Jadrové zbrane vytvárajú falošný pocit bezpečia. Nastavil som tvár zoči-voči našim chybám, volá pápež

Pápež František.. Foto: AP/TASR Pápež František.. Foto: AP/TASR

Jadrové zbrane vytvárajú falošný pocit bezpečia a „rovnováhu teroru“. V Kanade som nastavil tvár zoči-voči našim chybám, priznal sa pápež. Prihovoril sa mladým v Medžugorí a obnovil apely proti vojne. Aký bol predchádzajúci týždeň pápeža Františka?

„Ak by sme sa pozreli na realitu objektívne a uvážili škody, aké každý vojnový deň prináša tomuto obyvateľstvu, ale i celému svetu, jedinou rozumnou vecou by bolo zastaviť sa a rokovať. Nech múdrosť inšpiruje ku konkrétnym krokom mieru.“

Petrov nástupca týmito slovami obnovil protivojnový apel. Spomenul si osobitne na „napadnutý a sužovaný“ ukrajinský ľud a prosil Boha, aby tento národ vyslobodil z vojnovej pohromy.

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio sa v tomto duchu prihovoril veriacim na Námestí svätého Petra počas modlitby Anjel Pána. Odsúdil pritom chamtivosť, ktorá často stojí za vojnami:

„Chamtivosť je nebezpečná choroba tiež pre spoločnosť: kvôli nej sme dnes dospeli k ďalším paradoxom, k nespravodlivosti ako nikdy predtým v dejinách, keď niekoľkí majú mnoho a mnohí majú málo či nič. Pomyslime aj na vojny a konflikty: takmer vždy ide o túžbu po zdrojoch a bohatstvách. Koľko záujmov je za vojnou. Jedným z nich je iste obchod so zbraňami. Tento obchod je škandál, s ktorým sa nesmieme a nemôžeme zmieriť.“

Jadrové zbrane vytvárajú falošný pocit bezpečia a „rovnováhu teroru“

Katolícky líder myslel aj na prebiehajúcu konferenciu o plnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní v rámci Organizácie spojených národov. Zo svojho účtu s názvom @Pontifex na sociálnej sieti Twitter opäť odsúdil ich používanie a vlastníctvo:

„Používanie jadrových zbraní, ako aj ich vlastníctvo, je nemorálne. Snaha zabezpečiť stabilitu a mier prostredníctvom falošného pocitu bezpečia a rovnováhy teroru nevyhnutne vedie k toxickým vzťahom medzi národmi a bráni skutočnému dialógu.“

V Kanade som cítil ako facky bolesť ľudí

Prvý americký pápež sa na generálnej audiencii vrátil k nedávnej apoštolskej ceste v Kanade. Ako sme písali, ospravedlňoval sa za spoluúčasť cirkvi na vládnej politike násilnej asimilácie domorodcov na rezidenčných školách:

„Musel som pocítiť ako facky bolesť tých ľudí: starí ľudia, ktorí prišli o svoje deti a nevedeli, kde skončili pre túto politiku asimilácie. Bol to veľmi bolestivý moment, ale bolo nutné nastaviť tvár: musíme nastaviť tvár zoči-voči našim chybám, našim hriechom.“

https://standard.sk/232028/papez-frantisek-viera-nie-je-v-krize-v-krize-su-niektore-sposoby-akymi-ju-ohlasujeme/

Pápež píše mladým v pútnickom mieste Medžugorie

Latinskoamerický pápež zaslal pozdrav festivalu mladých do mestečka Medžugorie v Bosne a Hercegovine. Je to pútnické miesto známe i na Slovensku, kde sa mala zjaviť Panna Mária. František podčiarkol dôležitosť vzťahu s Ježišom:

„Nestačí vyjsť zo seba samých, keďže treba vedieť, kam kráčame, lebo existuje veľa klamlivých cieľov, ktoré sľubujú lepšiu budúcnosť, ale nechávajú nás v osamelosti ako predtým. Z tohto dôvodu Ježiš naznačuje, kam ísť: ‚Poďte ku mne‘.“

Je tiež nutné „rozpoznať vlastnú nevedomosť a pýchu, ktoré nás nútia myslieť si, že všetko dokážeme sami a s našou silou“, pripomenul Jorge Bergoglio v posolstve mladým pútnikom.

Jezuitský pápež si spomenul na sviatok zakladateľa jeho rehole

Jezuitský pápež si spomenul na zakladateľa svojej rehoľnej spoločnosti svätého Ignáca. Na jeho sviatok, ktorý si cirkev pripomína 31. júla, zaželal svojim spolubratom, aby „naďalej kráčali s odhodlaním, radosťou v službe Pánovi. Buďte odvážni“!

Práve uplynulú nedeľu sa skončil Ignaciánsky rok, akési jezuitské jubileum, ktoré sa začalo v roku 2021 pri príležitosti 500. výročia obrátenia Ignáca z Loyoly.


Ďalšie články