Ak chce Sulík odísť, nech odíde, ale až po zime. Remišová hovorí o zbabelosti

Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa vyjadrila, že jediným dobrým riešením pre Slovensko je pokračovanie vo štvorkoalícii. Tvrdí, že prípadný odchod strany Sloboda a solidarita (SaS) z vlády je nezodpovedný. Vicepremiérka tento názor zastáva najmä preto, že Slovensko čelí celosvetovej inflácii i európskej energetickej kríze. Informovala o tom v stredu na tlačovej besede.

„Slovensko má za posledných 50 rokov najťažšiu situáciu, odchod z vlády pokladám za zbabelosť. Pevne verím, že predseda strany SaS Richard Sulík a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič tento spor urovnajú, pretože to je ich osobný spor,“ povedala Remišová. Dodala, že odmieta slovenských občanov zaťažovať spormi, ktoré sú osobného charakteru.

„Polovica ľudí dnes si už nepamätá, prečo strana SaS povalila vládu Ivety Radičovej, ale všetci si pamätáme, čo prinieslo nasledujúcich osem rokov, keď zložky mafie prenikali priamo do štátu,“ tvrdí predsedníčka Za ľudí. Koaličným partnerom odkázala, aby svoje spory urovnali, pretože sú malicherné a irelevantné.

Šeliga ministrom spravodlivosti?

Priznala, že odmieta diskutovať o tom, či po odchode ministrov za stranu SaS bude miesto ministra spravodlivosti zastávať Juraj Šeliga zo strany Za ľudí. „Tento typ debaty momentálne odmietame, neplánujeme to riešiť. Cieľom je jedine štvorkoalícia. Ak chce Richard Sulík odísť z vlády, nech odíde, ale až po zime, keď nám reálne hrozí, že Rusko prestane dodávať plyn do Európy,“ povedala.

Dodala, že do 1. septembra tohto roku budú vyzývať Sulíka s Matovičom, aby sa dohodli a aby svoje spory urovnali v prospech občanov. „Hlboko ma otravuje, že namiesto odborných tém a riešení pre ľudí sa celé letné prázdniny zaoberáme koaličnou krízou. V strane Za ľudí si robíme svoju robotu, nebudem za nikoho riešiť osobné spory,“ uzavrela Remišová.

Koaličná strana Sloboda a Solidarita vypovedala koaličnú zmluvu 6. júla. Oznámil to jej predseda Richard Sulík. Zároveň by podľa Sulíka minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič nemal byť členom vlády. Liberáli 29. júla oznámili, že stále trvajú na odchode Matoviča z vlády. Ak tak neurobí do 1. septembra, ministri za SaS podajú demisiu.

Žiadne finančné problémy v strane nemáme

Predsedníčka strany Za Ľudí Remišová tvrdí, že žiadne finančné problémy v strane nemajú. Povedala, že disponujú pôžičkami, ktoré majú zverejnené aj na oficiálnej webovej stránke Za ľudí.

Dodala, že strana nemá problém svoje pôžičky vydokladovať a každý vie, čo má splácať. „My si neškrabkáme peniaze a už vôbec nie do krabíc od šampanského, ako to robia iné strany. Máme pôžičky, ktoré sú riadne zverejnené a riadne ich splácame,“ povedala. Remišová priznala, že strana Za ľudí disponuje dlhmi. Zaručila sa, že ich však budú riadne splácať. „Postupne máme dohodnutý splátkový kalendár, máme to aj na stránke. Platíme tie pôžičky, ktoré máme z roku 2019,“ dodala. Remišová uviedla, že sú chudobnejšou stranou, no nehanbí sa za to. „Naši kandidáti do komunálnych volieb budú mať malú finančnú podporu, pretože máme pôžičky a nedostávame dary,“ doplnila. Kandidáti do komunálnych volieb zatiaľ však svoje peniaze nedostali.

Samosprávy už môžu žiadať o dofinancovanie eurofondových projektov

Samosprávy môžu od stredy podávať žiadosti o dofinancovanie eurofondových projektov v súvislosti so zdražovaním stavebných materiálov. Oznámila to na tlačovej konferencii ministerka investícií Remišová, podľa ktorej sa tak zachránia stovky projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Skonštatovala, že dofinancovanie projektov reagujúce na nepredvídateľnú situáciu bolo presadené v rámci novely zákona o eurofondoch. Táto možnosť je pre veľké národné projekty, ale aj pre menšie dopytové projekty spadajúce najmä pod samosprávy. Jedným z programov, z ktorého samosprávy čerpajú, je aj IROP, ktorý patrí pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Celkovo by sa to malo podľa Remišovej týkať 625 projektov za 585 miliónov eur. Podľa generálneho riaditeľa IROP Alberta Németha ide o výzvy, ktoré majú najväčší potenciál čerpania, kde boli hodnotiace kolá vyhlásené po 12. marci 2020.

Vicepremiérka priblížila, že nárast cien v IROP sa vzťahuje najmä na projekty, ktoré sa týkajú škôl, cyklotrás, sociálnych služieb či verejnej zelene. Upozornila, že výpočet zvýšenia cien by mal byť taký, aby riešil naozaj len skutočné náklady. Zodpovednosť je podľa nej aj na strane samospráv, aby včas a rýchlo podávali žiadosti o dofinancovanie.

Zdroje na pokrytie nárastu cien stavebných materiálov a surovín sú podľa Németha dvojaké. „Mobilizujeme nielen dodatočné peniaze, ktoré nám priši z rozpočtu EÚ, ale mobilizujeme aj to, čo ešte vzniklo ako úspora po rôznych verejných obstarávaniach,“ ozrejmil. Z európskych zdrojov je podľa jeho slov k dispozícii 87 miliónov eur, čo je čiastka, ktorú Európska komisia (EK) preplatila v siedmom a ôsmom účtovnom roku na základe čerpania IROP.

Prijímatelia majú postupovať tak, že podajú žiadosť o povolenie vykonania zmeny, zdôvodnia všetky položky aj nárast. „Samosprávy môžu podávať žiadosti o zmenové konania, kde zdôvodnia nárast cien stavebných materiálov, následne tieto žiadosti budú posúdené a dofinancované,“ zhrnula Remišová. Peniaze môžu žiadať na rast cien stavebných materiálov a surovín, pričom ide o jednotlivé položky, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Németh podotkol, že je možné žiadať do 20 percent rozpočtu hlavných aktivít.

(sita, tasr)


Ďalšie články