Pápež sa opäť uvidí s patriarchom Kirillom, tvrdí spoluorganizátor kongresu v Kazachstane

Patriarcha Kirill a pápež František dúfajú, že bude na Ukrajine dosiahnutý mier Patriarcha Kirill a pápež František na Kube v roku 2016. Foto: AP/TASR

Pápež František a moskovský patriarcha Kirill sa zrejme opäť stretnú. Popri kontroverznom pravoslávnom lídrovi príde egyptský imám a ďalších okolo sto náboženských lídrov, píše kazašské médium.

Rímsky pápež a moskovský patriarcha sa zídu po druhý raz v histórii. Prvýkrát to bolo v roku 2016 na Kube, kde sa František zvítal s Kirillom. Tentoraz by to malo byť v septembri na v poradí už siedmom Kongrese predstaviteľov svetových a tradičných náboženstiev v Kazachstane.

Schôdzka oboch kresťanských lídrov sa odložila už niekoľkokrát. Pôvodne mala byť v júni či júli, povedal začiatkom tohto roku ruský veľvyslanec pri Svätej stolici. Vojna na Ukrajine však tento zámer zmenila. Ďalšie stretnutie sa plánovalo v júni v Jeruzaleme, no aj to sa odložilo. Ako písal Štandard, americká agentúra dokonca špekulovala o schôdzke v Bratislave.

https://standard.sk/189513/papez-pri-navrate-z-malty-pracujeme-na-stretnuti-s-patriarchom-kirillom/

Argentínsky pontifik Jorge Mario Bergoglio neskôr v jednom z nedávnych rozhovorov prezradil, že by sa rád s ruským patriarchom stretol práve na spomínanom náboženskom kongrese. Vatikán cestu svojho šéfa ohlásil tento týždeň aj s oficiálnym programom v dňoch 13. – 15. septembra. Krátko nato sa potvrdila Kirillova účasť na svetovom podujatí.

Popri iných príde egyptský imám Ahmed Al-Tajíb, s ktorým pápež podpísal Dokument o ľudskom bratstve 4. februára v roku 2019. Na základe neho vyhlásila Organizácia spojených národov tento dátum za Medzinárodný deň ľudského bratstva.

https://standard.sk/193215/papez-frantisek-sa-s-patriarchom-kirillom-mozno-stretne-v-jeruzaleme/

Účasť hostí na kongrese v stredoázijskej krajine potvrdil v rozhovore pre kazašské médium Bulat Sarsenbayev, riaditeľ tamojšieho Centra pre rozvoj medzináboženského a medzicivilizačného dialógu. Príde okolo 100 lídrov svetových i menej rozšírených náboženstiev, ktorí by inak nezasadli za stôl, myslí si Sarsenbayev:

„Vzhľadom na komplikovanú geopolitickú situáciu vo svete treba poznamenať, že kongres bude jednou z hlavných medzinárodných udalostí roka, kde Kazachstan svetu demonštruje svoj záväzok voči myšlienkam tolerancie, otvorenosti, vzájomného rešpektu a dôveru medzi štátom a spoločnosťou.“

Repete František-Kirill oživuje polemiku o jeho význame

Už na jar niektorí novinári plánované stretnutie František-Kirill vítali, iní boli skeptickí. Ako pre Štandard v apríli vysvetlil taliansky vatikanista, mali sa zísť v roku 2014 v Kyjeve na Majdane, „aby sa spoločne modlili k Bohu, aby odvrátil dnešné bláznovstvo novej svetovej vojny“. „Aký má zmysel druhý míting?“ zamyslel sa a odpovedal si:

„Mohli by sa stretnúť v Ríme či v Moskve, to je jedno. Vojna na Ukrajine ukázala zlyhanie krehkého mieru, ale aj viacerých ľudí viacerých cirkví, lebo obnažila ich neschopnosť reálne zakročiť.“

https://standard.sk/190752/vojna-na-ukrajine-ukazala-zlyhanie-mieru-i-ludi-viacerych-cirkvi-hovori-vatikanista-ktoreho-obratil-jan-pavol-ii/

Práve vojna v slovanskej krajine má byť téma číslo jeden. Bergogliov program v kazašskom hlavnom meste Nur-Sultan 14. septembra zahŕňa stretnutia s náboženskými lídrami, a tak by sa s patriarchom Moskvy a celého Ruska mohol opäť objať práve vtedy. František na jar vysvetlil opakované odklady stretnutia s Kirillom s odkazom na vojnu na Ukrajine:

„S vojnou sme sa po vzájomnej dohode rozhodli stretnutie odložiť na neskôr, aby náš dialóg nebol nepochopený… Dúfam, že ho budem môcť pozdraviť a trochu sa s ním porozprávať ako pastier.“

Pravoslávny líder čelí kritike od iných nielen kresťanských lídrov za obhajobu vojny a tichú podporu prezidenta Vladimira Putina. S katolíckym lídrom mali videohovor v marci. „Patriarcha sa nemôže premeniť na Putinovho miništranta,“ pripomenul František. Aj keď Moskovský patriarchát vo všeobecnosti ocenil vatikánsku vyváženú pozíciu v súvise s konfliktom na východ od Slovenska, tieto a iné pápežove vyjadrenia neprijal s pochopením:

„Pápež František zvolil nesprávny tón na vyjadrenie obsahu tejto konverzácie. Takéto vyjadrenia sotva môžu podporiť ďalší konštruktívny dialóg medzi rímskokatolíckou a ruskou pravoslávnou cirkvou, ktorý je v súčasnosti taký potrebný,“ vyjadril sa na stránke moskovský patriarchát.


Ďalšie články