Bezpečnostná situácia v Nigérii sa vyostruje. Arcibiskup hovorí o vážnej hrozbe

ACN Germany at the Katholikentag (German Catholic congress) in Leipzig, 28.05.2016 Arcibiskup Ignatius Ayau Kaigama. Foto: ACN

Polícia sprísnila bezpečnosť v nigérijskom hlavnom meste Abuja a v jeho okolí po sérii útokov, ktoré sa pripisujú islamistickým militantom. Arcibiskup Abuji Ignatius Kaigama je situáciou veľmi znepokojený a pre nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi hovorí o najväčšej hrozbe, akú doteraz hlavné mesto zažilo.

Začiatkom júla extrémisti zaútočili na väznicu Kuje, čím oslobodili 600 väzňov a 64 členov Boko Haram vrátane popredných predstaviteľov skupiny. Útok podnikli aj na vojenské kontrolné stanovisko na okraji mesta, pričom zabili aj dosiaľ neznámy počet vojakov.

„Ešte znepokojujúcejší bol útok na vojakov 7. gardovej brigády, ktorí zabezpečujú bezpečnosť prezidentskej vily a územia federálneho hlavného mesta, tých prepadli počas hliadky,“ hovorí arcibiskup. Mesto v dôsledku neutíchajúcej hrozby zatvára aj školy.

„Tu žije prezident a nemysleli sme si, že by sa v Abuji mohli odohrávať takéto veci. Nevieme predpokladať, čo bude ďalej, kedy a odkiaľ môžu útočníci prísť, pretože sú schopní všetkého. Situácia je veľmi vážna,“ vysvetľuje a dodáva: „Je to dobre organizované, nejde o náhodné udalosti. Pred niekoľkými rokmi tu boli bombové útoky. Nikdy však nedošlo k naozaj vážnej hrozbe, akej sme svedkami teraz.“

Zhromaždenie za zvýšenie bezpečnosti v Abuji, marec 2020. Foto: ACN

Vedenie krajiny zlyháva

Nigéria sa pripravuje na voľby, ktoré ju čakajú budúci rok. „Človek by si myslel, že v dôsledku zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie budú senátori a zástupcovia v Národnom zhromaždení horúčkovito hľadať riešenia problémov, ale namiesto toho si dali šesť týždňov pauzu. Po útokoch odišli, len minulý týždeň!“ hovorí arcibiskup Kaigama.

„Ľudia trpia, ale vedúci predstavitelia sa jednoducho viac starajú o svoje osobné blaho a úradné výsady. Dúfam, že tieto ďalšie voľby budú slobodné, spravodlivé a transparentné a že z nich vzídu lídri, ktorí budú nezištní, orientovaní na ľudí a schopní skutočného dialógu,“ dodáva s nádejou.

Nenápadný útlak kresťanov

Na otázku ACN o situácii kresťanov v Nigérii a o tom, či sa prenasledovanie v krajine zhoršuje, arcibiskup Kaigama odpovedá opatrne: „Nemôžeme zovšeobecňovať tým, že jednoducho povieme, že kresťania sú tu prenasledovaní, pretože aj vo vládnucej strane sú kresťania. Prenasledovanie však nespočíva len v zabíjaní ľudí nožmi, ale aj v manipulácii vecí v prospech jednej skupiny.“

Arcibiskup vysvetľuje, že je tu prítomné nepriame prenasledovanie, ktoré označuje za ešte nebezpečnejšie ako to explicitné. Ide totiž o ťažko dokázateľné znevýhodňovanie a sociálnu nespravodlivosť voči kresťanom. V Nigérii žije približne polovica moslimov a polovica kresťanov, takže rozdeľovanie zdrojov, príležitostí a zapájanie sa do politických, ekonomických alebo bezpečnostných zložiek by malo byť rovnomerné. To sa však podľa neho nedeje. Jedným z príkladov je nedávne rozhodnutie vládnucej strany vzoprieť sa konvenciám a postaviť do budúcoročných prezidentských volieb čisto moslimskú kandidatúru. Arcibiskup Kaigama reaguje s nedôverou: „Na celom severe krajiny nedokázali nájsť kresťana, ktorý by bol vhodný na post viceprezidenta?“

Cirkev napriek tomu dúfa v spravodlivé a voľby povzbudzuje všetkých, aby sa zaregistrovali a pokúsili sa pomôcť svojej krajine prostredníctvom volebných lístkov. Podľa arcibiskupa je tu však aj reálna obava, že vládnuca strana využije násilie a nestabilitu ako zámienku a voľby odloží na neurčito.


Ďalšie články