeme o rating. Je to dominantne Babišova vina. Náprava je ale na vás,“ odkázal Kalousek Stanjurovi.

Kalouskovi dáva za pravdu hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Ide o závažné varovanie Fialovej vláde, že treba začať zásadne ozdravovať verejné financie,“ uviedol Kovanda. „Zhoršenie výhľadu znamená, že Česko si na medzinárodných trhoch bude musieť za inak rovnakých podmienok požičiavať za vyšší úrok, než by to bolo bez zhoršenia výhľadu,“ dodal Kovanda.

Taliani dopadli rovnako, ale skôr pre nestabilnú politiku

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v piatok signalizovala potenciálne zníženie hodnotenia úverovej bonity Talianska. Jedným z dôvodov je aj zvýšenie politickej nestability po rezignácii premiéra Maria Draghiho.

Moody’s potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na úrovni Baa3. Zároveň však zhoršila výhľad ratingu na negatívny zo stabilného.

„Riziká ohrozujúce úverový profil Talianska sa v poslednom čase nazhromaždili z dôvodu ekonomických následkov ruskej invázie Ukrajiny a domáceho politického vývoja, pričom oba faktory môžu mať skutočné úverové dôsledky,“ uviedla ratingová agentúra.

Taliansko patrí medzi najvyššie zadlžené krajiny eurozóny. Podľa Moody’s nárast nákladov na obsluhu dlhu, riziko, že problémy s dodávkami energií ohrozia ekonomické vyhliadky, a slabý rast môžu ešte zvýšiť tlak na fiškálnu silu krajiny.

Talianske ministerstvo hospodárstva označilo rozhodnutie Moody’s za „problematické“. „Naďalej sme presvedčení, že realizácia talianskeho plánu obnovy, politík na opätovné naštartovanie investícií a zabezpečenie zdrojov energie bude promptne pokračovať aj po parlamentných voľbách,“ uviedlo talianske ministerstvo hospodárstva.

Predčasné voľby sú naplánované na 25. septembra. Taliansko tiež schválilo nový balík pomoci firmám a domácnostiam v objeme okolo 17 miliárd eur na zmiernenie následkov prudkého nárastu nákladov na energie a ďalších cien.

(sita, tasr, echo 24, im)


Ďalšie články