Aká je pravda o zničení väznice v Olenivke? OSN vysiela misiu na žiadosť Ruska a Ukrajiny

olenivka_väznica Interiér väznice v ukrajinskej obci Olenivka po výbuchu. Foto: screenshot YouTube/Reuters

Generálny tajomník OSN informoval, že organizácia vyšle misiu, ktorá má zistiť fakty o výbuchu vo väznici v Olenivke. Útok zabil desiatky ukrajinských zajatcov. Odborník NATO obvinil Rusko z použitia termobarickej zbrane, vodca doneckých separatistov zase hovorí o umlčiavaní väzňov.

Minulotýždňový výbuch vo väznici v obci Olenivka si vyžiadal desiatky obetí z radov ukrajinských vojakov v zajatí proruských separatistov. Zasiahnuté budovy sa nachádzajú na území takzvanej Doneckej ľudovej republiky.

Ako je zvykom, tvrdenia oboch bojujúcich strán si protirečia. Kyjev i Moskva sa ale zhodli na potrebe vyšetrovania vedeného Organizáciou spojených národov (OSN). Ešte koncom minulého týždňa ruský rezort obrany uviedol, že okrem expertov OSN prizval k vyšetrovaniu aj odborníkov z Červeného kríža.

Generálny tajomník Antonio Guterres v stredu vyhlásil, že spustí misiu zameranú na zisťovanie faktov o výbuchu v olenivskej väznici, ktorý podľa dostupných informácií pripravil o život 57 ľudí. Ďalších 75 ľudí utrpelo zranenia. Medzi obeťami sa nachádzali aj príslušníci ultranacionalistického pluku Azov.

Z útoku na ukrajinských vojnových zajatcov sa Moskva a Kyjev obviňujú navzájom. Západné mocnosti a Kyjev tvrdia, že výbuch bol “verejnou popravou” väzňov zo strany Moskvy.

Motívom má byť aj zahladenie stôp po mučení a individuálnych popravách. Ukrajinský verejný ochranca ľudských práv Dmytro Lubinec zároveň uviedol, že kontaktoval ruskú ombudsmanku s cieľom zorganizovania spoločnej návštevy Olenivky. Údajne sa zatiaľ nedočkal odpovede.

Rusko naopak tvrdí, že útok vykonala ukrajinská armáda, aby odstrašila vojakov od vzdávania sa. Moskva argumentuje údajne nízkou morálkou v ukrajinskej armáde. Použité pri tom mali byť rakety systémov HIMARS, ktorý Ukrajine sprostredkovali USA. Vyšetrovatelia podliehajúci Moskve mali na mieste medzitým objaviť úlomky amerických striel.

Kremeľský naratív podporil aj líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin, ktorý uviedol, že Ukrajina odstránila väznených príslušníkov armády s cieľom zabrániť tomu, aby “svedčili” o údajných zverstvách Kyjeva.

Argumentom ruskej strany o použití rakiet HIMARS zase kontruje odborník na vojenskú stratégiu NATO Thomas Theiner. „Väzenie Olenivka nebolo zasiahnuté raketou GMLRS. Rusko použilo termobarickú zbraň, aby vojnových zajatcov upálilo. Poškodenie budovy a obetí ohňom, chýbajúci kráter po dopade a absencia poškodenia výbuchom to dokazujú. Išlo o premyslenú vraždu,“ uviedol Theiner.

Podobne sa vyjadril aj ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec „Na základe analýzy fotografií a videozáznamov, ku ktorým máme prístup, môžeme povedať, že išlo o výbuch zvnútra tej budovy,“ uviedol.


Ďalšie články