Arpád Soltész označil kresťanských konzervatívcov za fašistov. Záborská reaguje

spisovate¾ a autor námetu Arpád Soltész Arpád Soltész. Foto: TASR/Dano Veselský

Niekdajší šéf Investigatívneho centra Jána Kuciaka a publicista Arpád Soltész si opäť raz nekládol servítku pred ústa. Vo svojom najnovšom príspevku označil kresťanský konzervativizmus za slovenský fašizmus. Predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská to komentovala tak, že „túžba po senzáciechtivých titulkoch či oblievaní špinou ideových oponentov prekročila všetky hranice“.

Na začiatku svojho príspevku uverejneného v denníku Sme Arpád Soltész konštatuje, že spory medzi ministrom financií Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom “nemajú hlbší význam”.

Soltész ďalej píše, že slovenská politika nemá kladných hrdinov. Myslí si, že v zákonodarnom zbore máme nanajvýš jednotky demokraticky zmýšľajúcich zástupcov. Ostatní poslanci, bez ohľadu na to, či sedia v koaličných alebo opozičných laviciach, predstavujú rôzne odtiene hnedej alebo sú ideami a hodnotami nepoškvrnení oportunisti, ktorí sa pridajú ku komukoľvek.

Pripomína, že Sulík sa počas pôsobenia na poste predsedu parlamentu nechal mentorovať Marianom Kočnerom. Podľa publicistu „uveril zločincovi, ktorý ho nakoniec podrazil a skompromitoval, no nemohol mať najmenšie pochybnosti, že jeho politický tútor je gauner“.

“Richard Sulík nepozná ani základy demokracie a právneho štátu,” píše. “Nezaujímajú ho. Politika je preňho len priestorom, v ktorom môže bez veľkej námahy naplniť svoje osobné hyperambície,” uzatvára súd nad Sulíkom.

“Keby SaS a Za ľudí mali nejaký hodnotový obsah, do dnešnej situácie by sa vôbec neboli dostali,” konštatuje publicista. Podľa neho neexistuje “človek s politickými hodnotami”, ktorý by vstúpil do koalície s Borisom Kollárom, pričom pripomína minulosť súčasného predsedu parlamentu spájaného s osobami pôsobiacimi v organizovanom zločine.

Robert Fico podľa Soltésza urobil chybu, keď “nikdy nedal omočiť zobák súperom, čím si vyslúžil ich úprimnú, hlbokú nenávisť a túžbu po odplate”. Dnes preňho demokracia a právny štát, ako uvádza publicista, predstavujú najväčšie osobné ohrozenie, čiže ich odstránenie je jeho najdôležitejším politickým cieľom. Ficovi prirodzení spojenci sú preto fašisti, ktorí s ním majú spoločného nepriateľa.

Zjednotenie fašistických síl podľa Soltésza

Otázkou preto podľa Arpáda Soltésza nie je politický súboj Igora Matoviča a Roberta Fica a jeho výsledok, ale “to, komu sa podarí zjednotiť fašistické sily”. Fašizmus podľa neho potreboval nové logo a bol premenovaný na konzervatizmus.

„Moderný slovenský fašizmus si už dokonca môže dovoliť odmietnuť vojnový štát. Židia sú pasé, Tiso ich dávno nechal povraždiť. Antisemitské mýty sa síce dajú do nejakej miery využiť na propagandu, ale Židom sa človek predsa len musí narodiť, a takí ľudia už majú u nás neprakticky zriedkavý výskyt,“ myslí si Soltézs.

V súčastnosti na poste nepriateľa fašistov vidí liberála, ktorého Soltész definuje ako kohokoľvek, “kto hodnotovo stojí naľavo od Adolfa Hitlera”. “Na tento účel sa výborne hodia aj LGBTI ľudia,” píše novinár, “Je ich dosť, aby bolo koho viditeľne perzekvovať, ale nie dosť, aby sa dokázali ubrániť.”

“Nenávisť k týmto dvom skupinám dokáže pohodlne stmeliť ‚kresťanistov‘, ktorých cieľom je kresťanská verzia kalifátu a šaríe, tradičných neonacistov, moderných fašistov a dokonca aj pohrobkov komunizmu, ktorí uprednostnia akúkoľvek formu diktatúry pred demokraciou. Ideologický tmel ponúka práve náboženstvo, ktoré sa môže vykladať akokoľvek. Boh sa neohradí, nebude vypisovať rozhorčené blogy a otvorené listy,” tvrdí Soltész.

Preto je podľa neho jedno, kto zvíťazí v najbližších parlamentných voľbách. “Možných kandidátov na vodcu fašistického Slovenska je viacero, od Roberta Fica cez Igora Matoviča až po Borisa Kollára. Predvídať, kto z nich sa definitívne presadí, je nielen nemožné, ale aj celkom zbytočné. Výsledkom bude totiž tá istá občianska nesloboda a úplne rovnaká ekonomická bieda,” uzatvára svoj článok.

Používanie slova fašizmus napomáha normalizácii nadávok, reaguje Záborská

Na Soltészov príspevok reagovala aj predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská. Ako píše, na Slovensku je odborníkom na fašizmus kadekto, okrem fašizmu sa asi lepšie rozumieme iba do futbalu.

Poslankyňa NR SR hovorí, že fašistom už bol Richard Sulík, Robert Fico, Igor Matovič a mnohí iní. „Podľa Arpáda Soltésza sú dnes fašistami kresťanskí konzervatívci. Čo k tomu dodať? Túžba po senzáciechtivých titulkoch či oblievaní špinou ideových oponentov prekročili všetky hranice. Slovo fašizmus predstavuje v slovenskej debate to najkrajnejšie zlo,“ komentuje v úvode statusu na Facebooku.

Mnohé verejne činné osoby, či už ide o politikov, novinárov alebo aktivistov, si myslia, že jeho používaním, a teda nadavaním iným do fašistov, niečomu pomôžu, komentuje Záborská s tým, že pomôžu jedine hrubnutiu spoločnosti a normalizácii nadávok ako bežného prostriedku komunikácie. K dobru to viesť nebude.

Zdôrazňuje, že ľudia, ktorí tak často hovoria o slušnosti či obrane pred falošnými správami, by si mali uvedomiť, že treba začať od seba. Vždy keď máme nutkanie niečo povedať alebo napísať, prečítajme si to po sebe a zvážme, či to stojí za to, či to vedie k spoločnému dobru. Podobne by podľa konzervatívnej poslankyne mali konať aj médiá a pýtať sa samých seba, či sa musí uverejniť každá špina, polopravda a manipulácia.

Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

„K článku Arpáda Soltésza vlastne nemám čo dodať. Len neveriaco krútim hlavou,“ vraví Záborská.

Na koniec príspevku pripája poznatok, že šírenie fašistickej ideológie je v našich podmienkach trestné. Pri podozrení na jej šírenie alebo podporovanie by sa mala podľa Záborskej dotyčná osoba obrátiť na políciu.

Arpád Soltész je v našich mediálnych podmienkach kontroverznou osobou. V minulosti sa zviditeľnil napríklad tým, že Slovákov označil za švábov Európy a žartoval o strieľaní konzervatívnych novinárov.


Ďalšie články