Čína vypálila niekoľko balistických striel. Mali dopadnúť do výlučnej hospodárskej zóny Japonska

Èína vypálila v blízkosti taiwanských vôd nieko¾ko balistických striel Ilustračný záber. Foto: AP/TASR

AKTUALIZOVANÉ Päť čínskych balistických rakiet vypálených vo štvrtok počas vojenských cvičení v blízkosti Taiwanu dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska. Uviedol to japonský minister obrany Nobuo Kiši. Informujú o tom televízia NHK a agentúra AFP.

„Päť z deviatich balistických striel, ktoré vypálila Čína, dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska,“ uviedol Kiši. Dodal, že Japonsko proti tomuto kroku Číny protestovalo diplomatickou cestou. Incident označil za „vážny problém, ktorý ovplyvňuje národnú bezpečnosť a bezpečnosť našich občanov“.

Kiši zároveň uviedol, že je to po prvýkrát, čo čínske balistické strely dopadli do japonskej výlučnej hospodárskej zóny, ktorá sa rozprestiera do vzdialenosti 370 kilometrov od japonského pobrežia.

Taiwanské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Čína vypálila počas vojenských cvičení v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel. Túto informáciu potvrdila aj čínska armáda.

Plukovník Š’I, hovorca Východného okruhu Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády, uviedol, že čínske sily uskutočnili konvenčný raketový útok na vopred určenú oblasť pri východnom pobreží Taiwanu. Všetky rakety presne zasiahli ciele, dodal.

Čínska štátna televízia CCTV oznámila, že manévre sa začali o 12.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) a potrvajú až do nedele. Podľa taiwanských predstaviteľov však porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu.

Taiwan okrem toho vo štvrtok informoval, že nad jeho súostrovím Ťin-men preleteli neidentifikované stroje, pravdepodobne drony. Taiwanská armáda použila na ich odohnanie svetlice.

https://standard.sk/233884/vyostrenie-na-vychode-cina-zacala-vojenske-cvicenia-v-blizkosti-taiwanu/

Blinken: USA sú rázne proti akejkoľvek snahe o zmenu súčasného stavu na Taiwane

 Spojené štáty sú proti akejkoľvek jednostrannej snahe zmeniť súčasný stav na Taiwane, najmä za použitia vojenskej sily. Vo štvrtok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

„My a krajiny na celom svete veríme, že eskalácia napätia neslúži nikomu a môže mať nechcené následky, ktoré neslúžia nikoho záujmom, ani členom ASEAN-u, ani Číne,“ povedal Blinken. Dodal, že stabilita v Taiwanskom prielive je v záujme celého regiónu.

Situácia okolo Taiwanu sa vyostrila po tom, ako na samosprávny ostrov v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Stala sa tak najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Tchaj-peju za uplynulých 25 rokov.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a v reakcii na návštevu Pelosiovej vo štvrtok začala vojenské manévre v Taiwanskom prielive.

Antony Blinken. Foto: TASR/AP

USA sledovali čínske vojenské cvičenia v okolí Taiwanu veľmi pozorne

Spojené štáty sledovali čínske vojenské cvičenia neďaleko Japonska veľmi pozorne. Vo štvrtok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v rozhovore pre americkú televíziu NBC. Informuje o tom britský denník Guardian.

„Sledovali sme ich (vojenské cvičenia) veľmi pozorne… Netýka sa to len nás, ale samozrejme, aj obyvateľov Taiwanu a našich spojencov v regióne, najmä Japonska,“ povedal Kirby.

„Provokatérom je tu Peking. Nemuseli takto reagovať na úplne bežnú cestu členov Kongresu na Taiwan… Číňania sú tí, ktorí to eskalujú,“ odpovedal Kirby na otázku, či napätie v Taiwanskom prielive spôsobila Pelosiovej návšteva.

Zároveň upozornil na riziká chybných výpočtov pri takýchto vojenských cvičeniach. Podľa jeho slov existuje riziko chyby, ktorá by mohla viesť k vypuknutiu konfliktu.

Spojené štáty presunuli plánovaný test balistickej rakety pre napätie okolo Taiwanu

Spojené štáty odložili test medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III, aby sa vyhli eskalácii napätia s Pekingom počas čínskych vojenských cvičení v Taiwanskom prielive. Vyplýva to z vyjadrenia amerických predstaviteľov. Informuje o tom britský denník Guardian s odvolaním sa na americký denník Wall Street Journal (WSJ).

„Ide o dlho plánovaný test, ktorý sa však odkladá, aby sa zabránilo akémukoľvek nedorozumeniu vzhľadom na kroky ČĽR (Čínskej ľudovej republiky) v okolí Taiwanu,“ povedal americký predstaviteľ pre WSJ. Nešpecifikoval však, o koľko sa môže test oneskoriť. Podľa jedného z predstaviteľov to má byť desať dní, napísalo WSJ.

Americká armáda plánovala odpáliť testovanú raketu z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii. USA robia takýto test zvyčajne niekoľkokrát do roka na preverenie spoľahlivosti svojich medzikontinentálnych balistických rakiet, píše Guardian.

(tasr, ste)


Ďalšie články